9 kysymystä rintojen tutkimisesta – Näin tutkit rintasi itse

rintojen
Kun teet rintojen tutkimisesta tavan, opit tuntemaan omaa kehoasi paremmin ja pystyt myös nopeammin reagoimaan mahdollisiin muutoksiin. Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen vastaa yleisimpiin kysymyksiin rintojen tutkimisesta.
FacebookTwitterLinkedIn

1. Miksi rinnat kannattaa tutkia säännöllisesti itse?

Kun tunnet omat rintasi, pystyt nopeasti huomaamaan, jos ne muuttuvat. Tästä on etua erityisesti silloin, jos muutos on pahanlaatuinen.

Rintasyöpään sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas suomalainen nainen. Sen suurin riskitekijä on se, että on ylipäätään nainen. Mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan, sitä todennäköisemmin siitä selviää kevyemmillä hoidoilla ja paremmalla ennusteella.

Alkuun rintojen tutkiminen voi tuntua vaikealta, mutta kun teet sitä säännöllisesti, se muuttuu helpommaksi.

2. Minkä ikäisenä rintoja pitää alkaa tutkia?

Mitä aikaisemmin aloitat, sen parempi. Rintasyöpä on alle 30-vuotiailla todella harvinainen, mutta silti omiin rintoihin kannattaa alkaa tutustua sitä mukaa, kun ne kehittyvät. Näin tutkimisesta tulee helppo ja arkinen tapa.

Toisaalta aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Voit pyytää gynekologiasi tutkimaan rintasi, ja häneltä saat myös hyvät ohjeet siihen, miten tutkit rintasi itse.

Lue lisää: Onko suvussasi runsaasti syöpiä? Haluatko kartoittaa perinnöllistä syöpäalttiuttasi tarkemmin? 

3. Miten rinnat tutkitaan itse?

Kaikki sellaiset tavat ovat hyviä, jotka tuntuvat sinulle luontevilta. Tärkeintä on, että opit rutiinin, jonka voit säännöllisesti toistaa.

Tutkimiseen kuuluu kolme tärkeää asiaa: katsele rintojasi eri asennoissa, tunnustele niitä käsilläsi ja reagoi mahdollisiin muutoksiin.

Katso rintojasi peilin edessä edestä ja molemmilta sivuilta, sekä kädet alhaalla että ylös nostettuina. Katso myös rintojen alle ja seuraa, onko niiden koossa, muodossa, asennossa, ihossa tai nänneissä muutoksia.

Rintojasi voit tunnustella esimerkiksi selälläsi maaten, suihkussa tai saunassa. Painele koko rinnan alue vastakkaisen puolen kädellä niin, että sormet ovat suorassa ja yhdessä. Käy molemmat rinnat läpi kolmesti: ensin niin, että rinnan puoleinen käsi on suorana vartalon edessä, sitten niin, että käsi osoittaa suorana sivulle ja vielä niin, että nostat käden pään yläpuolelle. Tunnustele myös kyljet ja kainalot ja kokeile, tuleeko nänneistä eritettä, kun puristat niitä hellästi.

4. Kuinka usein rinnat pitää tutkia? Mikä on paras aika niiden tutkimiseen?

Tutki rintasi alkuun noin viikon välein, niin opit, miten kuukautiskiertosi niihin vaikuttaa.

Kun tutkimisesta tulee tuttu juttu, tee se kerran kuukaudessa. Heti kuukautisten jälkeen on paras aika, koska silloin rinnat ovat lepotilassa. Esimerkiksi kierron lopulla rinnat voivat olla tavallista pinkeämmät tai muhkuraisemmat.

Jos taas kuukautisia ei tule tai ne tulevat hyvin harvoin, tutki rinnat kerran kalenterikuukaudessa. Rintasi voivat eri tutkimuskerroilla olla erilaisessa hormonaalisessa tilassa ja voit herkemmin huomata niissä muutoksia. Jos huomaamasi muutos on hormonaalisen kierron myötä viikossa tai parissa poissa, se on vaaraton.

Mietityttääkö jokin rintoihin liittyvä asia?

5. Miten rinnat tutkitaan raskauden aikana? Entä jos imetän?

Raskaus tai imetys eivät suojaa rintasyövältä, joten jatka rintojen tutkimista säännöllisesti kerran kuussa.

Rinnat muuttuvat raskauden myötä – ne voivat esimerkiksi kasvaa jopa useammalla kuppikoolla tai niistä voi tulla maitomaista eritettä jo ennen synnytystä. Jos molemmat rinnat muuttuvat samalla tavalla samaan aikaan, muutos johtuu hormoneista eikä siitä tarvitse huolestua.

Jos imetät, tutki rinnat silloin, kun olet juuri imettänyt tai pumpannut ja rinta tuntuu tyhjältä. Jos rinnassa tuntuu kova kohta tai kyhmy, tutki se uudelleen, kun olet tyhjentänyt rinnan pari kolme kertaa peräkkäin. Kyhmy voi olla tukkeutunut maitorauhanen, joka aukeaa, kun hierot sitä kevyesti.

6. Riittääkö, että tutkin rintojani itse, vai pitääkö lisäksi käydä lääkärillä tutkimuksissa?

Se, että tutkit rintojasi säännöllisesti itse, on kaikkein tärkeintä. Lisäksi rinnat kannattaa tutkituttaa aina, kun käyt gynekologilla. Jos rinnoissa tuntuu tai näkyy jotain epäilyttävää saat lähetteen rintojen kuvantamistutkimuksiin.

Suomessa kaikki 50–69-vuotiaat kutsutaan kahden vuoden välein mammografiaan, ja näihin joukkotutkimuksiin kannattaa osallistua. Lisäksi yli 40-vuotiaiden kannattaa keskustella lääkärin kanssa muista omakustanteisista tutkimuksista vaikka mitään oireita ei olisikaan. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin pahanlaatuisten kasvainten osuus lisääntyy jo yli 40-vuotiailla ja rintasyöpää esiintyy myös yli 70-vuotiailla. Toiseksi mammografia ei aina löydä kaikkia syöpiä, vaan osa niistä näkyy vain ultraäänellä tai magneetilla.

Siksi täydentävät tutkimukset voidaan harkinnan mukaan aloittaa jo noin 40-vuotiaana, ja mikä vielä tärkeämpää, jatkaa niitä myös seulontaiän jälkeen. Se, millä tavalla ja kuinka usein kuvannetaan, on yksilöllistä ja suunnitellaan lääkärin kanssa. 

Aavassa mammografiatutkimukseen kuuluu aina täydentävä ultraäänitutkimus. Lue lisää. 

7. Millaisiin muutoksiin pitää reagoida?

Jos rinta tuntuu tai näyttää erilaiselta, on asia paras käydä tutkimassa.

Varaa aika lääkärille, jos rinnasta löytyy kyhmy, rinnasta tulee eritettä, nänni on uudella tavalla vetäytynyt sisäänpäin tai rinnan tai nännipihan iho selvästi muuttuu. Toimi samoin, jos iho paksuuntuu paikallisesti, rinnan väri muuttuu, ihossa näkyy kuoppa tai iho vetäytyy sisäänpäin.

Rintasyöpä harvoin tuntuu kipuna, mutta kutinaa se voi aiheuttaa – reagoi siksi aina myös siihen.

Jos rintasi on muuttunut, ethän jää viivyttelemään.

8. Rinnasta löytyi patti. Onko se syöpä?

Muutokset rinnoissa eivät läheskään aina johdu syövästä. Valtaosa kasvaimista on hyvänlaatuisia, mutta ilman lisätutkimuksia asiaa ei voi varmistaa. Älä siis jää murehtimaan yksin, vaan varaa aika lääkärille.

Magneettikuvaus on tarkka, turvallinen ja kivuton tapa tutkia rinnat. Magneetti täydentää muita kuvantamisia erikoistilanteissa. Lue lisää rintojen MRI:stä. 

9. Jos rinnasta löytyy muutos, mitä lääkärissä tehdään?

Lääkäri perehtyy tilanteeseesi ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Tällöin alle 40-vuotiaat ohjataan ensisijaisesti ultraäänitutkimuksiin, kun taas yli 40-vuotiaan rinnat tutkitaan yleisimmin mammografialla ja ultraäänellä. Jos kuvista löytyy jotain, diagnoosi varmistetaan koepalalla. Saat tulokset lähetteen tehneeltä lääkäriltä noin viikossa.

Jos rinnasta löytyvä muutos on syöpäkasvain, tekee lääkäri lähetteen jatkohoitoon. Rintasyöpä on elämää mullistava asia, mutta hoito on Suomessa erinomaista ja hoitoihin pääsee viiveettä. Suurin osa sairastuneista paranee.

Rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa huippuluokkaa. Lue mitä rintasyöpäleikkauksessa tapahtuu.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.