Kivespussin sairauksien tutkiminen ja hoito

FacebookTwitterLinkedIn

Kivesten säännöllinen omatoiminen tutkiminen on tärkeää, jolloin pystyt ajoissa huomaamaan ilmaantuvat muutokset. Kiveskipu sekä poikkeavat tuntemukset ja muutokset kiveksissä kannattaa aina tutkia. Voit hakeutua joko yleislääkärin tai urologin vastaanotolle.

Milloin urologin vastaanotolle?

Kivespussin vaivojen vuoksi on syytä herkästi hakeutua yleislääkärin tai urologin vastaanotolle ja tarvittaviin tutkimuksiin.

Varaa aika urologille, jos:

  • kivespussin ihossa on tulehduksellista ongelmaa
  • kivespussin alueella tuntuu kipua, paineoireita ja turvotusta
  • kives tai kivespussi on turvonnut
  • kives on epämuotoinen tai tunnet siinä kyhmyjä tai patteja
  • kiveksen koko kasvaa nopeasti

Kivespussin sairaudet

Kivespussin oireita voi aiheuttaa muun muassa kiveksen tai lisäkiveksen tulehdukset, kystat eli nesterakkulat, nk. vesikives, kiveksen kiertymä, siemennuoran suonikohjut ja kasvaimet. Tulehduksen takana voi olla bakteeri tai virus, esimerkiksi klamydiabakteeri.

Vesikiveksessä eli hydroseelessä kiveksen ympärille muodostuu ylimääräistä nestettä. Vesikiveksen voi aiheuttaa vamma tai tulehdus, mutta aina sen syytä ei tunneta.

Kivesten kasvaimet ovat yleisempiä nuorilla miehillä. Kivessyöpä on hyväennusteinen ja lähes aina parantuneeksi hoidettavissa, mutta tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa.

Lisäkiveskasvaimet ovat kaikilla miehillä harvinaisia. Vaarattomat kystat ovat sen sijaan lisäkiveksissä yleisiä.

Kiveksen kiertymä aiheuttaa äkillisen ja voimakkaan kivun ja vaatii välitöntä arviota ja useimmiten leikkaushoidon.

Kivekset tutkitaan ultraäänellä

Erilaisissa kivespussin sairauksissa, paras vaihtoehto on asiantunteva urologi. Hän tutkii vastaanotolla kivekset tunnustelemalla sekä tekee lähetteen kivespussin ultraäänitutkimukseen.

Ultraääni on menetelmänä tarkka ja potilaalle kivuton.

Tarvittaessa lääkärisi määrää otettavaksi tulehdusarvot ja syöpää epäiltäessä syövän merkkiaineet.

Hoito määräytyy saadun diagnoosin mukaan.

Ajanvaraus

Varaa aika vaivasi mukaan joko urologille, yleislääkärille tai ihotautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää