Hoida ja ehkäise virtsatietulehdus näin – lääkäri neuvoo

virtsatietulehdus
Virtsatietulehdus on kurja mutta onneksi helposti hoidettava vaiva. Lääkärikeskus Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen kertoo, mistä tunnistat virtsatietulehduksen, miten sitä hoidetaan ja miten virtsatietulehduskierteestä pääsee eroon.
FacebookTwitterLinkedIn

Millaisista oireista tunnistan virtsarakontulehduksen?

Virtsatietulehduksessa alavatsaa jomottaa, vessassa pitää ravata jatkuvasti ja pissaaminen sattuu. Joskus virtsassa saattaa olla myös hieman verta, mitä ei pidä säikähtää. Virtsatietulehdus voi olla myös lähes oireeton, mikä on tyypillistä etenkin vanhuksilla.

Seksitaudit, kuten klamydia tai tippuri, voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin virtsatietulehdus. Jos riski on olemassa, käy varmuuden vuoksi sukupuolitautitestissä.

Mikä aiheuttaa virtsatietulehduksen?

Virtsatietulehduksen aiheuttaa useimmiten suolistossa elävä E. coli -bakteeri tai muu yleinen bakteeri, joka on päässyt nousemaan virtsatietä pitkin virtsarakkoon.

Epäilen kärsiväni virtsatietulehduksesta. Mitä teen? Auttaako, jos juon karpalomehua?

Ole yhteydessä lääkäriin, sillä virtsatietulehdus hoidetaan aina antibioottikuurilla.

Jos olet 18–65-vuotias nainen, sinun ei välttämättä tarvitse käydä edes lääkärissä, vaan antibioottiresepti voidaan määrätä lääkärin harkinnan mukaan puhelimessa. Muussa tapauksessa tulehdus todetaan virtsakokeella.

Kotikonsteista, kuten karpalomehusta tai runsaasta juomisesta, voit saada hetken helpotuksen oireisiin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä paranna tulehdusta, ja oireet kiusaavat taas muutaman päivän kuluttua.

Älä siis lykkää tulehduksen hoitamista. Tulehduksen pitkittyessä on vaarana, että bakteeri jatkaa nousuaan virtsarakosta munuaisiin ja aiheuttaa munuaisaltaan tulehduksen, joka voi vaatia suonensisäistä antibioottihoitoa. Munuaisallastulehduksen oireita ovat yleensä korkea kuume ja kylki- tai selkäkipu.

Kuinka nopeasti virtsatietulehduksen oireet alkavat hellittää?

Antibioottikuuri on yleensä 3–5 vuorokauden pituinen, ja oireet alkavat yleensä helpottaa jo ensimmäisen vuorokauden kuluessa.

Muista juoda runsaasti, sillä neste huuhtelee virtsarakkoa. Vaikka virtsaaminen tekisi kipeää, pidättely on vielä huonompi vaihtoehto, sillä se vain pahentaa tulehdusta. Tarvittaessa voit ottaa tulehduskipulääkettä helpottamaan pissatessa tuntuvaa kipua.

Jos oireet eivät parane muutaman päivän sisällä hoidon aloittamisesta, ota yhteyttä lääkäriin. Jotkut bakteerit ovat nimittäin liiallisen antibioottien käytön seurauksena päässeet kehittämään vastustuskyvyn yleisimpiä antibiootteja vastaan.

Jos antibiootti ei tunnu auttavan, tehdään virtsanäytteestä saadulle bakteerille antibioottiherkkyystutkimus, jolla selvitetään, mikä lääke bakteeriin tehoaa.

Saavatko naiset helpommin virtsatietulehduksen?

Kyllä. Naiset kärsivät virtsatietulehduksista miehiä useammin, sillä naisen virtsaputki on lyhyempi. Vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla virtsatietulehduksia voi aiheuttaa matala estrogeenitaso sekä ohentuneet limakalvot, jotka suojautuvat huonommin bakteereita vastaan.

Saan virtsatietulehduksen aina seksin jälkeen. Voinko saada estolääkityksen?

Osalla naisista virtsatietulehdukset toistuvat. Tutkimuksissa ei ole löydetty syytä tähän. Toisilla tulehdus tulee herkästi yhdynnän, toisilla uimisen jälkeen. Myös vanhan kansan sanonta kylmällä kivellä istumisesta saattaa joidenkin kohdalla pitää paikkansa.

Jos virtsatulehdukset vaivaavat sinua jatkuvasti, keskustele lääkärin kanssa estolääkityksen aloittamisesta. Estolääkkeenä käytetään pientä määrää antibioottia, jota otetaan päivittäin 3–6 kuukauden ajan.

Kun virtsatietulehdukset liittyvät seksiin, voidaan estolääke ottaa aina yhdynnän jälkeen. Tällöin estolääkettä saatetaan käyttää 6–12 kuukautta. Joillakuilla estolääkitys auttaa katkaisemaan tulehduskierteen.

Miten voin ehkäistä virtsatietulehdusta kotikonstein?

Kokeile näitä vinkkejä virtsatietulehduksen ehkäisyyn:

  • Hyvä alapään hygienia on erittäin tärkeää. Vältä kuitenkin alapään pesua saippualla, sillä se häiritsee luonnollista bakteerikantaa ja voi jopa altistaa virtsatietulehdukselle.
  • Kun käyt vessassa, pyyhi edestä taaksepäin, jotta peräaukolla olevat bakteerit eivät pääse kulkeutumaan virtsarakkoon.
  • Käy yhdynnän ja uimisen jälkeen pissalla. Jos virtsarakkoon on päässyt bakteereja, ne huuhtoutuvat näin helpommin virtsan mukana pois.
  • Juo riittävästi, jotta bakteerit eivät pääse muhimaan virtsarakossa pitkään. Vedenjuonti lisää virtsan määrää ja vähentää siten tulehduksen riskiä.
  • Karpalomehu muuttaa virtsan happamaksi ja saattaa auttaa virtsatietulehduksien ehkäisyssä, mutta tutkimusnäyttöä tästä ei ole.
  • Vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla limakalvojen vahvistaminen suun kautta otettavalla hormonivalmisteella tai paikallisella estrogeenivoiteella saattaa vähentää virtsatietulehduksia.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen.