Matkailijan rokotukset

Aina kun suunnittelet matkaa, kannattaa tarkistaa, että matkakohteeseen tarvittava rokotussuojasi on kunnossa. Mitä kauemmas olet lähdössä, sitä tärkeämpää on tarkistaa rokotusten tarve. Aavan matkailuklinikalta saat sekä neuvontaa että tarvittavat rokotukset ennen matkaa.

Mistä tiedän, mitä rokotuksia tarvitsen matkalle?

Ulkomailla saatat kohdata terveysriskejä, jotka tunnetaan huonosti meillä kotimaassa. Voimassa olevat rokotukset ovat matkalle lähtijän tärkeä turva kohdemaassa esiintyviä sairauksia vastaan.

Mitä kauemmas matkasi suuntautuu, sitä tärkeämpää on, että rokotuksesi ovat kunnossa ja olet ottanut ne hyvissä ajoin. Jo matkaa suunnitellessa sinun kannattaa ottaa selvää, mitä rokotuksia kohdemaassa tarvitaan.

Rokotustarve määräytyy matkakohteen lisäksi matkustustavan mukaan. Reilaaja, joka matkustaa junalla ja yöpyy retkeilymajoissa, on riskialttiimpi sairauksille kuin vaikkapa matkailija, joka taittaa matkan lentäen ja yöpyy viiden tähden hotellissa.

Rokotusten tarve määräytyy matkakohteen mukaan

Perusrokotusten antama suoja riittää hyvin Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Japanissa.

Perusrokotuksia ovat muun muassa MPR-, polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset.

Jos olet lähdössä kaukomatkalle, sinun kannattaa selvittää 1–2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotuksia saatat tarvita. Kun otat rokotukset ajoissa, suojasi sairauksia vastaan on kunnossa heti matkan alkupäivinä.

Jos matkasi suuntautuu trooppisille alueille, Välimeren etelä- tai itäpuolelle tai Itä-Eurooppaan tai Baltiaan, suositellaan perusrokotusten lisäksi rokotusta hepatiitti A-virusta vastaan.

Influenssakaudella kaikille matkailijoille suositellaan influenssarokotetta. Lisäksi tarvitaan matkarokotteita matkailijan oman voimassa olevan rokotussuojan ja kohdemaan infektioriskien mukaan.

Pienten lasten rokotusohjelma

Pienten lasten rokotusohjelma laaditaan aina neuvolaohjelman kanssa yhteensopivaksi. Aavan Matkailuklinikalta saat yhdellä käynnillä rokotukset koko perheelle.

Aava Matkailuklinikka palvelee ja neuvoo rokotusasioissa

Aavan Matkailuklinikka palvelee ja neuvoo kaikkia matkaajia terveyteen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa ennen ja jälkeen matkan.

Jokaiselle tehdään vastaanotolla henkilökohtainen suunnitelma tarvittavista rokotuksista, mahdollisesta malarialääkityksestä ja muista terveyteen liittyvistä asioista, olipa kyseessä lomamatka, työmatka, vaihto-oppilasvuosi, omatoiminen reppumatka tai muutto uuteen maahan.

Milloin matkailulääkärille ja milloin sairaanhoitajalle?

Voit varata ajan matkakohteesta ja matkan pituudesta riippuen joko Matkailuklinikan sairaanhoitajalle tai matkailulääkärille.

Varaa aika sairaanhoitajalle, jos:

 • tarvitset yleistä matkailijan terveysneuvontaa ja ohjausta
 • haluat tarkistaa rokotustesi voimassaolon
 • haluat aloittaa rokotussarjan tai ottaa jatkorokotuksen
 • tarvitset henkilökohtaisen suunnitelman tarvittavista rokotuksista
 • olet lähdössä matkalle, joka kestää alle kuukauden eikä matkakohteessa tarvita malarianestolääkitystä
 • matkasi suuntautuu Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan tai Japaniin
 • tarvitset Mantoux-testin (tuberkuloosi-testi)​​​​​​​

Varaa aika matkailulääkärille, jos: 

 • olet matkustamassa muualle kuin Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan tai Japaniin ja matkasi kestää yli kuukauden
 • kun matkankohteessasi tarvitaan malarianestolääkitys tai tarvitset muita reseptilääkkeitä
 • jos sairastat immuunipuolustusta heikentävää sairautten (esim. HIV-potilaat) tai käytät immuunipuolustusta heikentäviä lääkkeitä (esim. jotkut reumalääkkeet, syöpälääkkeet, korkeat kortisoniannokset)
 • jos olet yli 60-vuotias ja tarvitset keltakuumerokotuksen
 • jos olet sairastunut matkalla tai heti matkan jälkeen (esim. ripulitaudin hoito)

Matkalla on hyvä muistaa myös Aavan etävastaanottopalvelut, joiden avulla saat yhteyden lääkäriin paikasta riippumatta.

Ajanvaraus

Puhelimitse emme voi määrittää rokotustarvettasi, joten varaa aika Aava Matkailuklinikalle numerosta 010 380 3838.

Asiantuntijana infektiosairauksien erikoislääkäri Anu Kantele.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää