Uroterapeutti

Kärsitkö virtsan- tai ulosteenkarkailusta? Vai onko ongelmana, ettet saa virtsatuksi? Uroterapeutti voi auttaa näissä vaivoissa. Aavassa sinua palvelee uroterapeutti Mari Laitila. Hän työskentelee tiiviissä yhteistyössä talon urologien kanssa.

Mitä uroterapeutti tekee?

Uroterapeutti on virtsateiden toimintaan liittyvien ongelmien helpottamiseen erikoistunut terveydenhoitoalan ammattilainen, yleensä sairaanhoitaja. Tavallisimpia ongelmia ovat muun muassa virtsaumpi ja virtsankarkailu. Uroterapeutti voi kartoittaa myös suolistopuolen pulmia, kuten ulosteen pidätyskyvyttömyyttä.

Lääkärikeskus Aavassa (Aava Kamppi) sinua palvelee kokenut uroterapeutti Mari Laitila. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus urologisesta hoitotyöstä.

Uroterapeutti ja urologi tekevät yhteistyötä

Useimmiten käyntiä uroterapeutin luona edeltää käynti urologilla, gastroenterologilla tai gastrokirurgilla, joskus gynekologillakin. Perustutkimusten jälkeen lääkäri ohjaa ottamaan yhteyttä uroterapeuttiin, mikäli potilas tarvitsee opastusta jossain hoitotoimessa, tai hänen oloaan voidaan helpottaa esimerkiksi virtsarakon- tai suolenhuuhtelulla.

Uroterapeutin vastaanotolle voi tulla muidenkin kuin Lääkärikeskus Aavan lääkäreiden ohjaamana.

Uroterapeutille voi varata ajan

  • itsekatetroinnin ohjaukseen
  • kestokatetrin ja suprapubisen eli vatsanpeitteiden läpi asetetun katetrin kotihoito-ohjaukseen
  • virtsankarkailun hoidossa käytettävien tarvikkeiden käytön ohjaukseen
  • suolihuuhtelulaitteen käytön ohjaukseen
  • virtsarakon huuhteluihin
  • kestokatetrin vaihtoon

Uroterapeutti myös avustaa urologia monissa urologisissa toimenpiteissä.

Mitä uroterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanoton kulku riippuu aivan siitä, minkä vuoksi olet saapunut paikalle. Jos tulet katetrointi- tai suolihuuhtelulaitteen käytön ohjaukseen, käyntiin ei tarvitse valmistautua.

Itsekatetrointia käytetään virtsarakon tyhjentämiseen. Rakon tyhjenemisen ongelmille voi olla syynä esimerkiksi virtsaumpi. Siinä virtsaa kertyy rakkoon, mutta rakko ei tyhjene virtsatessa riittävästi. Silloin saa avun katetroinnista. Suolihuuhtelua käytetään peräsuolen tyhjentämiseen, mikäli se ei jostain syystä onnistu tavallisin keinoin.

Muiden syiden yhteydessä saat etukäteen tarkat valmistautumisohjeet. Esimerkiksi ennen virtsarakon huuhtelua ei ole suositeltavaa juoda runsaasti kahvia, teetä tai virvoitusjuomia, jotta pystyt pidättämään huuhteluainetta rakossasi.

Puoliso mukaan uroterapiaan

Mukaan vastaanotolle voit ottaa halutessasi puolison tai jonkun muun läheisen, joka voi tarvittaessa auttaa kotona tehtävissä toimenpiteissä. Joskus uroterapeutti opettaa katetroimisen myös puolisolle, jos tuntuu, että sitä on vaikea tehdä itse. Pääsääntöisesti tavoitteena on, että hoitotoimista selviydytään kotona omin avuin.

Käyntiä on turha jännittää, sillä kaikki tapahtuu sinun ehdoillasi. Usein ennen vastaanottoa uroterapeutti on jo puhunut kanssasi puhelimessa, mikä osaltaan lievittää jännitystä.

Katetroimista, kuten myös suolihuuhtelulaitteen ja virtsankarkailussa käytettävien tarvikkeiden käyttöä, harjoitellaan alkuun ”käsi kädessä” uroterapeutin kanssa. Harjoittelua jatketaan niin pitkään, kunnes voit olla varma, että toimenpide sujuu myös kotona. Tähän varataan riittävästi aikaa.

Mitä rakkohuuhtelu tarkoittaa?

Virtsarakonhuuhtelu on yksi tavallisimmista uroterapeutin tekemistä hoidoista. Sitä käytetään muun muassa jatkuvan virtsatietulehduskierteen, virtsarakon kipuoireyhtymän ja tiheävirtsaisuuden hoidossa. Nämä vaivat ovat etenkin naisilla tavallisia, kaikissa ikäryhmissä.

Käytännössä toimenpide tarkoittaa, että virtsaat ensin rakon tyhjäksi. Sitten virtsarakkoon viedään aivan ohut kertakatetri, jolla loppukin virtsa saadaan ulos. Lopuksi virtsarakkoon laitetaan katetrin avulla rakkohuuhde. Se jätetään rakkoon kahdeksi tunniksi, minkä jälkeen se virtsataan normaalisti ulos.

Moni saa huuhtelusta hyvän avun, mutta joskus lisäksi tarvitaan muita hoitoja, joista keskustellaan urologin kanssa. Uroterapeutti neuvoo tarvittaessa asiassa eteenpäin.

Uroterapiakäyntien määrä riippuu vaivasta

Katetrointiopetuksessa tai suolihuuhtelulaitteen ohjauksessa riittää usein yksi käynti uroterapeutin luona. Toki ohjaukseen voi tulla uudestaankin, jos tunnet vielä epävarmuutta. Näin voi käydä, jos esimerkiksi virtsaumpi uusii myöhemmin. Jotkut palaavat vastaanotolle ihan varmuuden vuoksikin, koska pelkäävät vaikkapa matkalle lähtiessä, että virtsaumpiongelma toistuu – eivätkä ole aivan varmoja, muistavatko miten silloin pitää toimia.

Rakkohuuhtelu sen sijaan voi vaatia aluksi muutamia viikoittaisia käyntejä, joita harvennetaan rakon ärsytyksen helpottaessa. Jos rakko alkaa oireilla uudestaan, huuhtelut voidaan taas aloittaa. Virtsarakon ärtyminen voi saada alkunsa joskus esimerkiksi virtsatietulehduksesta, stressistä tai seksistä.

Vaatiiko uroterapia seurantaa?

Jos olet käynyt katetroinnin ohjauksessa, uroterapeutti soittaa sinulle muutaman päivän päästä käynnistä. Hän tiedustelee, miten asiat kotona sujuvat. Lisäksi hän varmistaa, että katetrointi tulee varmasti tehtyä. Se on tärkeää, koska hoitamaton virtsaumpi voi aiheuttaa muun muassa rakkovaurioita.

Tarvittaessa voit myös itse ottaa yhteyttä uroterapeuttiin sähköpostilla, uroterapeutti@aava.fi. Uroterapeutti vastaa mielellään sinua huolettaviin kysymyksiin.

Varaa aika uroterapiaan

Varaa aika uroterapeutin vastaanotolle soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Syyskuusta 2023 alkaen uroterapeutti palvelee myös etävastaanotolla. Tällöin tilannettasi voidaan kartoittaa puhelimitse tai videoyhteyden kautta jo ennen varsinaista vastaanottokäyntiä. Tarvittaessa uroterapeutti varaa sinulle ajan urologille ja antaa valmisteluohjaukset esimerkiksi virtsarakon tähystyksiin ja botox-toimenpiteisiin, esinahan leikkauksiin sekä miesten sterilisaatioihin.

Palvelukuvauksen asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan sairaanhoitaja, uroterapeutti Mari Laitila.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Lääkärikeskus Aava ostaa Aura Klinikka Oy:n vastaanottotoiminnan
Turun Hansa-korttelissa toimiva Lääkärikeskus Aava pääsee tuomaan toivotut erikoisalat palveluvalikoimaansa Aura Klinikan kanssa solmitun liiketoimintakaupan myötä. Kaupan myötä Aura Klinikan gynekologien ja urologien vastaanotot sekä fysioterapiapalvelut jatkuvat keskeytyksettä Aavan toimipisteessä 1.8. alkaen.
Lue lisää
eturauhassyöpä Eturauhassyöpä – milloin sitä on syytä epäillä
Öisin herättävä vessahätä ja huonosti tyhjenevä rakko saavat helposti huolestumaan, että vaivojen takana on eturauhassyöpä. Vaikka virtsaamisongelmat eivät aina kerro eturauhassyövästä, niin säännöllinen urologilla käynti kannattaa – etenkin jos suvussa on eturauhassyöpää. Lääkärikeskus Aavan urologi Riitta Rönkä kertoo, mitä eturauhassyövästä ja sen hoidosta on hyvä tietää. 
Lue lisää
erektiohäiriö Erektio-ongelmia ja impotenssia? Tunnista syy ja löydä oikea hoito
Stressi, suorituspaineet, parisuhdeongelmat… Erektiohäiriöiden takana voi olla monta syytä, mutta erektio kertoo paljon myös fyysisestä terveydentilasta. Jos erektio-ongelmat vaivaavat, ota yhteyttä lääkäriin ajoissa. Lääkärikeskus Aavan urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä kertoo, miten erektiohäiriötä hoidetaan ja miten erektiostaan voi pitää huolta.
Lue lisää