OMT-fysioterapia

OMT eli ortopedinen manuaaliterapia on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen ja hoitoon. Sillä voidaan hoitaa muun muassa niskahartia- ja olkapäävaivoja, rinta- ja lannerangan kipuja sekä niskaperäistä päänsärkyä. OMT-fysioterapiaa kannattaa harkita etenkin, jos oireesi ovat toistuvia ja/tai laaja-alaisia.

Mitä OMT-fysioterapia on?

OMT:n eli ortopedisen manuaaliterapian hoitomuotoina käytetään tarpeen mukaan manuaalisia tekniikoita, kuten nivelten mobilisaatiota ja manipulaatiota. Niillä pyritään normalisoimaan nivelten toimintaa. Manipulaatiohoitoa kutsutaan kansankielellä niksauttamiseksi. Siinä nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan nopea, kontrolloitu voimaimpulssi. Tällä tavoin voidaan avata muun muassa nikama- ja nivellukkoja.

OMT-fysioterapiassa kartoitetaan myös oireita ylläpitäviä tekijöitä sekä oireiden vaikutusta arkeen ja toimintakykyyn. Lisäksi OMT-fysioterapeutin ohjaamat aktiiviset harjoitteet ovat tärkeä osa hoitoa. OMT-fysioterapeutin pätevyys vaatii laajan erikoistumiskoulutuksen fysioterapeutin peruskoulutuksen lisäksi.

Mihin vaivoihin OMT-fysioterapia sopii?

OMT-fysioterapiasta voi olla apua esimerkiksi

  • niskaperäisessä migreenissä ja päänsäryssä
  • niskahartiakivuissa
  • käsien puutumisissa
  • selkärangan toiminnallisissa vaivoissa
  • rintarangan kiputiloissa
  • lannerangan, lantion ja lonkan alueen ongelmissa
  • olkapään oireilussa

OMT-fysioterapiaa kannattaa harkita etenkin, jos oireesi ovat toistuvia ja/tai laaja-alaisia. Siitä voi olla hyötyä myös vammojen jälkitiloissa. Voit pyytää lähetettä lääkäriltäsi, mutta voit hakeutua hoitoon myös ilman lähetettä. OMT-fysioterapeutti ohjaa sinut tarvittaessa lääkärille.

Mitä OMT-fysioterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Oireittesi syy pyritään selvittämään tarkan haastattelun ja alkututkimuksen aikana. Lisäksi selvitetään kuormitustekijät, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät oireilua.

Käytettävät hoitotekniikat räätälöityvät vaivasi sekä lähtötilanteesi mukaan. Varauduthan siihen, että joudut itsekin tekemään töitä parantumisesi eteen. Paras lopputulos syntyy, kun teet sinulle yksilöllisesti kohdennetut harjoitteet säännöllisesti.

Joskus yksikin käyntikerta riittää, mutta useimmiten tarvitaan hoitosarjaa eli useampia käyntejä. OMT-fysioterapia sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille, mutta manipulaatiohoito ei sovi kaikille. Silloin voidaan käyttää muita tekniikoita.

Ajanvaraus

Varaa aika OMT-fysioterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää