OMT-fysioterapia

OMT eli ortopedinen manuaaliterapia on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen ja hoitoon. Sillä voidaan hoitaa muun muassa niskahartia- ja olkapäävaivoja, rinta- ja lannerangan kipuja sekä niskaperäistä päänsärkyä. OMT-fysioterapiaa kannattaa harkita etenkin, jos oireesi ovat toistuvia ja/tai laaja-alaisia.

Mitä OMT-fysioterapia on?

OMT:n eli ortopedisen manuaaliterapian hoitomuotoina käytetään tarpeen mukaan manuaalisia tekniikoita, kuten nivelten mobilisaatiota ja manipulaatiota. Niillä pyritään normalisoimaan nivelten toimintaa. Manipulaatiohoitoa kutsutaan kansankielellä niksauttamiseksi. Siinä nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan nopea, kontrolloitu voimaimpulssi. Tällä tavoin voidaan avata muun muassa nikama- ja nivellukkoja.

OMT-fysioterapiassa kartoitetaan myös oireita ylläpitäviä tekijöitä sekä oireiden vaikutusta arkeen ja toimintakykyyn. Lisäksi OMT-fysioterapeutin ohjaamat aktiiviset harjoitteet ovat tärkeä osa hoitoa. OMT-fysioterapeutin pätevyys vaatii laajan erikoistumiskoulutuksen fysioterapeutin peruskoulutuksen lisäksi.

Mihin vaivoihin OMT-fysioterapia sopii?

OMT-fysioterapiasta voi olla apua esimerkiksi

  • niskaperäisessä migreenissä ja päänsäryssä
  • niskahartiakivuissa
  • käsien puutumisissa
  • selkärangan toiminnallisissa vaivoissa
  • rintarangan kiputiloissa
  • lannerangan, lantion ja lonkan alueen ongelmissa
  • olkapään oireilussa

OMT-fysioterapiaa kannattaa harkita etenkin, jos oireesi ovat toistuvia ja/tai laaja-alaisia. Siitä voi olla hyötyä myös vammojen jälkitiloissa. Voit pyytää lähetettä lääkäriltäsi, mutta voit hakeutua hoitoon myös ilman lähetettä. OMT-fysioterapeutti ohjaa sinut tarvittaessa lääkärille.

Mitä OMT-fysioterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Oireittesi syy pyritään selvittämään tarkan haastattelun ja alkututkimuksen aikana. Lisäksi selvitetään kuormitustekijät, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät oireilua.

Käytettävät hoitotekniikat räätälöityvät vaivasi sekä lähtötilanteesi mukaan. Varauduthan siihen, että joudut itsekin tekemään töitä parantumisesi eteen. Paras lopputulos syntyy, kun teet sinulle yksilöllisesti kohdennetut harjoitteet säännöllisesti.

Joskus yksikin käyntikerta riittää, mutta useimmiten tarvitaan hoitosarjaa eli useampia käyntejä. OMT-fysioterapia sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille, mutta manipulaatiohoito ei sovi kaikille. Silloin voidaan käyttää muita tekniikoita.

Ajanvaraus

Varaa aika OMT-fysioterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää