Miehen sterilisaatio eli vasektomia

Vasektomia eli miehen sterilisaatio on hyvä ja varma vaihtoehto kun toivot lopullista ehkäisyä. Toimenpiteestä ei aiheudu hormonaalisia eikä seksuaalisia häiriöitä. Vasektomiaa harkitessa on tärkeää muistaa kuitenkin menetelmän vaikutus hedelmällisyyteen, jos jostain syystä vasektomia halutaan tulevaisuudessa purkaa.

Kenelle toimenpide voidaan tehdä?

Sterilisaatiolaki määrittää kenelle toimenpide voidaan tehdä. Edellytyksenä on 30 vuoden ikä. Alle 30-vuotiaalle sterilisaatio voidaan tehdä periytyvän sairauden vuoksi, tai jos on vähintään kolme alaikäistä lasta tai henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Ennen sterilisaatiota

Sterilisaatiopäätöksestä tulee keskustella lääkärin kanssa lähivastaanotolla ennen kuin aika toimenpiteeseen varataan. Lääkärisi kertoo sinulle toimenpiteestä ja siihen liittyvistä seikoista sekä täytätte yhdessä lain määräämät lomakkeet (St1).

Ennen varsinaista toimenpidettä kannattaa ottaa sinulle sopivaa kipulääkettä toimenpidelääkärisi ohjeiden mukaan.

Toimenpiteen kulku

Toimenpiteessä molemmat siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöiden kulku siemennesteeseen estyy. 

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti, ja siihen varataan aikaa noin tunti.

Toimenpiteestä toipuminen

Vasektomiasta toipuminen kestää noin pari viikkoa, minkä ajan kivekset ovat arat.

Toimenpide ei vaadi varsinaisesti sairauslomaa, mutta työnkuvastasi riippuen sairauslomaa voidaan harkita. Jotkut työnantajat hyväksyvät vasektomian sairausloman syyksi, otathan selvää asiasta ajoissa ennen toimenpidettä.

Ehkäisyä ei kannata lopettaa heti toimenpiteen jälkeen, sillä siementiehyissä ja siemennesteessä voi esiintyä eläviä siittiöitä vielä parin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä sinun tulee antaa siemennestenäyte, jonka perusteella todetaan, voiko ehkäisystä luopua.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää