Matkailijan rokotukset

Aina kun suunnittelet matkaa, kannattaa tarkistaa, että matkakohteeseen tarvittava rokotussuojasi on kunnossa. Mitä kauemmas olet lähdössä, sitä tärkeämpää on tarkistaa rokotusten tarve. Aavan matkailuklinikalta saat sekä neuvontaa että tarvittavat rokotukset ennen matkaa.

Mistä tiedän, mitä rokotuksia tarvitsen matkalle?

Ulkomailla saatat kohdata terveysriskejä, jotka tunnetaan huonosti meillä kotimaassa. Voimassa olevat rokotukset ovat matkalle lähtijän tärkeä turva kohdemaassa esiintyviä sairauksia vastaan.

Mitä kauemmas matkasi suuntautuu, sitä tärkeämpää on, että rokotuksesi ovat kunnossa ja olet ottanut ne hyvissä ajoin. Jo matkaa suunnitellessa sinun kannattaa ottaa selvää, mitä rokotuksia kohdemaassa tarvitaan.

Rokotustarve määräytyy matkakohteen lisäksi matkustustavan mukaan. Reilaaja, joka matkustaa junalla ja yöpyy retkeilymajoissa, on riskialttiimpi sairauksille kuin vaikkapa matkailija, joka taittaa matkan lentäen ja yöpyy viiden tähden hotellissa.

Rokotusten tarve määräytyy matkakohteen mukaan

Jos olet lähdössä matkalle, sinun kannattaa selvittää 1–2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotuksia saatat tarvita. Kun otat rokotukset ajoissa, suojasi sairauksia vastaan on kunnossa heti matkan alkupäivinä. Myöhemminkin vastaanotolle tuleminen on parempi kuin ei ollenkaan, monet rokotteet voivat ehtiä suojata myös äkkilähdöillä matkaavaa.

Rokotteiden tarve vaihtelee maittain tautien esiintymisen ja yksilöllisen riskiarvion mukaan. Kaukomatkailija tarvitsee usein kattavamman rokotussuojan, samankin maan sisällä voi rokotusten tarve vaihdella, riippuen vuodenajasta ja matkan luonteesta. Matkailija voi tarvita reseptilääkkeitä, esim. malariasuojan.

Aava Matkailuklinikka palvelee ja neuvoo rokotusasioissa

Aavan Matkailuklinikka palvelee ja neuvoo kaikkia matkaajia terveyteen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa ennen ja jälkeen matkan. Koko perhe voi tulla samaan aikaan vastaanotolle.

Milloin matkailulääkärille ja milloin sairaanhoitajalle?

Voit varata ajan matkakohteesta ja matkan pituudesta riippuen joko Matkailuklinikan sairaanhoitajalle tai matkailulääkärille.

Varaa aika sairaanhoitajalle, jos:

 • tarvitset yleistä matkailijan terveysneuvontaa ja ohjausta
 • haluat tarkistaa rokotustesi voimassaolon
 • haluat aloittaa rokotussarjan tai ottaa jatkorokotuksen
 • tarvitset henkilökohtaisen suunnitelman tarvittavista rokotuksista
 • olet lähdössä matkalle, joka kestää alle kuukauden eikä matkakohteessa tarvita malarianestolääkitystä
 • matkasi suuntautuu Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan tai Japaniin

Varaa aika matkailulääkärille, jos: 

 • olet matkustamassa muualle kuin Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan tai Japaniin ja matkasi kestää yli kuukauden tai sinulla on toistuvasti kaukomatkoja
 • olet lähdössä vaihto-oppilaaksi tai muuten pidemmäksi ajaksi matkalle
 • kun matkankohteessasi tarvitaan malarianestolääkitys tai tarvitset muita reseptilääkkeitä
 • jos sairastat immuunipuolustusta heikentävää sairautta (esim. HIV-potilaat) tai käytät immuunipuolustusta heikentäviä lääkkeitä (esim. jotkut reumalääkkeet, syöpälääkkeet, korkeat kortisoniannokset)
 • jos olet yli 60-vuotias tai alle 9kk ja matkustat alueelle, jossa tarvitaan keltakuumerokotus
 • jos olet sairastunut matkalla tai heti matkan jälkeen (esim. ripulitaudin hoito)

Matkalla on hyvä muistaa myös Aavan etävastaanottopalvelut, joiden avulla saat yhteyden lääkäriin paikasta riippumatta.

Ajanvaraus

Puhelimitse emme voi määrittää rokotustarvettasi, joten varaa aika Aavan Matkailuklinikalle numerosta 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa infektiosairauksien erikoislääkäri Anu Kantele.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää