Akne

Vaivaako akne ja kotikonstit on kokeiltu? Tässä tilanteessa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Akneen on olemassa tehokkaita lääkehoitoja, joista valtaosa saa apua. Mitä varhemmin hoito alkaa, sitä todennäköisemmin säästyt aknearvilta.

Aknessa talineritys lisääntyy ja talirauhasen tiehyt tukkeutuu. Seurauksena talirauhaset tulehtuvat. Akne liittyy usein rasvaiseen ihotyyppiin. Tyypillisesti aknea on kasvoissa, yläselässä ja rintakehällä. Sitä voi ilmaantua myös alaselkään ja hartioihin.

Mistä akne johtuu?

Yleisintä akne on murrosiässä, jolloin keho alkaa tuottaa hormoneja. Kyse ei kuitenkaan ole vain nuorten vaivasta, vaan monille naisille aknea voi tulla siinä vaiheessa, kun ehkäisypillereistä luovutaan lasten saamiseksi tai raskausajan hormonaalisten muutosten myötä. Hormonaalinen akne voi vaivata myös vaihdevuosi-iässä.

Akneen on usein perinnöllinen taipumus. Jommankumman vanhemman vaikea akne lisää lapsen akneriskiä. Myös jotkut lääkkeet, kuten sisäisesti käytettävä kortisoni, voivat pahentaa aknea. Aikuisilla akne voi puhjeta stressin seurauksena, vaikkei sitä olisi ollut aiemmin.

Milloin lääkäriin?

Aknen kotihoitoon kuuluu ihon pesu vedellä ja miedolla puhdistusaineella. Meikki tulee puhdistaa huolellisesti ja iho kannattaa kosteuttaa kevyellä perusvoiteella. Lievään akneen voit kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia aknenhoitotuotteita. Jos aknea on selässä tai rinnassa, vältä hiostavia vaatteita.

Jos kotikonstit eivät riitä pitämää aknea kurissa tai akne on voimakasta, ihotautilääkäri voi auttaa. Älä meikkaa ennen vastaanottoa, jotta lääkärin on helppo nähdä, millainen akne on kyseessä ja miten laaja-alaista se on.

Miten aknea hoidetaan?

Aknen hoidossa voidaan käyttää useita erilaisia lääkkeitä:

  • Paikallisesti käytettävä atselaiinihappo vaikuttaa ihon mikrobeihin ja vähentää turvotusta. Se on tavallisin aknehoito, josta useimmat saavat apua.
  • Myös bentsoyyliperoksidia käytetään paikallisesti. Se kuivattaa ihoa ja vaikuttaa ihon bakteereihin. Tarvittaessa käytetään bentsoyyliperoksidia ja paikallisantibioottia sisältävää yhdistelmävoidetta.
  • Salisyylihappo kuivaa ja kuorii ylimääräistä ihoa.
  • Hoitoa voidaan tehostaa sisäisellä antibioottikuurilla, joka kestää joitakin kuukausia. Sen aikana käytetään myös paikallista aknelääkitystä.
  • E-pillerit tehoavat usein akneen ja niitä voidaan käyttää, jos ehkäisy on muutoinkin tarpeen.
  • Vaikeassa ja laaja-alaisessa aknessa käytetään A-vitamiinijohdannaista isotretinoiinia, joka on tehokkain sisäinen aknelääke ja jota saa vain ihotautien erikoislääkärin määräyksellä. Kuuri kestää tavallisesti 6-9 kuukautta.

Paikallisvoiteita levitetään iholle kerran vuorokaudessa ja niitä voi käyttää pitkäaikaisestikin, niin kauan kuin sinulla on tarvetta. Hoitotulokset ovat usein hyviä.

Huomioitavaa isotretinoiinihoidon aikana

Isotretinoiinin käytön aikana et missään nimessä saa tulla raskaaksi etkä imettää, sillä lääke voi vaurioittaa sikiötä. Siksi ennen käytön aloittamista naisten tulee tehdä raskaustesti. Miehen siittiöihin lääke ei vaikuta.

Lisäksi:

  • Maksa- ja kolesteroliarvoja seurataan laboratoriokokeilla hoidon aikana.
  • Lääkekuuri saattaa kuivattaa ihoa, silmiä ja huulia, joten voit joutua kostuttamaan silmiä kostutustipoilla.
  • Iho saattaa palaa auringossa tavallista helpommin.
  • Joillakin isotretinoiini voi aiheuttaa mielialaoireita.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastaville isotretinoiini ei sovi.

Voiko aknearvista päästä eroon?

Aknearpia voidaan hoitaa laserhoidolla. Laserilla voidaan rauhoittaa myös ihon tulehdusta.

Ajanvaraus

Varaa aika ihotautilääkärille aknen hoitoa varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää