Ahtaan esinahan leikkaus (ympärileikkaus eli circumcisio)

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena. Ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua, tulehduksia, virtsaamisvaikeutta, oireita seksin aikana sekä erektio-ongelmia. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahasta poistetaan kiristävä osa. Joskus joudutaan turvautumaan ympärileikkaukseen eli circumcisioon.

Millaisia vaivoja ahtaan esinahan leikkauksella eli ympärileikkauksella voidaan hoitaa?

Esinahka on ahdas, jos esinahkaa ei pysty vetämään terskan yli. Joskus esinahassa on kiristävä rengas ja/tai ahtaus ilmenee vain erektiossa. Esinahka voi kiristää myös virtsaputken puolella olevan jänteen kohdalta.

Ahdas esinahka voi olla synnynnäinen tai kehittyä myöhemmällä iällä, esimerkiksi tulehdusten seurauksena.

Esinahan hoidossa on tärkeää pitää iho ja limakalvot hyvässä kunnossa. Jos omahoito ei auta, ihotautilääkäri on paras asiantuntija esinahan ihon ongelmissa.

Mikäli ahtaus ei parane ihon kunnon kohenemisesta huolimatta, on esinahan kirurginen hoitaminen aiheellista. Urologi arvioi mahdollisen leikkaushoidon tarpeen.

Esinahan ahtauden korjausleikkauksella hoidetaan ahtaasta esinahasta aiheutuvia ongelmia, kuten:

  • kipua
  • tulehduksia
  • virtsaamisvaikeutta
  • esinahan ahtaudesta aiheutuvaa erektio- tai yhdyntäongelmaa

Ennen leikkausta

Kerrothan lääkärillesi, jos sinulla on käytössäsi vertaohentava lääkitys tai käytät omega-tuotteita tai muita tuotteita, joilla on verta ohentava vaikutus.

Lääkärisi on hyvä tietää myös muista käytössäsi olevista lääkkeistä sekä tietää mahdolliset perussairaudet, allergiat ja onko sinulla esimerkiksi sydämen tahdistin.

Leikkauksen kulku

Toimenpiteessä ahtautta aiheuttava esinahan osa poistetaan joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Esinahan pienimuotoisissa toimenpiteissä esinahan pituus säilyy ennallaan, mutta kiristys poistuu.

Hankalassa ahtaudessa, erityisesti ihon ollessa kroonisesti sairas, tehdään ympärileikkaus, jolloin sairas ihon osa poistetaan kokonaan. Ympärileikkauksen jälkeen terska jää yleensä paljaaksi, koska esinahka lyhenee.

Esinahan toimenpiteet tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia.

Kaikki esinahan toimenpiteet tehdään Aava Kampissa.

Leikkauksesta toipuminen

Toimenpiteen jälkeen pääset normaalisti kotiin, mutta leikkauspäivänä on syytä levätä. Raskaiden tavaroiden nostelua, rankkaa liikuntaa, saunomista, kylpemistä ja uimista tulee välttää noin viikon ajan leikkauksen jälkeen. Yhdyntä ja itsetyydytys on kiellettyä noin 4-5 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Sairasloman tarve arvioidaan sen mukaan, mitä työtä teet.

Leikkauksen jälkeen joillekin voi tulla bakteeritulehduksia ja verenvuotoa, mutta se on yleensä harvinaista. Tunto leikkausalueella muuttuu jonkin verran, mutta leikkaus ei vaikuta erektioon.

Leikkauksesi tekevä urologi antaa sinulle aina yksilökohtaiset ohjeet toipumisen ajaksi.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologeille esinahan ongelmissa nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit myös varata ajan Aavan leikkaaville urologoille leikkaushoidon suunnittelua varten.

Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää
Lääkärikeskus

K-Ryhmä toteutti Aavan kanssa yhteistyössä Hyvinvointi-palvelun, joka auttaa suomalaisia kohti terveellisempää syömistä ja elämäntapoja

Palvelun ensimmäinen versio motivoi asettamaan ja seuraamaan tavoitteita, jotka johtavat terveellisempään syömiseen.
Lue lisää
Kesän

Kuinka palautua parhaiten kesälomalla?

Kesäloma-aika alkaa olla jo käsillä ja moni odottaa malttamattomana mahdollisuutta rentoutua ilman työpaineita, nukkua aamulla pitkään ja ottaa mökillä saunan jälkeen ehkä toisenkin saunaoluen. Jos tässä vaiheessa vuotta alkaa olla veto poissa ja univaje painaa niskassa, saattaisi olla hyvä ajatella laatikon ulkopuolella ja pohtia omaa palautumista kokonaisvaltaisemmin!
Lue lisää