Laboratoriotutkimukset

Kaikissa Aavan toimipisteissä on oma laboratorio. Useimmiten laboratoriotutkimuksiin tullaan lääkärin lähetteellä, mutta voit myös otattaa laboratorioissamme useimmat verikokeet ilman lähetettä.

Laboratoriotutkimukset ovat osa Aavan palveluita

Aavan kaikki laboratoriot tarjoavat monipuolisia laboratoriotutkimuksia, joiden avulla lääkärisi saa lisää tietoa terveydentilastasi, lääkityksen tehosta ja hoidon seurannasta.

Laboratoriotutkimuksilla on keskeinen osa taudinmäärityksessä.

Laboratoriossa otetaan monipuolisia laboratoriotutkimuksia, joista yleisimpiä ovat erilaiset verinäytteet ja virtsanäytteet. 

Aavan laboratorioissa otetaan myös koronatestejä.

Lisäksi laboratoriossa voidaan toteuttaa unihäiriöklinikka Uni Aavan tutkimuksia, esimerkiksi laajoja unipolygrafioita ja suppeita unipolygrafioita.

Aavassa on saatavilla myös suosittuja laboratoriopaketteja, kuten Naisen Terveyspaketti ja Miehen Terveyspaketti. Saat lisätietoja paketeista Aavan asiakaspalvelusta.

Osa tutkimustuloksista valmistuu odottaessa

Aavan laboratorioissa voidaan tehdä monia tutkimuksia ns. päivystyksellisinä, jolloin tulokset valmistuvat noin puolen tunnin kuluttua näytteenotosta. 

Tällaisia tutkimuksia ovat muun muassa:

  • perusverenkuva
  • tulehdusarvot (CRP)
  • streptokokki-antigeenitesti (angiina)

Muut Aavassa otetut laboratorionäytteet analysoidaan Vita Laboratorio Oy:ssa, joka toimii Aavan keskuslaboratoriokumppanina.

Kliinisfysiologiset tutkimukset

Aavan laboratorioissa tehdään myös ns. kliinisfysiologisia tutkimuksia. 

Tällaisia ovat muun muassa:

Laboratoriotutkimukset ilman lähetettä

Aavassa pääset nopeasti ja vaivattomasti useimpiin laboratoriotutkimuksiin myös ilman lähetettä. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat kuitenkin laboratoriotutkimuksiin aina lähetteen lääkäriltä.

Huomioithan myös, että ilman lähetettä tehtyihin tutkimuksiin lisätään näytteenottomaksu, joka sisältää vastauksen käsittelykulut. Lääkärinkonsultaatio ja mahdolliset reseptit eivät sisälly laboratoriotutkimusten hintaan.

Tuloksista on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Jos olet tullut laboratoriotutkimuksiin ilman lähetettä, suosittelemme varaamaan ajan lääkärille, joka auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää jatkohoidon ja -tutkimusten tarpeen. Voit varata ajan myös lääkärin etävastaanotolle.

Miten saan laboratoriotutkimusten tulokset?

Jos olet tullut laboratoriotutkimuksiin lääkärin lähetteellä, sovitte yhdessä lääkärisi kanssa, miten hän ottaa sinuun yhteyttä. 

Kaikki tutkimustuloksesi näkyvät myös valmistuttuaan Oma Aava -palvelussa. Tutkimustulokset näkyvät myös myöhemmin Kanta-palvelussa.

Ajanvaraus

Varaa aika laboratorioon nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Voit myös varata ajan laboratorioon suoraan haluamastasi toimipisteestä.

Koronatestiin voit varata ajan ilman lähetettä nettiajanvarauksestamme (valitse palveluksi Koronatesti).

Huomaathan, että alle 18-vuotiaat tarvitsevat laboratoriotutkimuksiin lähetteen lääkäriltä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää