Seksitaudit ja niiltä suojautuminen

Seksitaudit ovat seksikontaktissa leviäviä tartuntatauteja. Koska tartunnat saadaan yleisimmin limakalvokontaktissa, suojaa huolellinen kondomin käyttö taudeilta varsin hyvin. Kondomia on kuitenkin käytettävä yhdynnän alusta loppuun asti, myös suuseksissä ja anaaliseksissä. Aina kondomi ei suojaa täysin, papilloomavirukset ja herpesvirukset voivat siirtyä myös iholta iholle vaikka kondomi olisikin käytössä.

Mikäli et ole koskaan harrastanut seksiä, et voi myöskään olla seksitaudin kantaja. Jos kaksi nuorta ovat toisilleen aivan ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitaudin vaaraa ole.

Seksitauti on usein oireeton

Useimmat seksissä tarttuvat taudit saattavat olla oireettomia ja tautia voi siten tartuttaa eteenpäin tietämättään. Siksi on tärkeää otattaa näytteet, jos sinulla on ollut suojaamattomia seksikontakteja, tai jos vähänkään epäilet mahdollisuutta seksitautiin. Gynekologi saattaa ehdottaa herkästi testien ottoa tarkastuskäynnin yhteydessä, säännöllinen testaus on sinun etusi.

Epäilyttävät oireet ovat aihe testeille. Seksitaudin oireita voi olla ylimääräinen tai pahanhajuinen valkovuoto, verinen välivuoto, alavatsakivut, virtsatietulehduksen kaltaiset oireet, märkävuoto virtsaputkesta tai haavauma tartunta-alueella. Rakkulat tai ihomuutokset voivat liittyä virusperäisiin seksitauteihin. Seksitautiin voi liittyä muita oireita, kuten iho-oireita, nielu-oireita, peräsuolen tulehduksen oireita, flunssankaltaisia oireita tai imusolmukkeiden turpoamista, joita ei helposti ymmärrä tarttuvaan tautiin liittää. On tärkeä tiedostaa että varsin usein seksitauti on täysin oireeton tai hyvin vähäoireinen.

Jos seksitauti todetaan, on velvollisuutesi kertoa asiasta kumppanille tai kumppaneille. On tilanteita joissa saatat tarvita ulkopuolista apua tiedon välittämiseksi, pyydä sitä ammattilaisilta rohkeasti tärkeintä on että kaikki osapuolet saavat mahdollisesta tartunnastaan tiedon.  

Paras tapa suojautua on kondomin käyttö

Paras tapa suojautua seksitauteja vastaan on harrastaa seksiä vain harkitusti ja kaikissa seksin muodoissa huolellista kondomisuojaa käyttäen. Seksiin ei koskaan tulisi ryhtyä painostuksen alla, eikä toista osapuolta saa siihen painostaa. Mikäli seksiin ryhtyminen mietityttää, ei sen aika vielä ole. Suojautumista kannattaa aina miettiä jo etukäteen. 

Erityisesti ulkomaille lähtevän kannattaa varautua aina omilla kondomeilla, koska ulkomaiset seksikontaktit ovat aivan erityisen suuri riski. Uuden kumppanin kanssa molempien suojaamisesta on hyvä puhua jo ennen seksiin ryhtymistä. Viimekädessä vastuu on aina jokaisella itsellään, koska oireetonta tautia kantava ei useimmiten itsekään ole siitä tietoinen.

HPV eli papilloomavirusrokotukset

Rokottautuminen on mahdollista seksiteitse tarttuvia korkean riskin papilloomaviruksia (high risk HPV), kondyloomia ja hepatiitti-b:tä vastaan.

Testiin ennen kondomin poisjättöä

Vakituisessa ja turvallisessa suhteessa, jossa ulkopuolisia suhteita ei harrasteta, ei seksitautejakaan tarvitse pelätä. Suhteen vakiinnuttua, ennen mahdollista kondomin poisjättöä, kannattaa tärkeimpien seksitautien mahdollisuus sulkea pois testein molemmilta osapuolilta. Seksitaudeilta suojautuminen ja niiden suhteen testauttaminen ovat yhtä tärkeitä hetero- kuin homo- tai lesbosuhteissa. Lääkärisi kanssa voit pohtia millä laajuudella testejä kohdallasi on tarpeen tehdä.

Laaja tutkimuspaketti, joka kattaa tärkeimmät seksitautien aiheuttajat on helppo ottaa verikokeen ja virtsanäytteen tai tikkunäytteen yhdistelmänä (klamydia, tippuri, HIV, kuppa ja hepatiitit).

Ajanvaraus

Lähetteen testeihin saa lääkäriltä. Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille tai gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

HIV-, klamydia- ja tippuritestiin voi hakeutua myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Nuorten Naisten Aavan yksityisasiakkaat saavat 25 ikävuoteen asti -20% alennuksen lääkärin lähetteellä otetuista seksitautitesteistä.