Ahtaan esinahan leikkaus (ympärileikkaus eli circumcisio)

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena. Ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua, tulehduksia, virtsaamisvaikeutta, oireita seksin aikana sekä erektio-ongelmia. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahasta poistetaan kiristävä osa. Joskus joudutaan turvautumaan ympärileikkaukseen eli circumcisioon.

Millaisia vaivoja ahtaan esinahan leikkauksella eli ympärileikkauksella voidaan hoitaa?

Esinahka on ahdas, jos esinahkaa ei pysty vetämään terskan yli. Joskus esinahassa on kiristävä rengas ja/tai ahtaus ilmenee vain erektiossa. Esinahka voi kiristää myös virtsaputken puolella olevan jänteen kohdalta.

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena.

Esinahan hoidossa on tärkeää pitää iho ja limakalvot hyvässä kunnossa. Jos omahoito ei auta, ihotautilääkäri on paras asiantuntija esinahan ihon ongelmissa.

Mikäli ahtaus ei parane ihon kunnon kohenemisesta huolimatta, on esinahan kirurginen hoitaminen aiheellista. Urologi arvioi mahdollisen leikkaushoidon tarpeen.

Esinahan ahtauden korjausleikkauksella hoidetaan ahtaasta esinahasta aiheutuvia ongelmia, kuten:

  • kipua
  • tulehduksia
  • virtsaamisvaikeutta
  • esinahan ahtaudesta aiheutuvaa erektio- tai yhdyntäongelmaa

Ennen leikkausta

Kerrothan lääkärillesi, jos sinulla on käytössäsi vertaohentava lääkitys tai käytät omega-tuotteita tai muita tuotteita, joilla on verta ohentava vaikutus.

Lääkärisi on hyvä tietää myös muista käytössäsi olevista lääkkeistä sekä tietää mahdolliset perussairaudet, allergiat ja onko sinulla esimerkiksi sydämen tahdistin.

Leikkauksen kulku

Toimenpiteessä ahtautta aiheuttava esinahan osa poistetaan joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahan pituus säilyy ennallaan, mutta kiristys poistuu.

Hankalassa ahtaudessa, erityisesti ihon ollessa kroonisesti sairas, tehdään ympärileikkaus, jolloin sairas ihon osa poistetaan kokonaan. Ympärileikkauksen jälkeen terska jää yleensä paljaaksi, koska esinahka lyhenee.

Esinahan toimenpiteet tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia.

Kaikki esinahan toimenpiteet tehdään Aava Kampissa.

Leikkauksesta toipuminen

Toimenpiteen jälkeen pääset normaalisti kotiin, mutta leikkauspäivänä on syytä levätä. Raskaiden tavaroiden nostelua, rankkaa liikuntaa, saunomista, kylpemistä ja uimista tulee välttää noin viikon ajan leikkauksen jälkeen. Yhdyntä ja itsetyydytys on kiellettyä noin 4-5 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Sairasloman tarve arvioidaan sen mukaan, mitä työtä teet.

Leikkauksen jälkeen joillekin voi tulla bakteeritulehduksia ja verenvuotoa, mutta se on yleensä harvinaista. Tunto leikkausalueella muuttuu jonkin verran, mutta leikkaus ei vaikuta erektioon.

Leikkauksesi tekevä urologi antaa sinulle aina yksilökohtaiset ohjeet toipumisen ajaksi.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologeille esinahan ongelmissa nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit myös varata ajan Aavan leikkaaville urologoille leikkaushoidon suunnittelua varten.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää