Geriatrin vastaanotto

Geriatri on ikääntyvien erikoislääkäri, joka on erikoistunut nimenomaan iäkkäiden terveyteen ja mahdollisiin sairauksiin. Geriatrin hoito on kokonaisvaltaista ja suunnitellaan juuri sinulle sopivaksi. Voit tulla vastaanotolle yksin tai läheisen kanssa.

Millaisissa asioissa geriatrille?

Geriatrin vastaanotto on tarkoitettu pääsääntöisesti yli 65-vuotiaille, jotka haluavat kokonaisvaltaista hoitoa alan asiantuntijalta tai tarvitsevat apua erilaisissa, nimenomaan ikääntyneiden sairauksissa. 

Geriatri tekee myös terveydentilan ja toimintakyvyn arviointeja ja antaa hoitoa monenlaisissa ikääntymiseen liittyvissä oireissa.

Tavallisimpia syitä tulla geriatrin vastaanotolle ovat:

  • muistihäiriöt
  • tasapainon ongelmat
  • ikääntyneen ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ja osteoporoosi 
  • virtsankarkailu ja pidätysongelmat
  • ravitsemuksen arviointi ja neuvonta
  • ikäihmisen selviytyminen arjessa
  • mieliala- ja unihäiriöt
  • lääkehoidon arviointi
  • tarpeelliset lausunnot, muun muassa ajokorttia varten

Lääkehoidon arviointi

Monesti ikääntyneet käyttävät useita lääkityksiä. Uusien oireiden tai sairauksien myötä lääkkeitä joudutaan joskus määräämään lisää. Tällöin on tärkeää, että asiantuntija tarkastelee lääkitystäsi kokonaisvaltaisesti ja arvioi sen tarpeellisuuden. 

Geriatrin erikoisosaamiseen kuuluu lääkehoidon kokonaisarviointi ja lääkityksen yksilöllinen säätäminen juuri sinun tarpeisiisi. 

Tarvittaessa lääkehoitoa voidaan arvioida myös laboratorio- ja tutkimustulosten perusteella.

Lausunto kotihoidontukea varten

Yksi osa geriatrin työtä on tehdä kuntoutusarvioita ja kirjoittaa lausuntoja esimerkiksi iäkkään henkilön ajokorttia, lääkekorvauksia, omaishoidontukea, edunvalvontaa tai kuljetustukea varten.

Tarvittaessa lääkärisi voi lähettää tarvittavat lausunnot suoraan Kelaan tai viranomaiselle.

Muistihäiriöt

Voit tulla geriatrin vastaanotolle myös muistihäiriöihin liittyvissä asioissa tai jos olet huolissasi muististasi. Muistivaikeuksia selvitettäessä geriatri haastattelee sinua ja mielellään myös lähiomaistasi. Keskustelujen pohjalta lääkäri määrää tarvittavat lisätutkimukset. 

Yleensä mahdollisia muistiongelmia tutkitaan aivojen kuvantamistutkimuksen avulla, mutta geriatri voi tehdä myös vastaanotolla sinulle muistitutkimuksen tai lähettää sinut hoitajan vastaanotolla tehtävään laajempaan muistitutkimukseen (CERAD).

Muistihäiriöitä voidaan selvittää myös laboratoriotutkimusten avulla, jotta voidaan varmistaa, ettei muistiongelmien taustalla ole hoitamattomia sairauksia.

Ajanvaraus

Varaa aika geriatrille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää
rintakipu-sydänlihastulehdus-

Tunnista sydänlihastulehdus: puristavaa rintakipua, väsymystä ja hengenahdistusta

Sydänlihastulehdus voi iskeä flunssan jälkeen. Laukaisijana on usein kuntourheilu puolikuntoisena. Siksi treenikielto flunssaisena on aina aiheellinen. Kardiologian erikoislääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo, millaiset oireet on syytä ottaa vakavasti.
Lue lisää
tapio-lehtinen-aava-purjehdus

Merihätään joutunut yksinpurjehtija Tapio Lehtinen oli tiukassa paikassa ilman silmälaseja – näkö korjattiin Aavassa ja seilaamisesta tehtiin taas turvallisempaa

Puolisokeana hätäviestin kirjoittaminen on haastavaa kokeneellekin merenkävijälle. Linssileikkaus Aavassa toi Tapio Lehtiselle mahdollisuuden jättää silmälasit jatkossa kotiin.
Lue lisää