Ahtaan esinahan leikkaus (ympärileikkaus eli circumcisio)

FacebookTwitterLinkedIn

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena. Ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua, tulehduksia, virtsaamisvaikeutta, oireita seksin aikana sekä erektio-ongelmia. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahasta poistetaan kiristävä osa. Joskus joudutaan turvautumaan ympärileikkaukseen eli circumcisioon.

Millaisia vaivoja ahtaan esinahan leikkauksella eli ympärileikkauksella voidaan hoitaa?

  1. omena
  2. banaani
  3. päärynä

Esinahka on ahdas, jos esinahkaa ei pysty vetämään terskan yli. Joskus esinahassa on kiristävä rengas ja/tai ahtaus ilmenee vain erektiossa. Esinahka voi kiristää myös virtsaputken puolella olevan jänteen kohdalta.

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena.

Esinahan hoidossa on tärkeää pitää iho ja limakalvot hyvässä kunnossa. Jos omahoito ei auta, ihotautilääkäri on paras asiantuntija esinahan ihon ongelmissa.

Mikäli ahtaus ei parane ihon kunnon kohenemisesta huolimatta, on esinahan kirurginen hoitaminen aiheellista. Urologi arvioi mahdollisen leikkaushoidon tarpeen.

Esinahan ahtauden korjausleikkauksella hoidetaan ahtaasta esinahasta aiheutuvia ongelmia, kuten:

  • kipua
  • tulehduksia
  • virtsaamisvaikeutta
  • esinahan ahtaudesta aiheutuvaa erektio- tai yhdyntäongelmaa

Ennen leikkausta

Kerrothan lääkärillesi, jos sinulla on käytössäsi vertaohentava lääkitys tai käytät omega-tuotteita tai muita tuotteita, joilla on verta ohentava vaikutus.

Lääkärisi on hyvä tietää myös muista käytössäsi olevista lääkkeistä sekä tietää mahdolliset perussairaudet, allergiat ja onko sinulla esimerkiksi sydämen tahdistin.

Leikkauksen kulku

Toimenpiteessä ahtautta aiheuttava esinahan osa poistetaan joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahan pituus säilyy ennallaan, mutta kiristys poistuu.

Hankalassa ahtaudessa, erityisesti ihon ollessa kroonisesti sairas, tehdään ympärileikkaus, jolloin sairas ihon osa poistetaan kokonaan. Ympärileikkauksen jälkeen terska jää yleensä paljaaksi, koska esinahka lyhenee.

Esinahan toimenpiteet tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia.

Kaikki esinahan toimenpiteet tehdään Aava Kampissa.

Leikkauksesta toipuminen

Toimenpiteen jälkeen pääset normaalisti kotiin, mutta leikkauspäivänä on syytä levätä. Raskaiden tavaroiden nostelua, rankkaa liikuntaa, saunomista, kylpemistä ja uimista tulee välttää noin viikon ajan leikkauksen jälkeen. Yhdyntä ja itsetyydytys on kiellettyä noin 4-5 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Sairasloman tarve arvioidaan sen mukaan, mitä työtä teet.

Leikkauksen jälkeen joillekin voi tulla bakteeritulehduksia ja verenvuotoa, mutta se on yleensä harvinaista. Tunto leikkausalueella muuttuu jonkin verran, mutta leikkaus ei vaikuta erektioon.

Leikkauksesi tekevä urologi antaa sinulle aina yksilökohtaiset ohjeet toipumisen ajaksi.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologeille esinahan ongelmissa nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit myös varata ajan Aavan leikkaaville urologoille leikkaushoidon suunnittelua varten.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää