Miehen sterilisaatio eli vasektomia

Vasektomia eli miehen sterilisaatio on hyvä ja varma vaihtoehto kun toivot lopullista ehkäisyä. Toimenpiteestä ei aiheudu hormonaalisia eikä seksuaalisia häiriöitä. Vasektomiaa harkitessa on tärkeää muistaa kuitenkin menetelmän vaikutus hedelmällisyyteen, jos jostain syystä vasektomia halutaan tulevaisuudessa purkaa.

Kenelle toimenpide voidaan tehdä?

Sterilisaatiolaki määrittää kenelle toimenpide voidaan tehdä. Edellytyksenä on 30 vuoden ikä. Alle 30-vuotiaalle sterilisaatio voidaan tehdä periytyvän sairauden vuoksi, tai jos on vähintään kolme alaikäistä lasta tai henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Ennen sterilisaatiota

Sterilisaatiopäätöksestä tulee keskustella lääkärin kanssa lähivastaanotolla ennen kuin aika toimenpiteeseen varataan. Lääkärisi kertoo sinulle toimenpiteestä ja siihen liittyvistä seikoista sekä täytätte yhdessä lain määräämät lomakkeet (St1).

Ennen varsinaista toimenpidettä kannattaa ottaa sinulle sopivaa kipulääkettä toimenpidelääkärisi ohjeiden mukaan.

Toimenpiteen kulku

Toimenpiteessä molemmat siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöiden kulku siemennesteeseen estyy. 

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti, ja siihen varataan aikaa noin tunti.

Toimenpiteestä toipuminen

Vasektomiasta toipuminen kestää noin pari viikkoa, minkä ajan kivekset ovat arat.

Toimenpide ei vaadi varsinaisesti sairauslomaa, mutta työnkuvastasi riippuen sairauslomaa voidaan harkita. Jotkut työnantajat hyväksyvät vasektomian sairausloman syyksi, otathan selvää asiasta ajoissa ennen toimenpidettä.

Ehkäisyä ei kannata lopettaa heti toimenpiteen jälkeen, sillä siementiehyissä ja siemennesteessä voi esiintyä eläviä siittiöitä vielä parin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä sinun tulee antaa siemennestenäyte, jonka perusteella todetaan, voiko ehkäisystä luopua.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää