Kivespussin sairauksien tutkiminen ja hoito

Kivesten säännöllinen omatoiminen tutkiminen on tärkeää, jolloin pystyt ajoissa huomaamaan ilmaantuvat muutokset. Kiveskipu sekä poikkeavat tuntemukset ja muutokset kiveksissä kannattaa aina tutkia. Voit hakeutua joko yleislääkärin tai urologin vastaanotolle.

Milloin urologin vastaanotolle?

Kivespussin vaivojen vuoksi on syytä herkästi hakeutua yleislääkärin tai urologin vastaanotolle ja tarvittaviin tutkimuksiin.

Varaa aika urologille, jos:

  • kivespussin ihossa on tulehduksellista ongelmaa
  • kivespussin alueella tuntuu kipua, paineoireita ja turvotusta
  • kives tai kivespussi on turvonnut
  • kives on epämuotoinen tai tunnet siinä kyhmyjä tai patteja
  • kiveksen koko kasvaa nopeasti

Kivespussin sairaudet

Kivespussin oireita voi aiheuttaa muun muassa kiveksen tai lisäkiveksen tulehdukset, kystat eli nesterakkulat, nk. vesikives, kiveksen kiertymä, siemennuoran suonikohjut ja kasvaimet. Tulehduksen takana voi olla bakteeri tai virus, esimerkiksi klamydiabakteeri.

Vesikiveksessä eli hydroseelessä kiveksen ympärille muodostuu ylimääräistä nestettä. Vesikiveksen voi aiheuttaa vamma tai tulehdus, mutta aina sen syytä ei tunneta.

Kivesten kasvaimet ovat yleisempiä nuorilla miehillä. Kivessyöpä on hyväennusteinen ja lähes aina parantuneeksi hoidettavissa, mutta tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa.

Lisäkiveskasvaimet ovat kaikilla miehillä harvinaisia. Vaarattomat kystat ovat sen sijaan lisäkiveksissä yleisiä.

Kiveksen kiertymä aiheuttaa äkillisen ja voimakkaan kivun ja vaatii välitöntä arviota ja useimmiten leikkaushoidon.

Kivekset tutkitaan ultraäänellä

Erilaisissa kivespussin sairauksissa, paras vaihtoehto on asiantunteva urologi. Hän tutkii vastaanotolla kivekset tunnustelemalla sekä tekee lähetteen kivespussin ultraäänitutkimukseen.

Ultraääni on menetelmänä tarkka ja potilaalle kivuton.

Tarvittaessa lääkärisi määrää otettavaksi tulehdusarvot ja syöpää epäiltäessä syövän merkkiaineet.

Hoito määräytyy saadun diagnoosin mukaan.

Ajanvaraus

Varaa aika vaivasi mukaan joko urologille, yleislääkärille tai ihotautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää