Potilasohje – ehkäisykierukan asetus ja vaihto
Ehkäisykierukoita on olemassa useita erilaisia sekä kupari- että hormonikierukoita.
Ehkäisykierukan asetuksen ajoitus
Kuparikierukkaa voidaan käyttää myös jälkiehkäisyyn, jolloin se tulisi asettaa viimeistään 3-5 vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.
Mikäli ennen ehkäisykierukan asetusta käytössä on muu hormonaalinen ehkäisy voidaan kierukka asettaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Tällöin edeltävää ehkäisyä tulee jatkaa kierukan asetukseen asti.
Jos et käytä hormonaalista ehkäisyä, asetetaan kierukka yleensä viikon sisällä kuukautisvuodon alusta. Jos kuukautisvuotoa ei tule tai se on epäsäännöllinen voidaan kierukka asettaa muulloinkin, mutta ensin on poissuljettava raskauden mahdollisuus ja asetukseen asti on käytettävä luotettavaa ehkäisyä.
Jos kierukka asetetaan viikon sisällä kuukautisten alusta, voi asetuksen jälkeinen vuoto jäädä lyhyemmäksi, sillä kohdun limakalvo on silloin ohut.
Valmistautuminen ehkäisykierukan asetukseen
Hoitamaton gynekologinen tulehdus, selittämätön ylimääräinen vuoto ja raskauden mahdollisuus ovat vasta-aiheita kierukan asettamiselle.
Oireettomien sukupuolitautien mahdollisuus on hyvä poissulkea ehkäisykierukan asetuksen yhteydessä. Tarvittaessa voi Papa-kokeen ottaa samalla, mutta se ei ole edellytys kierukan asetukselle.
Mahdollista ehkäisykierukan asetukseen liittyvää ja heti sen jälkeen ilmenevää supistuskipua voi vähentää ottamalla särkylääkettä (esim. ibuprofeeni 600-800mg tai parasetamoli 1g) noin tuntia ennen asetusta.
Ehkäisykierukan asettaminen
Lääkäri asettaa ehkäisykierukan kohtuonteloon vastaanotollaan. Kerro lääkärille, jos olet kovin kipuherkkä tai jännität kovasti niin lääkärisi osaa ottaa tämän erityisesti huomioon.
Tarvittaessa asetuskipua voidaan lievittää puuduttamalla (puudukesuihke tai -pistos kohdunsuuhun). Mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä.
Asetuksen yhteydessä voidaan ultraäänitutkimuksella varmistaa ettei kohdussa ole kierukan käyttöä estäviä rakennepoikkeavuuksia. Asetuksen jälkeen kierukan asettuminen paikoilleen on tarkistettavissa ultraäänitutkimuksella.
Mitä on odotettavissa asetuksen jälkeen?
Kierukan asetuksen jälkeen sairaslomaa ei yleensä tarvita. On kuitenkin hyvä varata hetki aikaa lepäämiseen, mikäli vointi sitä vaatii. Lääkäri määrittelee mahdollisen lisäehkäisyn tarpeen.
Kierukan asetuksen jälkeen kuukautiskivun tyyppiset tuntemukset ovat tavallisia. Ohimenevät kivut liittyvät kohdun supisteluun ja niitä voi olla useita päiviä, joskus jopa viikkoja asetuksen jälkeen. Kiputuntemuksiin suositellaan käytettäväksi särkylääkkeitä (esimerkiksi ibuprofeiini 400-600mg, enintään 4 kertaa vuorokaudessa). Ylimääräiset veriset vuodot ovat myös mahdollisia, erityisesti ensimmäisen käyttökuukauden aikana, hormonikierukoilla pidempäänkin.
Ole yhteydessä lääkäriisi, jos kierukan asetuksen jälkeen
- ilmaantuu kovia kipuja, jotka eivät särkylääkkeillä helpotu
- ilmaantuu runsasta veristä vuotoa
- ilmaantuu pahanhajuista vuotoa ja/tai kuumeilua
- kiputuntemukset tai ylimääräiset veriset vuodot pitkittyvät
Ehkäisykierukan vaihto tai poisto
Kierukka voidaan vaihtaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa.
Mikäli toiveissa on raskaus, kierukka voidaan myös poistaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Ehkäisytarpeen jatkuessa kierukka suositellaan poistettavaksi kuukautisvuodon aikana. Ehkäisykierukan poisto on yleensä lähes kivuton ja tapahtuu langoista vetämällä. Jos langat ovat kohdunkaulakanavan sisällä voidaan tarvita erikoisinstrumentteja tai harvoin erikoistoimenpiteitä kuten kohduntähystystä kierukan poistoon.