Lasten tuki- ja liikuntaelinten vammat

Kipuileeko lapsen polvi rasituksessa tai onko se voimakkaasti turvoksissa? Vai kivistääkö kantapäätä liikuntasuorituksen jälkeen? Kyse voi olla lastenortopedin erityisosaamista vaativista vammoista, kuten patellaluksaatiosta eli polvilumpion sijoiltaanmenosta, Osgood-Schlatterin taudista tai Severin taudista. Aavassa lasten tuki- ja liikuntaelintenvaivoja hoitavat kokeneet lastenortopedit Reijo Paukku ja Pentti Kallio.

Kipeä polven takaosa tai kantapään etuosa ei aina vaadi lääkärikäyntiä, vaan oireet voivat rauhoittua itsestään levossa. Kipua voi lievittää myös kipulääkkeillä ja kylmällä.

Jos tuki- ja liikuntaelinten oireet jatkuvat tai pahentuvat tai ovat alun perin rajuja, on syytä hakeutua lääkäriin, mieluiten lastenortopedille. Usein kokenut lastenortopedi pystyy jo lapsen iästä ja harrastuksesta pitkälti päättelemään vaivan luonteen ja vakavuuden.

Mitkä vaivat vaativat lastenortopedin erityisosaamista?

Lastenortopedin erityisosaamista vaativat muun muassa

  • Eturistisidevammat
  • Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno
  • Osgood-Schlatterin tauti eli kasvuikäisen sääriluun kyhmyn kiputila
  • Severin tauti
  • Polven tai nilkan (taluksen) osteokondritis dissekans (OCD) eli kasvuikäisen nivelruston ja sen alaisen luun vaurio

Eturistisidevammojen ilmaantuvuus kasvuikäisillä on kasvussa, koska ohjatun liikunnan ja eritoten pallopelien ja kontaktilajien suosio on lisääntynyt. Oireita ovat kipu ja polven turpoaminen sekä vaivan pitkittyessä altapettämisoireet.

Patellaluksaatio on tavallisin kasvuikäisen polvivamma, joka voi johtaa merkittävään toimintakyvyn muutokseen. Patellaluksaatio oireilee voimakkaana turvotuksena.

Osgood-Schlatterin tauti on yleisin nuorten rasitusperäisistä polvivaivoista. Oireena on etenkin juostessa ja hyppiessä tuntuva polven etuosaan paikallistuva kiinnityskohdan kipu ja turvotus ja paikallisesti aristava polven etuosan kyhmy.

Severin taudissa kantaluuhun kiinnittyvän akillesjänteen toistuva rasitus aiheuttaa kipua kantaluussa. Se tuntuu kovimmalta liikuntasuorituksen jälkeen.

Osteokondritis dissekansin (OCD) taustalla on toistuva rasitus tai vammat liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla. Pääoire on rasitukseen liittyvä kipu. Osalla polvi voi pettää alta tai lukkiutua.

Mitä lastenortopedin vastaanotolla tapahtuu?

Ensin tehdään kliininen tutkimus, jonka jälkeen lapsi lähetetään tarvittaessa röntgen-, magneetti- tai kartiokeila-TT-tutkimukseen. Kuvantamismenetelmä riippuu oireista/vammasta. Tavallisimmissa rasitusvammoissa diagnoosi syntyy kliinisen tutkimuksen perusteella eli kuvantamista ei tarvita.

Miten lasten polvi- ja kantapäävammoja hoidetaan?

Eturistisidevammoja hoidetaan joko kipsihoidolla (avulsio eli eturistisiteen irtoaminen sääriluusta), saranatuella tai leikkauksella. Leikkaus on aiheellinen, jos seurannassa ilmenee toistuvia altapettämisoireita, tai jos vammaan liittyy esimerkiksi nivelkierukkarepeämä. Patellaluksaatiossa polven liikerataa ja reisilihasten voimaa lisäävät harjoitukset ovat usein riittävä hoito. Tukisiteestä voi myös olla apua. Leikkausta harkitaan, jos vaiva toistuvasti uusii, tai jos polvilumpio jää niin löysäksi, ettei polveen voi luottaa. OCD:tä hoidetaan vähentämällä rasitusta 4-6 kuukauden ajan. Leikkaus voi olla aiheellinen erityisesti lähellä murrosikää, jos paraneminen ei edisty tai epäillään nivelrustovauriota tai OCD-pesäkkeen irtoamista.

Severin ja Osgood-Schlatterin taudeissa hoidoksi riittää usein tieto vaivan ohimenevästä luonteesta sekä kipua aiheuttavan rasituksen muokkaaminen sopivaksi. Kantaosan pehmusteella voidaan vähentää kantapäähän kohdistuvaa rasitusta. Myös yksilöllisistä tukipohjallisista voi olla hyötyä. Kipuoireita voidaan lievittää fysioterapeutin neuvomilla pohje- tai reisilihasvenytyksillä.

Kaikki lastenortopediset leikkaukset tehdään Aava Sairaalassa nukutuksessa päiväkirurgisesti. Lapsi pääsee siis kotiin jo samana päivänä. Vanhemmat voivat olla lapsen seurana ennen ja jälkeen leikkauksen.

Kasvuikäisten murtumat hoidetaan yleensä kipsihoidolla, joskus pelkällä sidoksellakin.

Kuntoutuminen leikkaushoidosta

Kuntoutus ja liikuntaharrastuksiin paluun ohjaus toteutetaan fysioterapeutin ohjauksessa. Kouluun lapsi saa palata tavallisesti jo yhden kotona vietetyn lepopäivän jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenortopedi Reijo Paukulle tai Pentti Kalliolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lastenortopedi palvelee myös lasten ja nuorten omalla Pikkujätti-lääkäriasemalla.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, kirurgian ja traumatologian erikoislääkäri Reijo Paukku.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää