Luomen poisto – Näin vaivattomasti se tapahtuu

luomen_poisto
Epäilyttävä luomi mietityttää? Tai jännittääkö luomen poisto? Älä syyttä lykkää lääkäriajan varaamista. Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski kertoo, milloin luomitarkastus olisi paikallaan, sattuuko luomen poisto ja jääkö toimenpiteestä arpi. Jos luomiin liittyvät kysymykset pohdituttavat, lue tämä juttu!
FacebookTwitterLinkedIn

Luomitarkastus – milloin luomi on hyvä tarkistaa?

Jokaisen aikuisen olisi hyvä käydä luomitarkastuksessa. Siinä ihotautien erikoislääkäri tarkistaa koko ihon päästä jalkapohjiin.

Koko ihon tutkiminen on tärkeää, sillä pahanlaatuista luomea ei välttämättä itse huomaa. Sellainen voi piileskellä vaikkapa korvien takana, varpaiden välissä tai kainalossa.

Erityisen tärkeä luomitarkastus on silloin, jos:

  • luomia on paljon eli yli sata
  • yli 5–6 millimetrin kokoisia luomia on runsaasti
  • sinulta on aiemmin poistettu poikkeavia luomia
  • lähisuvussasi on ihosyöpää
  • olet altistunut elämässäsi paljon auringolle
  • ihosi on palanut useasti etenkin lapsena ja nuorena
  • käytössäsi on immuunipuolustuksen toimintaa laskeva lääkitys, jollaisella hoidetaan esimerkiksi tulehduksellisia suolistosairauksia tai reumatauteja

Luomitarkastukseen kannattaa toki varata aika myös silloin, jos haluat poistattaa luomen. Näin ihotautilääkäri voi tutkia luomen ennakkoon ja päättää, miten se kannattaa poistaa. Samalla tulee tutkittua ihon muutkin muutokset. Moni melanooma on löytynyt näin sivulöydöksenä.

Miksi luomitarkastus kannattaa?

  • Luomitarkastuksen tärkein tarkoitus on vaarallisimman ihosyövän eli melanooman mahdollisimman varhainen tunnistaminen. Mitä aiemmin melanooma löydetään, sen paremmin se voidaan hoitaa.
  • Luomitarkastuksessa iho tarkastetaan myös muiden ihosyöpien eli tyvisolusyövän ja okasolusyövän sekä okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosien varalta. Niiden riski kasvaa keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla ihmisillä. Tyvisolusyöpä on valtavan yleinen: se on valkoihoisten ihmisten yleisin pahanlaatuinen kasvain.
  • Tyvisolusyöpä ja oksasolusyöpä eivät itse asiassa kehity luomiin, mutta ne voivat näyttää luomilta. Itse niitä on vaikea erottaa tavallisista luomista.

Epäilyttävä luomi – eli millainen luomi kannattaa poistaa?

  • Varmin tapa saada selville, onko luomi epäilyttävä, on varata aika ihotautien erikoislääkärin tekemään luomitarkastukseen. Jos lääkäri epäilee, että luomi on poikkeava, se poistetaan.
  • Pahanlaatuista luomea on usein vaikea itse huomata. Jos luomi on kuin ”ruma ankanpoikanen”, eikä sovi muiden luomien joukkoon, sitä kannattaa aina tulla näyttämään ihotautilääkärille. Pahanlaatuinen luomi voi olla erivärinen kuin muut, epäsymmetrinen tai se saattaa kasvaa nopeasti.
  • Myös hyvänlaatuinen luomi kannattaa poistaa, jos se aiheuttaa vaivaa, hankautuu tai rikkoutuu. Niin se ei häiritse elämääsi.
  • Luomia poistetaan paljon myös esteettisistä syistä. Jos luomi on näkyvällä paikalla tai häiritsee sinua muuten, älä turhaan kärsi, sillä useimmiten luomi voidaan poistaa.

Miten luomen poisto tapahtuu?

Luomenpoistomenetelmiä on kolme: kirurginen luomen poisto, luomen poisto laserilla ja luomen poisto jäädyttämällä. Luomenpoistomenetelmä valitaan luomen mukaan.

  • Jos ihotautilääkäri epäilee, että luomi on poikkeava, se poistetaan aina kirurgisesti ja lähetetään sen jälkeen patologille analysoitavaksi. Kirurginen luomenpoisto on hieman hitaampaa kuin luomen poisto laserilla, sillä sen jälkeen haava ommellaan kiinni. Mahdollisesti pahanlaatuisia luomia ei kuitenkaan koskaan poisteta laserilla, sillä laser tuhoaa luomen, eikä sitä silloin voida tutkia.
  • Hyvänlaatuiset koholuomet poistetaan joskus laserilla sen tähden, että esteettinen lopputulos on usein parempi. Laser polttaa luomen pois.
  • Ikääntymiseen liittyviä rasvaluomia poistetaan muun muassa jäädyttämällä. Luomi tippuu pois 1–2 viikon kuluessa.

Sattuuko luomen poisto?

Iho puudutetaan paikallisesti ennen kuin luomi poistetaan kirurgisesti tai laserilla. Puudute vaikuttaa sekunneissa.

Jäädytystä varten ihoa ei yleensä puuduteta. Jäädytys voi tuntua pienenä nipistelynä.

Luomen poisto on hyvin yleinen ja yleensä nopea juttu, eikä toimenpidettä kannata jännittää. Jos sinua kuitenkin pelottaa, kerro ihmeessä lääkärillemme etukäteen.

Jääkö luomen poistosta arpi?

Aina, kun ihoa leikataan, syntyy pieni arpi. Ihotautilääkäri pyrkii kuitenkin suunnittelemaan luomen poiston niin, että luomen poiston arpi on mahdollisimman pieni ja kaunis.

Kun luomi poistetaan laserilla tai jäädyttämällä, esteettinen tulos on yleensä erittäin hyvä.

Kirurgisesta luomen poistosta voi joskus jäädä hieman näkyvämpi arpi. Arven muodostumiseen vaikuttaa aina myös ihon yksilöllinen arpitaipumus.

Luomen poisto – hoito-ohjeet?

Ihon hoito luomen poiston jälkeen vaihtelee sen mukaan, millä menetelmällä luomi on poistettu.

  • Kun luomi on poistettu kirurgisesti, hikiliikuntaa, uintia ja saunomista pitää välttää 7–14 päivän ajan. Suihkussa saa kuitenkin käydä normaalisti. Joskus kirurgisen luomen poiston jälkeen arvelle suositellaan myös tukiteippauksia tai silikonigeeliä.
  • Luomen poisto laserilla on siitä helpompi, että nämä rajoitukset kestävät vain pari päivää toimenpiteen jälkeen.
  • Jäädytyksen jälkeen voi yleensä jatkaa elämää heti täysin normaalisti, eikä rajoituksia tule.
  • Kaikkien toimenpiteiden jälkeen iho pitää suojata hyvin auringolta muutaman viikon ajan vielä senkin jälkeen, kun se on parantunut. Parhaat keinot suojata iho ovat peittävä vaatetus ja aurinkovoide, jonka suojakerroin on 50+.
    

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski.