Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee
Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
FacebookTwitterLinkedIn

Aurinkoihottuma – mitä se on?

Aurinkoihottumasta on erilaisia muotoja, mutta tyypillisin niistä on monimuotoinen valoihottuma. Sitä on lähes joka viidennellä suomalaisella jossain vaiheessa elämää.

Aurinkoihottuma johtuu siitä, että iho ärsyyntyy auringosta keväällä ja alkukesästä pitkän pimeän talven jälkeen, kun se ei ole pitkään aikaan saanut aurinkoa. Silloin auringon UV-säteily saa iholla aikaan tulehdusreaktion.

Aurinkoihottuma on siis tavallaan aurinkoallergia.

Aurinkoihottuman oireet?

Tunnistat aurinkoihottuman siitä, että iholle nousee punoittavaa ja kutisevaa ihottumaa auringossa olon jälkeen. Se ilmestyy niille ihoalueille, jotka ovat olleet alttiina auringolle.

Monimuotoinen valoihottuma voi nimensä mukaisesti näyttää erilaiselta eri ihmisillä. Se voi olla esimerkiksi läiskäistä tai näppyläistä.

Tyypillisesti aurinkoihottuma tulee rintakehään tai käsivarsiin ja lapsilla myös korvalehtiin.

Kenelle aurinkoihottuma voi tulla?

Useimmiten aurinkoihottuma vaivaa 20–40-vuotiaita, mutta se voi ilmaantua myös lapselle. Aurinkoihottuma saattaa hävitä iän myötä, joten se ei välttämättä ole koko elämän seuralainen.

Aurinkoihottuma voi tulla mille tahansa ihotyypille. Vaaleaihoiset ovat sille kuitenkin alttiimpia. Vaiva on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Miten nopeasti aurinkoihottuma paranee?

Aurinkoihottuma ilmestyy yleensä muutaman tunnin kuluttua auringossa oleilusta, ja se paranee itsestään muutamassa päivässä tai viikossa.

Silloin, kun iholla on aurinkoihottumaa, ihon altistamista auringolle kannattaa välttää, jottei se ärsyynny lisää.

Aurinkoihottuma tulee alkukesästä helposti takaisin, jos iho altistuu uudestaan auringolle. Kesän edetessä iho tottuu aurinkoon ja ihottuma yleensä onneksi helpottaa.

Aurinkoihottuman hoito?

  • Aurinkoihottumaa voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinilla. Niiden avulla aurinkoihottuma talttuu usein parissa päivässä.
  • Jos kotihoito ei riitä, lääkäri voi määrätä vahvempaa kortisonivoidetta.
  • Mikäli ihottuma on kovin vaikea, myös suun kautta otettavia lääkkeitä voidaan kokeilla. Niitä kuitenkin tarvitaan aurinkoihottuman hoitoon vain harvoin.

Valosiedätys ja valohoito – eli miten ihoa siedätetään auringolle?

Hankalaa valoihottumaa voidaan siedättää kestämään paremmin aurinkoa. Valosiedätys aloitetaan tammi-helmikuussa ennen aurinkoista vuodenaikaa.

Valohoitoon kuuluu 15–20 hoitokertaa, jolloin ihoa altistetaan SUP-(Selective Ultraviolet Phototherapy) tai kapeakaista-UVB-säteilylle. Ensin valohoitolaitteessa ollaan vain pieni hetki, mutta vähitellen aikaa nostetaan.

Näin iho on valmiiksi hieman siedättynyt UV-säteilylle, kun kevätaurinko alkaa paistaa. Hoitotulos kestää kuitenkin vain tulevan kesän ajan, eikä siis ole pysyvä.

Aurinkoihottuman ehkäisy?

  • Ota aurinkosuojavoide käyttöön jo alkukeväällä. Valitse aurinkovoide, jonka suojakerroin on vähintään 50.
  • Suojaa iho vaatteilla, kun olet ulkona auringossa.
  • Oleile auringossa kohtuudella ja vältä altistamasta ihoa liikaa. Varsinainen auringonotto kannattaa jättää väliin.

Aurinkoihottuma – milloin lääkäriin?

Jos aurinkoihottuma aiheuttaa hankalia oireita tai ei helpota heinäkuun loppua kohden, varaa aika ihotautien erikoislääkäriltä.

Joskus aurinkoihottuma ei nimittäin olekaan monimuotoista valoihottumaa, vaan harvinaisempaa ihottumaa, joka voi tarvita ihotautilääkärin hoitoa.

Aurinkoihottuma voi siis olla myös:

  • Autoimmuunisidekudossairauteen liittyvää ihottumaa, jota aurinko pahentaa.
  • Valonokkosihottumaa, jolloin aurinko saa iholla aikaan nokkosihottumaa eli paukamaista ihottumaa.
  • Kaulan ja pään alueen krooninen aktiininen dermatiitti, joka vaivaa etenkin vanhempia miehiä.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen.