Miehen sterilisaatio eli vasektomia

Vasektomia eli miehen sterilisaatio on hyvä ja varma vaihtoehto kun toivot lopullista ehkäisyä. Toimenpiteestä ei aiheudu hormonaalisia eikä seksuaalisia häiriöitä. Vasektomiaa harkitessa on tärkeää muistaa kuitenkin menetelmän vaikutus hedelmällisyyteen, jos jostain syystä vasektomia halutaan tulevaisuudessa purkaa.

Kenelle toimenpide voidaan tehdä?

Sterilisaatiolaki määrittää kenelle toimenpide voidaan tehdä. Edellytyksenä on 30 vuoden ikä. Alle 30-vuotiaalle sterilisaatio voidaan tehdä periytyvän sairauden vuoksi, tai jos on vähintään kolme alaikäistä lasta tai henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Ennen sterilisaatiota

Sterilisaatiopäätöksestä tulee keskustella lääkärin kanssa lähivastaanotolla ennen kuin aika toimenpiteeseen varataan. Lääkärisi kertoo sinulle toimenpiteestä ja siihen liittyvistä seikoista sekä täytätte yhdessä lain määräämät lomakkeet (St1).

Ennen varsinaista toimenpidettä kannattaa ottaa sinulle sopivaa kipulääkettä toimenpidelääkärisi ohjeiden mukaan.

Toimenpiteen kulku

Toimenpiteessä molemmat siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöiden kulku siemennesteeseen estyy. 

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti, ja siihen varataan aikaa noin tunti.

Toimenpiteestä toipuminen

Vasektomiasta toipuminen kestää noin pari viikkoa, minkä ajan kivekset ovat arat.

Toimenpide ei vaadi varsinaisesti sairauslomaa, mutta työnkuvastasi riippuen sairauslomaa voidaan harkita. Jotkut työnantajat hyväksyvät vasektomian sairausloman syyksi, otathan selvää asiasta ajoissa ennen toimenpidettä.

Ehkäisyä ei kannata lopettaa heti toimenpiteen jälkeen, sillä siementiehyissä ja siemennesteessä voi esiintyä eläviä siittiöitä vielä parin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä sinun tulee antaa siemennestenäyte, jonka perusteella todetaan, voiko ehkäisystä luopua.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää