Herpes

Herpes on hyvin yleinen

Herpes-kantajuuden merkkejä, verestä mitattavia vasta-aineita, on joka viidennellä ihmisellä. Varsinaisia herpesoireita esiintyy kuitenkin paljon harvemmilla – tämä virustauti onkin usein täysin oireeton. Ihminen voi olla herpesviruksen kantaja myös vaikka HSV vasta-aineet olisivat negatiiviset. Herpestartunta johtaa elinikäiseen kantajuuteen, eikä parantavaa hoitoa ole.

Ensimmäisen kerran oireillessaan sukuelinherpes voi aiheuttaa hyvinkin rajut oireet.Tyypillisiä herpesoireita ovat rakkulainen ihottuma, kuume, imusolmukkeiden turpoaminen ja virtsaamisvaikeudet. Taudinkuva voi olla myös lievempi tai täysin oireeton. Herpes voi aika ajoin uusia samalle alueelle, mutta yleensä lievemmin oirein kuin ensimmäisellä kerralla. Taudin uusimiset ovat yleisempiä ensimmäisten vuosien aikana herpestartunnan saamisesta. 

Herpeksen rakkulainen vaihe on aina tarttuva, sillä rakkuloista erittyvässä visvassa on erityisen paljon herpesvirusta. Virusta voi toisinaan erittyä limakalvoille myös oireettomassa vaiheessa, jolloin taudin voi saada myös oireettomalta kumppanilta, joka ei mahdollisesti edes tiedä kantavansa herpestä. Kondomi antaa herpekseen parhaan suoja, mutta ei suojaa siltä täydellä varmuudella. Myös huuliherpes voi suuseksissä tarttua sukuelinten alueelle jos kondomisuoja ei ole käytössä.

Hoito ei paranna, mutta lievittää ja lyhentää herpeksen oireita

Herpeksen oireita voidaan lievittää, niiden kestoa lyhentää ja tiuhaan uusivaa herpestä estää lääkehoidoin. Apteekista saa ilman reseptiä asikloviiri-salvaa, joka lyhentää herpeksen oireilua. Lääkkeen käyttö tulisi aloittaa heti, kun havaitsee uusivan herpeksen ensioireet eli kutinan ja kihelmöinnin alueella, johon myöhemmin nousevat herpesrakkulat. Suun kautta käytettävää varsin tehokasta lääkitystä saa lääkärin määräyksellä. Lääkitys tehoaa parhaiten kun se aloitetaan heti oireiden ilmetessä.

Estolääkitys tiuhaan uusivalle herpekselle

Jos herpes uusii kovin tiuhaan, on mahdollista käyttää pientä annosta herpeslääkettä päivittäin uusimisten estämiseksi. Raskauden loppuvaiheessa uusiva sukuelinherpes on riski syntyvälle vauvalle. Aiemmin todettu sukuelinherpes onkin syytä huomioida raskausaikana ja miettiä suojaavan lääkityksen tarvetta jos tauti uusii usein.

Herpestä epäilevän kannattaa hakeutua lääkäriin taudin ollessa aktiivinen, mieluiten rakkulaisessa vaiheessa. Rikotun rakkulan pohjalta otettu virusnäyte (nukleiinihapon monistustesti tai virusviljely) on kaikkein luotettavin menetelmä herpeksen varmistamiseksi. Usein kuitenkin pelkkä herpekselle tyypillinen uusiva taudinkulku ja rakkuloiden silmämääräinen tutkiminen riittävät taudinmääritykseen.

Ajanvaraus

Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille tai gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.