Kyynelteiden luuaukkoleikkaus (DCR)

Kyyneltietukos saa silmän vuotamaan ja rähmimään. Vaiva vaatii leikkaushoidon, joka helpottaa oireita huomattavasti. Leikkaus tehdään tavanomaisesti nukutettuna.

Mikä on kyyneltietukos?

Kyyneltietukos aiheuttaa silmän toistuvaa vetistämistä ja rähmimistä.

Jos silmän kyyneltiehyeen reitti on tukossa, kyyneleet eivät pääse kulkeutumaan silmän sisäkulmasta nenään, vaan silmä vetistää ja rähmii. Toistuvasti näin oirehtivan silmän syynä on usein kyyneltietukos.

Kyyneltieleikkaus

Kyyneltietukos vaatii leikkaushoidon, joka poistaa silmien vuotamisen tai rähmimisen sekä helpottaa oireita huomattavasti.

Yleisimmät leikkausmenetelmät ovat kyynelteiden putkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus (DCR eli dacryokystorhinostomia). Tutkimusten mukaan kyynelteiden luuaukkoleikkaus auttaa yli 90 prosenttia potilaista.

Leikkauksessa rakennetaan uusi kyyneltiereitti ja useimmiten tämän reitin läpi laitetaan lisäksi silikoniputki.

Leikkaus tehdään tavanomaisesti nukutettuna eli yleisanestesiassa Aava Kamppi sairaalassa. Leikkauksen jälkeen vointia seurataan heräämössä noin kahden tunnin ajan, jolloin aloitetaan myös kotona jatkettava kylmähoito.

Kyyneltieleikkauksen jälkihoito

Leikkauksessa asennettua kyyneltieputkea pidetään noin 2–6 kuukautta, jonka jälkeen putki poistetaan leikanneen silmäkirurgin vastaanotolla.

Putki voi aiheuttaa leikkauksen jälkeen jonkin verran nenän tukkoisuutta ja karstaisuutta. Nenän karstaisuuteen voidaan käyttää Nozoilia® tai natriumkloriditippoja (NaCl).

Leikkausalueella on toimenpiteen jälkeen mustelmaa ja turvotusta, joita pyritään lievittämään kotona jatkettavalla kylmähoidolla 5–6 kertaa päivässä, 20–30 minuuttia kerrallaan kahden vuorokauden ajan.

Nenäverenvuoto on tavallista leikkauksen jälkeisinä päivinä. Jos nenäverenvuoto on runsasta, on otettava yhteyttä leikanneeseen silmäkirurgiin tai Aava Kamppiin.

Haavatulehdukset, poikkeavat verenvuodot tai leikkauksessa asennetun silikoniputken siirtyminen pois paikaltaan ovat harvinaisia.

Sairausloma kyynelteiden luuaukkoleikkauksen jälkeen on yleensä 1-2 viikkoa. Iho-ompeleiden poisto tehdään noin 1–2 viikon kuluttua leikkauksesta.

Toipuminen leikkauksesta on yksilöllistä, mutta asiantuntijamme seuraavat potilaita huolellisesti myös toimenpiteen jälkeen.

Kyyneltieleikkauksen hinta

Kyynelteiden luuaukkoleikkauksen hinta Aavassa on alkaen 3250€/silmä.

Ajanvaraus

Kyynelteiden luuaukkoleikkauksia tehdään Aava Kampin toimipisteessä Helsingissä. Toimenpiteitä tekee silmäkirurgi Mika Siuko, joka arvioi vastaanotollaan leikkauksen tarpeellisuuden.

Tavoitat Aavan asiakaspalvelijat vastaanottoajan varaamiseksi numerosta 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Mika Siuko.

FacebookTwitterLinkedIn