Gynekologisten laskeumien leikkaushoito

Miksi ja milloin gynekologisten laskeumien leikkaushoitoon päädytään?

Gynekologisten laskeumien tärkeimmät taustatekijät ovat synnytykset, ylipaino ja perinnöllinen alttius. Painonhallinta, ummetuksen hoito ja lantionpohjan lihasten kunnosta huolehtiminen auttavat ehkäisemään vaivaa.

Leikkaushoitoa harkitaan vain jos laskeumat aiheuttavat vaivaa kuten painontunnetta, virtsaamis- ja ulostamisvaikeuksia tai kudosten hankautumista. Lähtötilanne selvitetään ennen leikkausta huolella ja kaikki todetut laskeumat leikataan samalla kertaa, näin minimoidaan laskeuman uusiutumisriski. Tästäkin huolimatta osassa perinteisesti leikattujen laskeumien uusiutumisriski on jopa 30% luokkaa.

Yleisimmin laskeutuva rakenne emättimen etuseinämä ja virtsarakko. Myös kohtu, emättimen pohja, emättimen takaseinämä ja peräsuoli (joskus myös ohutsuoli) voivat laskeutua. Pitkälle edenneessä laskeumassa kudokset työntyvät ulos emättimestä ja voivat hankautua.

Laskeuman tyyppi ja vaikeusaste selviävät gynekologisessa tutkimuksessa. Lieväasteista laskeumaa ei tarvitse hoitaa, sen pahenemista voi ehkäistä painonhallinnalla, ummetuksen hoidolla ja lantionpohjan lihasharjoitteilla ja fysioterapialla. Laskeumakuutio on apuväline joka asetetaan itse emättimeen päiväajaksi, laskeumarengas asetetaan määräajoin gynekologin vastaanotolla. Osa laskeumaoireista kärsivistä saa riittävän avun näistä hoidoista ilman leikkaushoitoa. Ennen leikkauspäätöstä käydään tarkkaan läpi toimenpiteen odotettavissa olevat hyödyt ja mahdolliset haitat.

Toimenpiteen kulku

Jos kyse on pelkästä emättimen etu- tai takaseinämän laskeumasta,  tehdä korjaus yleensä ompeleilla omia kudoksia tukien.  Leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa, alaraajapuudutuksessa (spinaali) tai paikallispuudutuksessa. Toimenpide on päiväkirurginen ja kestää tavallisesti 30-60min.

Mikäli kyse on laajemmasta laskeumasta, missä on mukana myös kohdun tai emättimen pohjan laskeumaa, tarvitaan isompi leikkaus. Usein tehdään kohdunpoisto tai emättimen pohja kiinnitetään ompelein tai verkkomateriaalia käyttäen. Näiden leikkausten toteutus arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja niistä antaa tarkempaa tietoa leikkaava gynekologi.

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkeen siirrytään heräämöön vähintään muutaman tunnin ajaksi. Sairaalassa yövytään tarvittaessa. Sairausloman tarve on 1-3 viikkoa.

Leikkauksessa käytetään ainoastaan sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistaa. Leikkauksen jälkeen n. 2 viikkoa (tai niin kauan kuin emättimestä tulee jälkivuotoa) tulisi välttää uimista, ammekylpyjä, yhdyntöjä, erittäin raskaiden esineiden nostamista ja polkupyörällä ajoa. Jälkitarkastuksen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti ja se voi tapahtua myös oman gynekologin toimesta.

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, kannattaa tilanteen selvittely aloittaa gynekologin vastaanotolta. Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Gynekologisen laskeuman diagnostiikassa ja hoidossa voidaan asiantuntevan gynekologin lisäksi tarvita moniammatillista yhteistyötä urologien, gastrokirurgien ja lantionpohjan fysioterapeuttien välillä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Kohdunpoisto emättimen kautta (vaginaalinen hysterektomia)
alk.
6183.00 €
toimenpiteessä kaksi leikkaavaa lääkäriä
Gynekologinen laskeumaleikkaus paikallispuudutuksessa
alk.
2650.00 €
Gynekologinen laskeumaleikkaus yleisanestesiassa
alk.
3303.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa