Kivespussin sairauksien tutkiminen ja hoito

Kivesten säännöllinen omatoiminen tutkiminen on tärkeää, jolloin pystyt ajoissa huomaamaan ilmaantuvat muutokset. Kiveskipu sekä poikkeavat tuntemukset ja muutokset kiveksissä kannattaa aina tutkia. Voit hakeutua joko yleislääkärin tai urologin vastaanotolle.

Milloin urologin vastaanotolle?

Kivespussin vaivojen vuoksi on syytä herkästi hakeutua yleislääkärin tai urologin vastaanotolle ja tarvittaviin tutkimuksiin.

Varaa aika urologille, jos:

  • kivespussin ihossa on tulehduksellista ongelmaa
  • kivespussin alueella tuntuu kipua, paineoireita ja turvotusta
  • kives tai kivespussi on turvonnut
  • kives on epämuotoinen tai tunnet siinä kyhmyjä tai patteja
  • kiveksen koko kasvaa nopeasti

Kivespussin sairaudet

Kivespussin oireita voi aiheuttaa muun muassa kiveksen tai lisäkiveksen tulehdukset, kystat eli nesterakkulat, nk. vesikives, kiveksen kiertymä, siemennuoran suonikohjut ja kasvaimet. Tulehduksen takana voi olla bakteeri tai virus, esimerkiksi klamydiabakteeri.

Vesikiveksessä eli hydroseelessä kiveksen ympärille muodostuu ylimääräistä nestettä. Vesikiveksen voi aiheuttaa vamma tai tulehdus, mutta aina sen syytä ei tunneta.

Kivesten kasvaimet ovat yleisempiä nuorilla miehillä. Kivessyöpä on hyväennusteinen ja lähes aina parantuneeksi hoidettavissa, mutta tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa.

Lisäkiveskasvaimet ovat kaikilla miehillä harvinaisia. Vaarattomat kystat ovat sen sijaan lisäkiveksissä yleisiä.

Kiveksen kiertymä aiheuttaa äkillisen ja voimakkaan kivun ja vaatii välitöntä arviota ja useimmiten leikkaushoidon.

Kivekset tutkitaan ultraäänellä

Erilaisissa kivespussin sairauksissa, paras vaihtoehto on asiantunteva urologi. Hän tutkii vastaanotolla kivekset tunnustelemalla sekä tekee lähetteen kivespussin ultraäänitutkimukseen.

Ultraääni on menetelmänä tarkka ja potilaalle kivuton.

Tarvittaessa lääkärisi määrää otettavaksi tulehdusarvot ja syöpää epäiltäessä syövän merkkiaineet.

Hoito määräytyy saadun diagnoosin mukaan.

Ajanvaraus

Varaa aika vaivasi mukaan joko urologille, yleislääkärille tai ihotautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää