HIV – oireet ja hoito

HIV:n voi saada suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai raskaana olevasta äidistä lapseen raskauden ja synnytyksen aikana. HIV:n aiheuttaa HI-virus, joka heikentää elimistön puolustuskykyä ja altistaa erilaisille infektioille. Hoitamattomana HIV-tartunta voi johtaa AIDS:iin. HIV on helppo testata verikokeella. Testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.

Mitkä ovat HIV:n oireet? 

HIV-tartunta on useimmiten oireeton, mutta ensioireina osalla sairastuneista esiintyy 2-6 viikon kuluttua tartunnasta seuraavia oireita: 

  • flunssan tapainen oireilu 
  • imusolmukkeiden turpoaminen 
  • kuumeilu 
  • ihottuma 

HIV:n tarttuminen

HI-virus tarttuu suojaamattomassa seksissä, verikontaktissa tai virusta kantavasta äidistä sikiöön raskausaikana tai synnytyksessä. Tartunnoista valtaosa saadaan seksin välityksellä. HIV-tartuntoja todetaan kaikissa ikäluokissa.

HI-virus ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä, halauksissa, pussailussa tai yhteisen suihkun tai vessan kautta.

Suomessa yksikään vastasyntynyt, jonka äidin HIV-tartunta on ollut etukäteen tiedossa, ei ole saanut HIV-tartuntaa.

Piikkihuumeiden käyttäjien tartunnat ovat vähentyneet ilmaisten huumeneulojen jakelun myötä.

Miten HIV testataan? 

HIV-testi tehdään verikokeesta. Testi muuttuu positiiviseksi viimeistään 3 kuukauden päästä tartunnasta.  

Voit tulla HIV-testiin jo kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Huomioithan kuitenkin, että ennen testin muuttumista positiiviseksi, saatat levittää tautia eteenpäin. 

HIV-testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, jotta mahdolliset tartunnat todettaisiin varhain, hoito päästäisiin aloittamaan ja mahdollinen tartuntaketju katkaisemaan. 

HIV-testiin ilman lähetettä 

Lähetteen HIV-testiin saat lääkäriltäsi. Voit tulla HIV-testiin myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä.

Jos käyt HIV-testissä ilman lähetettä ja jos testin tulos on poikkeava, ole yhteydessä lääkäriin jatkohoitoa varten.

Muistathan aina, että seksin molemmat osapuolet tulee testata. Oma testituloksesi ei kerro suoraan seksikumppanisi tilanteesta.

HIV Suomessa

HI-virus on Suomessa harvinainen. Vuonna 2021 ilmoitettiin Suomessa 161 uutta HIV-tartuntaa. Kuitenkin arvioidaan, että meillä olisi ainakin 1000 vielä toteamatonta HIV-tartuntaa.  

HIV:n hoito ja lääkitys 

Voit elää täysin normaalia elämää vaarantamatta lähiympäristöäsi, vaikka sinulla olisi HIV-tartunta.

HIV ei ole nykylääketieteen keinoin parannettavissa, mutta lääkityksellä taudin tappava loppuvaihe, AIDS, on käytännössä estettävissä.

HI-viruksen lääkehoito on ilmaista. Hoidot on keskitetty julkiseen terveydenhuoltoon infektiolääkäreille.

Miten HIV:ltä voi suojautua?

Kondomi oikein käytettynä kaikissa seksin muodoissa suojaa hyvin HI-virustartunnalta.

Mikäli sinulla on ollut suojaamaton satunnainen seksisuhde, kannattaa hakeutua testiin ja testauttaa HIV:n lisäksi myös muut seksitaudit.

Myös oma tai kumppanin piikkihuumeiden käyttö tai kontaktit prostituoituihin ovat erityisiä riskejä.

Verenluovutusta ei koskaan tule käyttää HIV-testauksena.

HIV ja AIDS eivät ole sama asia

Hoitamattomana HIV-tartunta aiheuttaa AIDS-sairauden, jossa elimistön puolustuskyky laskee.

AIDS-vaiheen sairauksia ovat erilaiset epätavallisten taudinaiheuttajien aikaansaamat infektiot, kuten keuhkokuume, tuberkuloosi ja virusten aiheuttamat syövät, kuten Kaposin sarkooma.

HIV ja AIDS eivät tarkoita samaa eikä kaikilla HIV-tartunnan saaneella ole AIDS:ia eivätkä he välttämättä koskaan saa AIDS:ia.

Suurin osa AIDS-sairauksiin sairastuneista pystytään parantamaan. Suomessa kuitenkin menehtyy vuosittain 0-2 potilasta vaikeiden AIDS-vaiheen infektioiden vuoksi.

Noin joka kymmenes tartunta todetaan vasta AIDS-vaiheessa. HIV-testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, jos HIV-tartunnan mahdollisuus on olemassa.

Ajanvaraus

Lähetteen HIV-testiin saat lääkäriltä. Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille, gynekologille tai urologille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan ajanvaraukseen 010 380 3838.

Voit tulla myös ilman lähetettä suoraan laboratorioomme. Varaa aika laboratorioon nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla ajanvaraukseen. Voit myös varata ajan laboratorioon suoraan haluamastasi toimipisteestä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava_ Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Lucas Ihmeperheen keskimmäinen
Miltä tuntuu taltioida Emma-palkitun, kovassa nosteessa olevan artistin uraa, kun kyseessä on oma veli? Sexmane on ollut pitkään etenkin nuorten huulilla, mutta kuka oikein on artistien veljenä tunnettu taka-alalta tarkkaileva taiteilijasielu Lucas Sene?
Lue lisää
Aava Lääkärikeskus Aava saa vihdoin uudet tilat Keravalle ja sisaryhtiö Pikkujätin saman katon alle 
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää