Seksitautien testit ja hoito

Testaaminen on ainoa varma tapa todeta mahdollinen seksitautitartunta, koska kaikki tunnetut seksitaudit voivat olla täysin oireettomia. Kondomi on oikein käytettynä ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksissä tarttuvilta taudeilta. Lue lisää seksitaudeilta suojautumisesta.

Tärkeimmät testattavat seksi- eli sukupuolitaudit ovat:

Myös seuraavia seksiteitse tarttuvia taudinaiheuttajia voidaan testata

  • herpesvirus
  • trichomonas alkueläin.
  • mykoplasma genitalium

Milloin seksitautitesteihin?

Seksi- eli sukupuolitautitestaus on suositeltavaa seuraavissa tilanteissa

  • epäilet tartuntaa
  • on seksitautiin viittaavia oireita
  • on ollut riskikäyttäytymistä (suojaamaton seksisuhde)
  • suunnittelet kondomiehkäisyn pois jättämistä vakituisessa suhteessa
  • hoidon jälkeen sen onnistumisen varmistaminen kontrollinäytteellä 

Miten testeihin?

Seksitautitesteihin saa lääkäriltä lähetteen. Jos sinulla on oireita kannattaa aina hakeutua testiin lääkärin vastaanoton kautta - oireen taustalla kun voi olla jotain muutakin hoitoa vaativaa. Lääkäri auttaa miettimään missä laajudessa testit omalla kohdallasi ovat tarpeen. 

HIV-, klamydia- ja tippuritestaukseen voi Aavassa hakeutua myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä. Kelakorvauksen saa vain lääkärin lähetteellä otetuista testeistä. Jos testin tulos on poikkeava tulee jatkohoitoa varten olla yhteydessä lääkäriin.

Mistä näytteet otetaan?

Verikokeesta voidaan tutkia HIV, hepatiitit B ja C sekä kuppakoe. Verikoetta varten ei tarvitse paastota.

Virtsakokeesta (ns ensivirtsa 2 tunnin virtsaamattomuuden jälkeen) voidaan tutkia klamydia ja tippuri. 

Klamydia-, tippuri-, mykoplasma-, trichomonas- ja herpesnäyte voidaan ottaa myös tartuntakohdasta esimerkiksi lääkärin vastaanotolla. Ensisijaisesti näyte otetaan  naisilta emättimen limakalvolta tai kohdunsuulta ja miehiltä virtsaputkesta. Mahdollisesta tartuntapaikasta riippuen näytteet otetaan myös nielusta ja peräsuolen limakalvolta.

Miten pian tartunnasta testi muuttuu positiiviseksi?

Klamydia ja tippuri muuttuvat positiiviseksi viikon päästä (5-7vrk) tartunnasta, näytettä ei siis kannata ottaa aiemmin. HIV, kuppa ja hepatiitit itävät pidempään ja ensimmäinen testaus kannattaa tehdä aikaisintaan kuukauden päästä mahdollisesta tartunnan jälkeen.

Miten seksitautia hoidetaan?

Seksitauteja ei tule koskaan itsehoitaa. Hoito on lääkärin määräämää ja aloitetaan yleensä vasta testitulosten perusteella. Jos sukupuoliteitse tarttuva tauti todetaan, on kaikkien seksikumppaneiden informointi ja hoito tärkeää, jotta tartuntaketju saadaan katkaistua. Hoidon onnistuminen varmistetaan kontrollinäyttein.

Kumppanin informointi

Kuppa on yleisvaarallinen tartuntatauti. Klamydia, tippuri, HIV, hepatiitit ja sankkerit ovat valvottavia tartuntatauteja. Tartuntatautilaki velvoittaa näiden osalta jäljittämään mahdolliset tartunnan lähteet, jotta kaikki asianosaiset tulisivat tutkituiksi ja hoidon piiriin. Paras tapa on itse olla yhteydessä kumppaneihin. Mikäli tämä ei ole mahdollista neuvottele lääkärisi kanssa muista vaihtoehdoista, informointi tehdään tarvittaessa puolestasi. On tärkeää että tartuntaketju saadaan katkaistua.

Ajanvaraus

Lähetteen testeihin saa lääkäriltä. Varaa aika esimerkiksi yleislääkärillegynekologille tai urologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Gynekologin etävastaanotto 15 min
77,00 €
HIV-testi
46,00 €
Klamydia ja tippuri, nukleiinihappotesti
62,50 €
Herpeksen osoitus viljelyllä tai nukleiinihappotestillä
alk.
115,00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa