Miehen sterilisaatio eli vasektomia

FacebookTwitterLinkedIn

Vasektomia eli miehen sterilisaatio on hyvä ja varma vaihtoehto kun toivot lopullista ehkäisyä. Toimenpiteestä ei aiheudu hormonaalisia eikä seksuaalisia häiriöitä. Vasektomiaa harkitessa on tärkeää muistaa kuitenkin menetelmän vaikutus hedelmällisyyteen, jos jostain syystä vasektomia halutaan tulevaisuudessa purkaa.

Kenelle toimenpide voidaan tehdä?

Sterilisaatiolaki määrittää kenelle toimenpide voidaan tehdä. Edellytyksenä on 30 vuoden ikä. Alle 30-vuotiaalle sterilisaatio voidaan tehdä periytyvän sairauden vuoksi, tai jos on vähintään kolme alaikäistä lasta tai henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Ennen sterilisaatiota

Sterilisaatiopäätöksestä tulee keskustella lääkärin kanssa lähivastaanotolla ennen kuin aika toimenpiteeseen varataan. Lääkärisi kertoo sinulle toimenpiteestä ja siihen liittyvistä seikoista sekä täytätte yhdessä lain määräämät lomakkeet (St1).

Ennen varsinaista toimenpidettä kannattaa ottaa sinulle sopivaa kipulääkettä toimenpidelääkärisi ohjeiden mukaan.

Toimenpiteen kulku

Toimenpiteessä molemmat siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöiden kulku siemennesteeseen estyy. 

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti, ja siihen varataan aikaa noin tunti.

Toimenpiteestä toipuminen

Vasektomiasta toipuminen kestää noin pari viikkoa, minkä ajan kivekset ovat arat.

Toimenpide ei vaadi varsinaisesti sairauslomaa, mutta työnkuvastasi riippuen sairauslomaa voidaan harkita. Jotkut työnantajat hyväksyvät vasektomian sairausloman syyksi, otathan selvää asiasta ajoissa ennen toimenpidettä.

Ehkäisyä ei kannata lopettaa heti toimenpiteen jälkeen, sillä siementiehyissä ja siemennesteessä voi esiintyä eläviä siittiöitä vielä parin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä sinun tulee antaa siemennestenäyte, jonka perusteella todetaan, voiko ehkäisystä luopua.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää