Geriatrin vastaanotto

Geriatri on ikääntyvien erikoislääkäri, joka on erikoistunut nimenomaan iäkkäiden terveyteen ja mahdollisiin sairauksiin. Geriatrin hoito on kokonaisvaltaista ja suunnitellaan juuri sinulle sopivaksi. Voit tulla vastaanotolle yksin tai läheisen kanssa. 

Millaisissa asioissa geriatrille? 

Geriatrin vastaanotto on tarkoitettu pääsääntöisesti yli 65-vuotiaille, jotka haluavat kokonaisvaltaista hoitoa alan asiantuntijalta tai tarvitsevat apua erilaisissa, nimenomaan ikääntyneiden sairauksissa.  

Geriatri tekee myös terveydentilan ja toimintakyvyn arviointeja ja antaa hoitoa monenlaisissa ikääntymiseen liittyvissä oireissa. 

Tavallisimpia syitä tulla geriatrin vastaanotolle ovat: 

  • muistihäiriöt 

  • tasapainon ongelmat 

  • ikääntyneen ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ja osteoporoosi

  • virtsankarkailu ja pidätysongelmat 

  • ravitsemuksen arviointi ja neuvonta 

  • ikäihmisen selviytyminen arjessa 

  • mieliala- ja unihäiriöt 

  • lääkehoidon arviointi 

  • tarpeelliset lausunnot, muun muassa ajokorttia varten 

Lääkehoidon arviointi 

Monesti ikääntyneet käyttävät useita lääkityksiä. Uusien oireiden tai sairauksien myötä lääkkeitä joudutaan joskus määräämään lisää. Tällöin on tärkeää, että asiantuntija tarkastelee lääkitystäsi kokonaisvaltaisesti ja arvioi sen tarpeellisuuden.  

Geriatrin erikoisosaamiseen kuuluu lääkehoidon kokonaisarviointi ja lääkityksen yksilöllinen säätäminen juuri sinun tarpeisiisi.  

Tarvittaessa lääkehoitoa voidaan arvioida myös laboratorio- ja tutkimustulosten perusteella. 

Lausunto kotihoidontukea varten 

Yksi osa geriatrin työtä on tehdä kuntoutusarvioita ja kirjoittaa lausuntoja esimerkiksi iäkkään henkilön ajokorttia, lääkekorvauksia, omaishoidontukea, edunvalvontaa tai kuljetustukea varten. 

Tarvittaessa lääkärisi voi lähettää tarvittavat lausunnot suoraan Kelaan tai viranomaiselle. 

Muistihäiriöt 

Voit tulla geriatrin vastaanotolle myös muistihäiriöihin liittyvissä asioissa tai jos olet huolissasi muististasi. Muistivaikeuksia selvitettäessä geriatri haastattelee sinua ja mielellään myös lähiomaistasi. Keskustelujen pohjalta lääkäri määrää tarvittavat lisätutkimukset.  

Yleensä mahdollisia muistiongelmia tutkitaan aivojen kuvantamistutkimuksen avulla, mutta geriatri voi tehdä myös vastaanotolla sinulle muistitutkimuksen tai lähettää sinut hoitajan vastaanotolla tehtävään laajempaan muistitutkimukseen (CERAD). 

Muistihäiriöitä voidaan selvittää myös laboratoriotutkimusten avulla, jotta voidaan varmistaa, ettei muistiongelmien taustalla ole hoitamattomia sairauksia. 

Ajanvaraus 

Varaa aika geriatrille soittamalla Aavan asiakaspalveluun  010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot 

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin. 

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa