

Miesten urologisten eli virtsa- ja sukuelinten oireiden taustalla voi olla useita eri syitä. Virtsaamisongelmat lisääntyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan hakeutua urologian erikoislääkärin vastaanotolle. Urologi on virtsaelinten ja niihin liittyvien oireiden ja sairauksien erityisosaaja.
Urologin vastaanotolle kannattaa hakeutua seuraavissa tilanteissa:
Yleisesti ottaen, jos virtsaaminen aiheuttaa vaivaa tai virtsaamistoiminnoissa tapahtuu selittämätön muutos, on tärkeää hakeutua lääkärin tutkimukseen.
Oireiden taustalla voi olla useita eri syitä. Oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, yliaktiivinen rakko, tulehdukset, virtsatiekivet, virtsaputken ahtaumat, kasvaimet ja kystat.
Aluksi lääkäri selvittää oireittesi syytä keskustelemalla kanssasi ja kyselemällä taustatietoja terveydentilastasi, aiemmista sairauksista ja leikkauksista sekä mahdollisesta lääkityksestä.
Oireilun laadun ja vaikeuden kartoittamisessa ja seurannassa voidaan käyttää erilaisia oirekyselyitä sekä ohjata pitämään virtsaamispäiväkirjaa.
Lääkäri tekee myös urologisen perustutkimuksen, jossa tutkitaan eturauhanen, kivekset ja penis. Sen lisäksi lääkäri tekee tarvittaessa eturauhasen ultraäänitutkimuksen ja jäännösvirtsan mittaamisen vastaanotolla.
Virtsakoe kuuluu virtsaamisoireen perustutkimuksiin. Ennen koetta sinun tulee olla virtsaamatta vähintään neljä tuntia.
Usein voidaan määrätä myös muita laboratoriokokeita tai virtsateiden kuvantamistutkimuksia kuten ultraäänitutkimus, tietokonemonografia tai magneettitutkimus.
Myös virtsarakon tähystys on tärkeä tutkimus virtsaamisoireiden selvittelyissä.
Urologisia oireita hoidetaan monin eri tavoin riippuen vaivan aiheuttajasta.
Moni virtsaamisvaivoista kärsivä saa mahdollisen lääkityksen lisäksi apua lantiopohjan ongelmiin perehtyneen fysioterapeutilta tai uroterapeutilta.
Voit täyttää ennen vastaanottoa etukäteen Virtsaamisen oirekyselyn (DAN-PSS-1), tihentyneen virtsaamistarpeen kyselylomakkeen ja virtsankarkailun oirekyselyn. On myös suositeltavaa pitää virtsaamispäiväkirjaa kahden vuorokauden ajan ennen vastaanottoa.
Ennalta täytetyt oirekyselylomakkeet ja virtsaamispäiväkirjan pitäminen nopeuttavat tutkimuksia ja diagnoosin tekemistä.
Urologin etävastaanotolla päästään kätevästi alkuun oireen tutkimisessa ja hoidon aloituksessa. Sen lisäksi etävastaanotto soveltuu hyvin myös kontrolleihin ja hoidon seurantaan, kun siitä on sovittu asiantuntijan kanssa etukäteen.
Urologin etävastaanotolla voidaan hoitaa muun muassa seuraavia asioita:
Urologin etävastaanotto ei sovellu seuraavien asioiden hoitoon:
Etävastaanotto on puhelinvastaanotto. Aavan asiantuntija soittaa sinulle varatun ajan alussa. Varmistathan, että olet tällöin vapaana ja puhelin on lähellä. Asiantuntijalle ei voi soittaa takaisin. Mikäli et vastaa, veloitamme sinulta käyttämättömän etävastaanoton hinnan.
Varaa aika Aavan urologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
Miehen urologisten ja seksuaaliongelmien perusselvittelyt, tutkimukset ja hoidot voidaan käynnistää myös yleislääkärin tai työterveyslääkärin toimesta.
Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.