Miehen sterilisaatio eli vasektomia

Vasektomia eli miehen sterilisaatio on hyvä ja varma vaihtoehto kun toivot lopullista ehkäisyä. Toimenpiteestä ei aiheudu hormonaalisia eikä seksuaalisia häiriöitä. Vasektomiaa harkitessa on tärkeää muistaa kuitenkin menetelmän vaikutus hedelmällisyyteen, jos jostain syystä vasektomia halutaan tulevaisuudessa purkaa.

Kenelle toimenpide voidaan tehdä?

Sterilisaatiolaki määrittää kenelle toimenpide voidaan tehdä. Edellytyksenä on 30 vuoden ikä. Alle 30-vuotiaalle sterilisaatio voidaan tehdä periytyvän sairauden vuoksi, tai jos on vähintään kolme alaikäistä lasta tai henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Ennen sterilisaatiota

Sterilisaatiopäätöksestä tulee keskustella lääkärin kanssa lähivastaanotolla ennen kuin aika toimenpiteeseen varataan. Lääkärisi kertoo sinulle toimenpiteestä ja siihen liittyvistä seikoista sekä täytätte yhdessä lain määräämät lomakkeet (St1).

Ennen varsinaista toimenpidettä kannattaa ottaa sinulle sopivaa kipulääkettä toimenpidelääkärisi ohjeiden mukaan.

Toimenpiteen kulku

Toimenpiteessä molemmat siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöiden kulku siemennesteeseen estyy. 

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti, ja siihen varataan aikaa noin tunti.

Toimenpiteestä toipuminen

Vasektomiasta toipuminen kestää noin pari viikkoa, minkä ajan kivekset ovat arat.

Toimenpide ei vaadi varsinaisesti sairauslomaa, mutta työnkuvastasi riippuen sairauslomaa voidaan harkita. Jotkut työnantajat hyväksyvät vasektomian sairausloman syyksi, otathan selvää asiasta ajoissa ennen toimenpidettä.

Ehkäisyä ei kannata lopettaa heti toimenpiteen jälkeen, sillä siementiehyissä ja siemennesteessä voi esiintyä eläviä siittiöitä vielä parin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä sinun tulee antaa siemennestenäyte, jonka perusteella todetaan, voiko ehkäisystä luopua.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää