Sappirakon poisto

Kärsitkö toistuvista ylävatsakivuista, jotka säteilevät selkään? Kyse voi olla sappikivistä. Vaiva hoituu sappirakon poistoleikkauksella. Sappirakon puuttumisesta ei tarvitse olla huolissaan, koska maksa tuottaa edelleen sappea ohutsuoleen. Aavassa poistoleikkauksia tekee kokenut gastrokirurgi Lea Kyhälä.

Sappikivet syntyvät, kun sapen aineosat alkavat kiteytyä sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Tarkkaan ei tiedetä, miksi näin käy, mutta ikääntyminen, naissukupuoli, ylipaino sekä runsas laihtuminen esimerkiksi lihavuusleikkauksen jälkeen lisäävät riskiä. Myös perintötekijöillä on vaikutusta. Suomessa sappikiviä on noin 10 prosentilla väestöstä.

Miten sappikivet oirehtivat?

Tyypillinen oire on yhtäkkiä alkanut ylävatsakipu, joka voi säteillä selkään. Kipukohtaus saattaa kestää tuntejakin, mutta useimmiten se menee ohi itsestään. Tavallisimmin kipu alkaa syömisen jälkeen. Joillakin esimerkiksi omenan, paprikan tai sipulin syönti voi laukaista kohtauksen. Myös pahoinvointia ja oksentelua voi esiintyä.

Toisaalta sappikivet voivat olla myös täysin oireettomia. Ne todetaankin usein sattumalta, kun lääkärissä tehdään jonkin muun syyn vuoksi vatsan kuvantamistutkimuksia. Oireettomia sappikiviä ei tarvitse yleensä hoitaa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua heti, jos

  • kipu ei mene ohi muutamassa tunnissa ja sinulle nousee kuume. Se voi viestiä sappirakon tulehduksesta.
  • ihosi muuttuu keltaiseksi. Se voi johtua siitä, että pieni sappikivi luikahtaa sappitiehyeen ja estää sapen kulun.

Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos kipukohtaukset toistuvat.

Sappikivet todetaan ultraäänitutkimuksella. Lisäksi selvitetään, onko kyseessä pelkän sappikiven aiheuttama kipu, vai johtuvatko oireet sappirakon tulehduksesta tai sappitiehyeen tukoksesta. Maksa- ja sappiarvot tarkistetaan yleensä verinäytteestä.

Missä tilanteessa sappirakko pitää poistaa?

Sappirakon poisto on aiheellinen, jos kipukohtauksia on ollut useita. Joskus yksittäisen kipukohtauksenkin jälkeen harkitaan leikkausta, jos ultraäänitutkimuksessa nähdään esimerkiksi poikkeuksellisen suuri sappikivi.

Leikkauksessa poistetaan sappirakko ja sen mukana sappikivet. Valtaosa leikkauksista tehdään tähystysleikkauksina kamera-avusteista tekniikkaa käyttäen. Tällöin haavat ovat pieniä ja toipuminen nopeaa.

Leikkaus tehdään aina nukutuksessa. Toimenpide kestää noin tunnin. Kotiin pääset jo seuraavana päivänä. Sairausloman kesto on tavallisesti noin viikko.

Mikäli et sovellu päiväkirurgiseksi potilaaksi esimerkiksi aiempien vatsanalueelle tehtyjen leikkauksien vuoksi, saat lähetteen erikoissairaanhoitoon, jossa sappirakon poisto voidaan turvallisesti suorittaa.

Vakavat tilanteet

Jos sappikivi tukkii sappitiehyen, sappitietukos pitää laukaista sairaalassa mahdollisimman nopeasti. Sappirakon tulehduksessa hoidoksi annetaan antibiootteja suonensisäisesti. Sappirakko poistetaan heti, kun tilanne sallii.

Huomioitavaa sappirakon poiston jälkeen

  • Ompeleita ei yleensä tarvitse poistaa erikseen, koska ne sulavat itsestään. Myöskään muuta seurantaa ei tarvita.
  • Voit palata liikuntaharrastuksiisi asteittain noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Kuntosalitreeni onnistuu 4-6 viikon päästä.
  • Ruokailemisen suhteen ei ole rajoituksia, mutta vähärasvainen ruokavalio on toki eduksi.
  • Sappirakon puuttumisesta ei tarvitse olla huolissaan. Pärjäät ilman sitäkin, koska maksa tuottaa jatkossakin sappea ohutsuoleen.

Ajanvaraus

Jos epäilet kärsiväsi sappikivistä, varaa aika gastrokirugi Lea Kyhälälle nettiajanvarauksen kautta tai numerosta 010 380 3838. Sappirakon poistoleikkauksia tehdään Aava Kampissa.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää