Akne

Vaivaako akne ja kotikonstit on kokeiltu? Tässä tilanteessa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Akneen on olemassa tehokkaita lääkehoitoja, joista valtaosa saa apua. Mitä varhemmin hoito alkaa, sitä todennäköisemmin säästyt aknearvilta.

Aknessa talineritys lisääntyy ja talirauhasen tiehyt tukkeutuu. Seurauksena talirauhaset tulehtuvat. Akne liittyy usein rasvaiseen ihotyyppiin. Tyypillisesti aknea on kasvoissa, yläselässä ja rintakehällä. Sitä voi ilmaantua myös alaselkään ja hartioihin.

Mistä akne johtuu?

Yleisintä akne on murrosiässä, jolloin keho alkaa tuottaa hormoneja. Kyse ei kuitenkaan ole vain nuorten vaivasta, vaan monille naisille aknea voi tulla siinä vaiheessa, kun ehkäisypillereistä luovutaan lasten saamiseksi tai raskausajan hormonaalisten muutosten myötä. Hormonaalinen akne voi vaivata myös vaihdevuosi-iässä.

Akneen on usein perinnöllinen taipumus. Jommankumman vanhemman vaikea akne lisää lapsen akneriskiä. Myös jotkut lääkkeet, kuten sisäisesti käytettävä kortisoni, voivat pahentaa aknea. Aikuisilla akne voi puhjeta stressin seurauksena, vaikkei sitä olisi ollut aiemmin.

Milloin lääkäriin?

Aknen kotihoitoon kuuluu ihon pesu vedellä ja miedolla puhdistusaineella. Meikki tulee puhdistaa huolellisesti ja iho kannattaa kosteuttaa kevyellä perusvoiteella. Lievään akneen voit kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia aknenhoitotuotteita. Jos aknea on selässä tai rinnassa, vältä hiostavia vaatteita.

Jos kotikonstit eivät riitä pitämää aknea kurissa tai akne on voimakasta, ihotautilääkäri voi auttaa. Älä meikkaa ennen vastaanottoa, jotta lääkärin on helppo nähdä, millainen akne on kyseessä ja miten laaja-alaista se on.

Miten aknea hoidetaan?

Aknen hoidossa voidaan käyttää useita erilaisia lääkkeitä:

  • Paikallisesti käytettävä atselaiinihappo vaikuttaa ihon mikrobeihin ja vähentää turvotusta. Se on tavallisin aknehoito, josta useimmat saavat apua.
  • Myös bentsoyyliperoksidia käytetään paikallisesti. Se kuivattaa ihoa ja vaikuttaa ihon bakteereihin. Tarvittaessa käytetään bentsoyyliperoksidia ja paikallisantibioottia sisältävää yhdistelmävoidetta.
  • Salisyylihappo kuivaa ja kuorii ylimääräistä ihoa.
  • Hoitoa voidaan tehostaa sisäisellä antibioottikuurilla, joka kestää joitakin kuukausia. Sen aikana käytetään myös paikallista aknelääkitystä.
  • E-pillerit tehoavat usein akneen ja niitä voidaan käyttää, jos ehkäisy on muutoinkin tarpeen.
  • Vaikeassa ja laaja-alaisessa aknessa käytetään A-vitamiinijohdannaista isotretinoiinia, joka on tehokkain sisäinen aknelääke ja jota saa vain ihotautien erikoislääkärin määräyksellä. Kuuri kestää tavallisesti 6-9 kuukautta.

Paikallisvoiteita levitetään iholle kerran vuorokaudessa ja niitä voi käyttää pitkäaikaisestikin, niin kauan kuin sinulla on tarvetta. Hoitotulokset ovat usein hyviä.

Huomioitavaa isotretinoiinihoidon aikana

Isotretinoiinin käytön aikana et missään nimessä saa tulla raskaaksi etkä imettää, sillä lääke voi vaurioittaa sikiötä. Siksi ennen käytön aloittamista naisten tulee tehdä raskaustesti. Miehen siittiöihin lääke ei vaikuta.

Lisäksi:

  • Maksa- ja kolesteroliarvoja seurataan laboratoriokokeilla hoidon aikana.
  • Lääkekuuri saattaa kuivattaa ihoa, silmiä ja huulia, joten voit joutua kostuttamaan silmiä kostutustipoilla.
  • Iho saattaa palaa auringossa tavallista helpommin.
  • Joillakin isotretinoiini voi aiheuttaa mielialaoireita.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastaville isotretinoiini ei sovi.

Voiko aknearvista päästä eroon?

Aknearpia voidaan hoitaa laserhoidolla. Laserilla voidaan rauhoittaa myös ihon tulehdusta.

Ajanvaraus

Varaa aika ihotautilääkärille aknen hoitoa varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää