HIV:n tutkiminen ja hoito

HI-virus on onneksi Suomessa harvinainen. Kuitenkin arvioidaan, että meillä olisi ainakin 1000 vielä toteamatonta HIV- tartuntaa. Vuonna 2021 ilmoitettiin Suomessa 161 uutta HIV-tartuntaa. Tartunnoista valtaosa saadaan seksin välityksellä.

HI-virus tarttuu suojaamattomassa seksissä, verikontaktissa tai virusta kantavasta äidistä sikiöön raskausaikana tai synnytyksessä. Suomessa yksikään vastasyntynyt, jonka äidin HIV-tartunta on ollut etukäteen tiedossa, ei ole saanut HIV-tartuntaa. Piikkihuumeiden käyttäjien tartunnat ovat vähentyneet ilmaisten huumeneulojen jakelun myötä.

HI-virus ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä

HI-virus ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä, halauksissa, pussailussa tai yhteisen suihkun tai vessan kautta. HIV-tartunnan saanut voi elää täysin normaalia elämää vaarantamatta lähiympäristöään. 

HIV-tartunta on useimmiten oireeton, mutta ensioireina osalla sairastuneista esiintyy 2-6 viikon kuluttua tartunnasta flunssan tapaista oireilua, imusolmukkeiden turpoamista, kuumeilua tai ihottumaa. HIV- tartuntoja todetaan kaikissa ikäluokissa.

Kondomi suojaa oikein käytettynä

Kondomi oikein käytettynä suojaa hyvin HI-virus tartunnalta. Mikäli riskikäyttäytymistä, kuten esimerkiksi suojaamaton satunnainen seksisuhde, on ollut, kannattaa seksitaudit, myös HIV testauttaa. Myös oma tai kumppanin piikkihuumeidenkäyttö tai kontaktit prostituoituihin ovat erityisiä riskejä. Verenluovutusta ei koskaan tule käyttää HIV-testauksena. 

HIV-testi tehdään verikokeesta, testi muuttuu positiiviseksi viimeistään 3 kuukauden päästä tartunnasta. Testissä voi käydä jo 1kk päästä mahdollisesta tartunnasta. Ennen testin muuttumista positiiviseksi tartunnan saanut voi kuitenkin levittää tautia eteenpäin.

HIV ei ole nykylääketieteen keinoin parannettavissa, mutta lääkityksellä taudin tappava loppuvaihe, AIDS, on käytännössä estettävissä ja HIV-tartunnan saanut voi elää hyvää elämää. HI-viruksen lääkehoito on täysin ilmaista. Hoidot on keskitetty julkiseen terveydenhuoltoon infektiolääkäreille.

HIV-testiin kannattaa hakeutua herkästi

HIV-testejä tehdään aivan liian vähän. On tärkeää, että kynnys testaukseen on matala, jotta mahdolliset tartunnat todettaisiin varhain - näin tehokas hoito päästään aloittamaan ja tartuntaketju katkaisemaan. Varaa aika HIV-testiin soittamalla Aavan ajanvaraukseen 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää