Kivespussin sairauksien tutkiminen ja hoito

Kivesten säännöllinen omatoiminen tutkiminen on tärkeää, jolloin pystyt ajoissa huomaamaan ilmaantuvat muutokset. Kiveskipu sekä poikkeavat tuntemukset ja muutokset kiveksissä kannattaa aina tutkia. Voit hakeutua joko yleislääkärin tai urologin vastaanotolle.

Milloin urologin vastaanotolle?

Kivespussin vaivojen vuoksi on syytä herkästi hakeutua yleislääkärin tai urologin vastaanotolle ja tarvittaviin tutkimuksiin.

Varaa aika urologille, jos:

  • kivespussin ihossa on tulehduksellista ongelmaa
  • kivespussin alueella tuntuu kipua, paineoireita ja turvotusta
  • kives tai kivespussi on turvonnut
  • kives on epämuotoinen tai tunnet siinä kyhmyjä tai patteja
  • kiveksen koko kasvaa nopeasti

Kivespussin sairaudet

Kivespussin oireita voi aiheuttaa muun muassa kiveksen tai lisäkiveksen tulehdukset, kystat eli nesterakkulat, nk. vesikives, kiveksen kiertymä, siemennuoran suonikohjut ja kasvaimet. Tulehduksen takana voi olla bakteeri tai virus, esimerkiksi klamydiabakteeri.

Vesikiveksessä eli hydroseelessä kiveksen ympärille muodostuu ylimääräistä nestettä. Vesikiveksen voi aiheuttaa vamma tai tulehdus, mutta aina sen syytä ei tunneta.

Kivesten kasvaimet ovat yleisempiä nuorilla miehillä. Kivessyöpä on hyväennusteinen ja lähes aina parantuneeksi hoidettavissa, mutta tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa.

Lisäkiveskasvaimet ovat kaikilla miehillä harvinaisia. Vaarattomat kystat ovat sen sijaan lisäkiveksissä yleisiä.

Kiveksen kiertymä aiheuttaa äkillisen ja voimakkaan kivun ja vaatii välitöntä arviota ja useimmiten leikkaushoidon.

Kivekset tutkitaan ultraäänellä

Erilaisissa kivespussin sairauksissa, paras vaihtoehto on asiantunteva urologi. Hän tutkii vastaanotolla kivekset tunnustelemalla sekä tekee lähetteen kivespussin ultraäänitutkimukseen.

Ultraääni on menetelmänä tarkka ja potilaalle kivuton.

Tarvittaessa lääkärisi määrää otettavaksi tulehdusarvot ja syöpää epäiltäessä syövän merkkiaineet.

Hoito määräytyy saadun diagnoosin mukaan.

Ajanvaraus

Varaa aika vaivasi mukaan joko urologille, yleislääkärille tai ihotautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää