Näin hoidat ja ehkäiset peräpukamia
Peräpukamien oireet – mistä tiedän, onko minulla peräpukama?
Vessapaperissa näkyvä verinen raita ja ärtynyt tai kutiseva peräaukko ovat peräpukamien yleisimpiä oireita.
Peräpukamat syntyvät, kun peräsuolen limakalvon alla olevat anaalityynykkeet laajenevat ja venyvät. Pukamat voivat olla sisäisiä tai ulkoisia. Sisäinen pukama on peräsuolen loppuosassa eikä välttämättä aiheuta oireita ollenkaan. Joskus sen merkkinä voi olla ajoittainen verenvuoto ulostamisen yhteydessä.
Pukamakudos voi pullistua myös peräaukon ulkopuolelle. Ulkoiseen pukamakudokseen voi muodostua hyytymä, joka tuntuu kipeänä pahkurana peräaukolla. Usein myös sisäinen pukamakudos työntyy ulos peräaukosta ja aiheuttaa kutinaa ja ärtymistä.
Miten peräpukamat syntyvät?
Peräpukamien syntymiseen voi olla monia syitä. Alttius peräpukamille on perinnöllinen, mutta myös nämä syyt voivat altistaa peräpukamille:
- Elämäntavoilla on iso merkitys. Epäterveellinen, yksipuolinen ja vähäkuituinen ruokavalio sekä vähäinen veden juonti aiheuttavat ummetusta, joka on peräpukamien keskeisin syy. Myös ylipainon tiedetään altistavan peräpukamille.
- Istumatyö tai muu pitkään paikallaan istuminen ja liikkumattomuus hidastuttavat suolen toimintaa ja voivat siten aiheuttaa peräpukamia.
- Liiallinen ponnistelu ulostaessa. Myös ripuli voi altistaa pukamille, jos pöntöllä joutuu asioimaan monta kertaa päivässä.
- Joskus pukamien syynä on stressi, sillä suolen toiminta saattaa muuttua stressin seurauksena.
- Raskauden aikana moni nainen saa peräpukamia, mikä johtuu raskauden aikaisesta vatsaontelon paineen kasvusta ja synnytykseen liittyvästä ponnistelusta.
Ovatko peräpukamat vaarallisia?
Ei, eikä oireettomia peräpukamia tarvitse hoitaa.
Peräpukamien aiheuttama verenvuoto voi kuitenkin olla niin runsasta, että se johtaa anemiaan. Aina, jos peräaukolta vuotaa verta toistuvasti, syy on selvitettävä.
Voiko peräpukamia hoitaa itse?
Jos peräaukon seutu on ärtynyt ja kutiseva tai wc-paperissa näkyy vähäinen määrä verta, peräpukamia voi kokeilla hoitaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla kuten peräpukamavoiteilla ja peräpuikoilla.
Valmisteet rauhoittavat peräaukon kutinaa ja ärsytystä, mutta pukamakudosta ne eivät poista. Tärkeintä on saada oireet rauhoittumaan – itse pukamista ei ole terveydellistä haittaa.
Onko kuituvalmisteista tai ummetuslääkkeistä apua peräpukamien hoidossa?
Apteekista saatavat kuituvalmisteet ovat hyvä ja turvallinen apukeino peräpukamien hoidossa. Erityisesti liukoiset kuidut, kuten kaura ja psyllium, muokkaavat ulostetta pehmeämmäksi, jolloin ummetuksesta kärsivän on helpompi ulostaa.
Jos kuitu ei riitä pehmentämään ulostetta, voi ulostamista helpottaakseen käyttää tilapäisesti mietoja ulostuslääkkeitä.
Miksi peräpukamia tulee usein matkalla?
Usein matkalla tulee syötyä erilaista ruokaa kuin kotona. Ruokavalion muutos muuttaa myös suolen toimintaa ja aiheuttaa esimerkiksi ripulia tai ummetusta, jotka altistavat peräpukamille. Suolen toiminnan muutokset yhdistettynä pitkiin lentomatkoihin saavat peräpukamat oireilemaan etenkin kaukomatkoilla.
Tiesitkö, että Lääkärikeskus Aavassa voit myös varata gastroenterologille etävastaanottoajan?
Milloin kannattaa mennä lääkäriin?
Jos olet epävarma, onko kyse peräpukamista tai oireet eivät helpota apteekin itsehoitotuotteilla parissa viikossa, on hyvä varata aika lääkäriin. Lääkäriin on syytä mennä myös silloin, jos verenvuoto on runsasta tai toistuvaa, kipu voimakasta ja jos oireisiin liittyy kuume.
Monet kärsivät turhaan peräaukon seudun vaivoista, koska apua ja lievitystä oireisiin on useimmiten helposti saatavilla. Lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin hakeutumista ei kannata turhaan nolostella tai jännittää.
Mitä lääkäri voi tehdä peräpukamille?
Ensin lääkäri varmistaa tähystimellä, että kyse on peräpukamista. Tutkimus ei satu.
Tutkimus on tarpeen, sillä oireiden takana voi olla muitakin syitä kuin pukamat. Peräaukon kutina voi johtua myös ihottumasta tai kihomatojen aiheuttamasta tulehduksesta. Kipu ja verenvuoto taas voivat kieliä peräaukon haavaumasta, joka johtuu kovasta ulosteesta tai voimakkaasta ripulista. Peräaukon kasvain on harvinainen, mutta myös sen oireet ovat samankaltaisia kuin peräpukamilla.
Jos kyse on peräpukamista, yleisin hoitomuoto niille on kumilenkkihoito eli niin sanottu hirttohoito.
Mitä peräpukamien kumilenkkihoidossa tapahtuu? Sattuuko se?
Kumilenkkihoidossa kumilenkki asetetaan peräsuolen limakalvolle kuromaan pukamakudosta. Kurottu osio menee kuolioon ja irtoaa itsekseen viikon parin kuluessa. Hoito vähentää kipua tuottavan pukamakudoksen määrää ja helpottaa oireita. Samalla peräaukon ulkopuolelle työntyvän pukamakudoksen määrä vähenee.
Kumilenkkihoito onnistuu tavallisen vastaanottokäynnin yhteydessä eikä toimenpide ole kivulias. Peräaukon seudulla tuntuu vaihtelevasti painetta ja jomotusta yleensä noin vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen.
Milloin tarvitaan peräpukamien leikkaushoitoa?
Jos peräpukamiin liittyvät ulkoiset ihoulokkeet kutisevat tai aristavat, voidaan ne poistaa paikallispuudutuksessa. Ulkoisten ihoulokkeiden leikkauksen jälkeen paraneminen vie leikkauksen laajuudesta riippuen muutaman päivän.
Hankalissa tapauksissa, jos kumilenkkihoidosta ei ole riittävää apua, peräpukamia hoidetaan leikkauksella. Leikkauksesta toipuminen saattaa kestää viikkoja, minkä vuoksi kumilenkkihoito on ensisijainen vaihtoehto ja leikkaukseen turvaudutaan harvoin.
Miten voin ehkäistä peräpukamia?
Paras tapa pitää peräpukamat poissa on huolehtia suolen toiminnasta syömällä runsaasti kuituja ja liikkumalla säännöllisesti. Kuituja on runsaasti esimerkiksi kasviksissa, hedelmissä, marjoissa ja täysjyvässä. Jos kuituja ei tule muuten syötyä riittävästi, voi käyttää apteekista saatavaa kuitulisää. Kun suoli toimii normaalisti, ei pukamia synny yhtä helposti. Lisäksi ylipainoa ja liiallista istumista kannattaa välttää.
Koska pukamat saavat usein alkunsa voimakkaan ponnistelun tuloksena, pöntölle ei kannata jäädä istuskelemaan pitkäksi aikaa – Aku Ankat kannattaa siis lukea muualla.
Kärsitkö peräpukamista?
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan gastrokirurgi Lea Kyhälä.