Sisäänkasvaneen kynnen kirurginen hoito

Sisäänkasvanut varpaankynsi voi syntyä itsestään erityisesti nuoruusiässä. Tapaturma tai kynnen virheellinen leikkuutekniikka voi joskus myös aiheuttaa kynnen vääränlaisen kasvun.  Kynnen reuna painautuu kasvaessaan pehmytkudokseen aiheuttaen kipua ja joskus jopa tulehdusta. 

Milloin toimenpiteeseen?

Useimmiten sisäänkasvanut kynsi on isonvarpaan ongelma. Pehmytkudos kynnen ympärillä punoittaa ja on kosketusarka. Joskus varvas tulehtuu ja saattaa märkiä. Sisäänkasvanut kynsi saattaa tarvita toimenpidettä.  Vaihtoehtoina ovat fenolisaatio ja kiilaekskisio.

Fenolisaatiossa varvas puudutetaan.  Kynnen reuna leikataan ja kynnen tyvi käsitellään voimakkaalla kemiallisella aineella, fenolilla.  Jatkohoitoon hoitoon kuuluu rasvaside tai vastaava.

Kiilaeksikio eli kaistaleen poistaminen kynnen reunasta ja kynsiaiheesta tehdään myös puudutuksessa.  Kirurgisesti poistetaan kynnen reuna sisältäen kynsiaiheen kynnen tyvessä, lisäksi poistetaan kynnenvieruskudosta.  Jatkohoitoon kuuluu rasvaside tai vastaava

Mitä toimenpiteen jälkeen?

Varvas / sormi on yleensä arka 2 viikon ajan ja saattaa vaatia vastaavasti sairaslomaa.

Miten varataan aika toimenpiteeseen?

Toimenpiteen tekevät pääasiassa yleislääkärit ja kirurgit, mutta myös jotkut ihotautilääkärit. Ennen toimenpidettä tulee varata lääkärille tavallinen vastaanottoaika, jolloin toimenpidetarve arvioidaan ja hoito suunnitellaan.  Joskus märkivä varvas/sormi vaatii antibioottikuurin ennen toimenpidettä.

Varaa aika

Aavan yleislääkärit vastaanottavat kaikissa toimipisteissämme. Varaa aikasi soittamalla haluamasi toimipisteen toimenpideosastolle puh: 010 380 3800 / toimipisteen toimenpideosasto.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää