Yliaktiivisen rakon ja pakkovirtsankarkailun hoito

Yliaktiivista rakkoa ja pakkovirtsankarkaamista voidaan hoitaa myös Botox-pistoksin (botuliinitoksiini), jos muut hoitomuodot eivät ole tuoneet helpotusta vaivaan.

Millaisia virtsaamisvaivoja voidaan hoitaa Botoxilla?

Moni on kuullut Botoxia (botuliinitoksiini) käytettävän kauneushoidoissa.

Botox-pistoksilla voidaan kuitenkin hoitaa myös sekä miesten että naisten yliaktiivista rakkoa ja pakkovirtsankarkailua. Botox-hoitoon turvaudutaan, jos muut hoidot, kuten virtsarakkoa rentouttavat lääkkeet tai virtsarakon paikallishuuhteluhoidot, eivät ole tehonneet.

Botoxin vaikutus perustuu yliaktiivisesti supistelevan rakkolihaksen halvaantumiseen.

Neurologisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja Parkinsonin tautiin liittyviä virtsarakon toimintahäiriöitä hoidetaan usein ensisijaisesti Botoxilla.

Botox-hoito ei sovellu ponnistusvirtsankarkailuun, eikä potilaille, joilla on virtsarakon tyhjenemishäiriö.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Urologi arvioi vastaanotolla hoidon tarpeen.

Urologisi tutkii myös virtsanäytteen bakteeritulehduksen poissulkemiseksi. Toimenpiteeseen ei tarvitse valmistautua etukäteen.

Jätäthän mahdolliset verta ohentavat lääkkeet tauolle lääkärin ohjeen mukaan ennen varsinaista toimenpidettä. Myös omegavalmisteet on jätettävä tauolle vähintään kuukausi ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen kulku

Toimenpide tehdään virtsarakon tähystyksessä.

Virtsarakkoon ruiskutetaan ohuella neulalla taipuisan virtsarakon tähystimen kautta pieni määrä Botoxia 10—20 kohtaan virtsarakon limakalvon alle rakkolihakseen.

Yleensä virtsarakkoa ei tarvitse puuduttaa, sillä pistokset eivät satu. Tarvittaessa puudutetta voidaan kuitenkin käyttää.

Toimenpide kestää noin 10—15 minuuttia.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Heti toimenpiteen jälkeen virtsassa voi esiintyä hetken aikaa verta, mikä on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Tähystykseen liittyy myös aina riski virtsatieinfektiosta.

Toimenpiteen jälkeen on hyvä juoda normaalia enemmän. Lisäksi toimenpidepäivänä kannattaa välttää urheilua ja muuta suurempaa rasitusta.

Botoxin vaikutus alkaa kahden viikon kuluessa ja kestää keskimäärin 8-12 kuukautta. Hoito voidaan tarvittaessa uusia.

Toimenpiteen seurauksena saattaa tulla virtsaumpi, jonka vuoksi kaikille toimenpiteeseen tuleville potilaille opetetaan rakon tyhjentäminen katetroimalla (ns. toistokatetrointi). Katetroinnin opastaa Aavan uroterapeutti.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen tarvearviota varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää