

Miehen ikääntyessä eturauhanen usein kasvaa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta miessukuhormonien säätelyllä on tähän suuri vaikutus.
Liikakasvu alkaa eturauhasen sisäosista ahtauttaen virtsaputkea ja tästä johtuen liikakasvu aiheuttaa virtsaamisoireita. Liikakasvun seurauksena virtsasuihku heikkenee, virtsarakko voi tyhjentyä vajavaisesti, aiheuttaen samalla jälkitiputtelua ja yövirtsauskertojen lisääntymistä.
Eturauhasen liikakasvun aiheuttamia oireita voidaan lievittää lääkkeillä. Lääkityksen tarkoituksena on helpottaa virtsaamisoireita ja osa estää myös eturauhasen kasvua. Oireiden vaikeutuessa ja lääkehoidon tehon heiketessä, arvioidaan kirurgisen hoidon tarvetta.
Eturauhasen liikakasvua arvioidaan virtsaamisoireiden lisäksi tunnustelemalla eturauhasta peräaukon kautta. Näin saadaan summittainen käsitys eturauhasen koosta. Tarkempi arvio eturauhasesta saadaan tekemällä eturauhasen ultraäänitutkimuksella, joka tehdään peräaukon kautta. Tutkimuksella saadaan tarkka käsitys eturauhasen koosta. Ultraäänitutkimukseen ei tarvitse valmistautua ennakkoon.
Eturauhasen tilaa voidaan arvioida myös PSA laboratoriokokeella. PSA arvo voi kasvaa iän mukana, eturauhasen koon kasvaessa, virtsatietulehduksissa, siemensyöksyn jälkeen, virtsaummessa sekä eturauhassyövässä. Tämän vuoksi yksittäinen koholla oleva arvo täytyy kontrolloida ja tarvittaessa selvittää poikkeavaa arvoa eturauhasen koepaloin.
Eturauhasen liikakasvun oireiden selvittelyssä tehdään usein myös virtsarakon tähystys. Siinä arvioidaan virtsaputkea, eturauhasen ahtauttavaa vaikutusta virtsaputkeen sekä virtsarakon tilavuutta ja seinämää. Virtsarakon tähystys on kivuton toimenpide, joka voidaan tehdä polikliinisesti paikallispuudutuksessa.