Käsikirurgin vastaanotto

Käden ja kyynärpään alueen ongelmien, etenkin nivelside-, hermo- ja jännevammojen, diagnosointi ja hoito vaativat käsikirurgin erityisosaamista. Usein hoidossa tarvitaan myös toiminta- tai fysioterapiaa, mikä onnistuu Aavassa erinomaisesti.

Toimiva ja tunteva käsi on äärimmäisen tärkeä kanssakäymisen ja toiminnan väline. Usein asian tiedostaa täysin vasta, kun käsi vammautuu tapaturmassa tai kipeytyy rasituksen myötä, eikä sitä voi enää käyttää tavalliseen tapaan. Tällöin on syytä hakeutua käsikirurgin vastaanotolle. Käsikirurgit hoitavat ranteen ja käden alueen akuutteja ja kroonisia vaivoja sekä kiputiloja. 

Tyypillisiä käden akuutteja vammoja ovat erilaiset

  • ruhjeet 
  • nivelsidevammat
  • luunmurtumat
  • jännevammat
  • hermovammat

Kroonisia käsivaivoja ovat muun muassa hermopinteet, jänteiden- tai jännetuppien tulehdukset, erilaiset rasitusvammat ja yläraajan nivelrikot.

Mitä käsikirurgin vastaanotolla tapahtuu?

Käsikirurgin vastaanotolla kätesi tutkitaan ja saat tarvittaessa lähetteen röntgen- tai magneettikuvaukseen. Röntgen paljastaa luunmurtumat. Magneettikuvaus on tarkempi tutkimus, jolla nähdään myös pehmytkudosvauriot. Joskus voidaan tehdä muitakin tutkimuksia.

Miten käsivammoja hoidetaan?

Valtaosa vaivoista hoituu fysioterapialla eli käden kuntouttamisella fysioterapeuttisilla harjoitteilla. Rasitusvammoissa paras hoito on usein lepo. Joissakin ongelmissa, kuten jännetupen tulehduksissa, kortisonipiikistä voi olla apua. Murtumissa ensisijainen hoito ei ole leikkaushoito, vaan useimmiten rannemurtumat hoidetaan kipsillä ja sormimurtumissa hoidoksi riittää teippaus. 

Jos leikkaus on aiheellinen, murtumat, nivelside-, jänne- ja hermovammat pitää yleensä leikata kahden viikon sisällä tapaturmasta. Hoitotulokset huononevat, jos odotetaan pitempään. 

Tähystys vai avoleikkaus?

Leikkaushoitoa vaativat vaivat hoidetaan joko tähystystoimenpiteinä tai avoleikkauksina. Aavan kokeneet käsikirurgit päättävät, kumpi tekniikka soveltuu juuri sinun vaivaasi. Tähystystä pyritään suosimaan, koska sen jälkeen kivut ovat vähäisemmät, toipuminen on nopeampaa ja leikkausarvet ovat melkein huomamaattomat. Tähystys myös aiheuttaa vähemmän komplikaatioita. Joskus avoleikkaus on kuitenkin parempi vaihtoehto.

Tyypillisesti molemmat toimenpiteet onnistuvat päiväkirurgisesti. Se tarkoittaa, että pääset kotiin jo saman päivän aikana. Tavallisesti ranteen- ja kyynärnivelen tähystys kestää 1-2 tuntia. 

Laajojen toimenpiteiden jälkeen saatetaan tarvita kipsihoitoa. Sairausloman tarve vaihtelee kahdesta viikosta muutamaan kuukauteen riippuen leikkauksen laajuudesta ja siitä, mitä teet työksesi. Kuntoutuminen urheiluharrastuksiin voi viedä useita kuukausia.

Löydä lähin käsikirurgi

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan käsikirurgille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn