Ihotautilääkäri

Ihotautilääkäri hoitaa ja tutkii erilaisia ihotauteja ja allergioita. Aavassa sinua palvelevat alansa parhaat ihotautilääkärit.

Ihotautilääkäri eli dermatologi on eri ihosairauksiin sekä hiusten ja kynsien ongelmiin erikoistunut lääkäri, joka diagnosoi ja hoitaa esimerkiksi aknea, allergioita, psoriasista, erilaisia ihottumia, sukupuolitauteja ja ihosyöpää. Eritysesti pitkäaikaista seurantaa ja hoitoa vaativissa monimutkaisissa tai kroonisissa ihosairauksissa ihotautilääkäreiden asiantuntemus on välttämätöntä.

Ihotautilääkäri tekee myös ihon kirurgisia toimenpiteitä sekä esteettisiä hoitoja. Lisäksi hän ohjaa potilaita ihonhoitorutiineissa ja itsehoidossa, tarjoten tietoa ja tukea ihon terveyden ylläpitämiseen liittyvissä asioissa.

Milloin ihotautilääkärille?

Ihotautilääkärille voit hakeutua missä tahansa ihoon liittyvässä oireessa tai huolessa. Tyypillisimpiä syitä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle ovat:

  • Huolestuttavat ihomuutokset: Jos huomaat ihollasi uusia luomia, muutoksia vanhojen luomien koossa, muodossa, värissä tai jos ne alkavat vuotaa verta tai kutista, on aika kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Edellä mainitut muutokset voivat olla merkkejä ihosyövästä.
  • Pitkäkestoiset tai toistuvat ihottumat: Atooppinen ihottuma, psoriasis tai muut krooniset ihottumat voivat vaatia lääkärin hoitoa. Ihotautilääkäri voi tarjota tehokkaita hoitoja ja auttaa sairauden hallinnassa.
  • Vaikea tai pitkittynyt akne: Jos apteekin itsehoitotuotteet eivät tuo helpotusta tai akne pahenee, dermatologi voi määrätä iholle voimakkaampia hoitoja, kuten retinoideja tai antibiootteja. Jos aknesta on jäänyt arpia tai punoitusta, voidaan näitä hoitaa laserilla.
  • Couperosa ja rosacea (ruusufinni): Ihotautilääkäri voi määrätä lääkkeitä ruusufinniin, jos oireet eivät helpota ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Ihotautilääkäri voi hoitaa lisäksi laajentuneita verisuonia ja punoitusta verisuonilaserilla.
  • Ihon tulehdukset
  • Säärihaavat
  • Allergiat ja yliherkkyydet: Allergioiden hoitoon perehtynyt ihotautilääkäri auttaa selvittämään, mistä allergiset reaktiot johtuvat sekä etsii sopivan hoidon. Huomaathan, että vain osa ihotautilääkäreistä hoitaa myös allergioita. Asiantuntijakohtaiset osaamisalueet löydät kunkin ihotautilääkärin profiilista.
  • Hiustenlähtö tai päänahan ongelmat: Voimakas hiustenlähtö, hilseily tai muut päänahan ongelmat ovat syitä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Huomaathan, että kaikki ihotaulilääkärit eivät hoida hiustenlähtöä tai päänahan ongelmia. Asiantuntijakohtaiset osaamisalueet löydät kunkin ihotautilääkärin profiilista.
  • Kynsien muutokset: Muutokset kynsien värissä, rakenteessa tai kynsien irtoaminen voivat viitata sieni-infektioon tai muihin sairauksiin.
  • Aurinkovauriot: Liiallinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa ihovaurioita, joita ihotautilääkäri voi arvioida ja hoitaa.
  • Seksitaudit: Ihotautilääkäri voi myös diagnosoida ja hoitaa seksitautien aiheuttamia iho-ongelmia (esim. kondylooma).
  • Liikahikoilu: Esimerkiksi kainaloiden liikahikoilua voidaan hoitaa tehokkaasti Botox-hoidolla.
  • Esteettiset hoidot: Myös ryppyjen, arpien, pigmenttihäiriöiden tai muiden ihon ulkonäköön liittyvien huolien vuoksi voi kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Mitä ihotautilääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Riippuen tilanteestasi ja vastaanotolle hakeutumisesi syystä ihotautilääkärin vastaanotto sisältää tyypillisesti seuraavia asioita:

  1. Alkukartoitus: Vastaanoton aluksi ihotautilääkäri kysyy sinulta nykyisistä oireistasi, sairaushistoriastasi sekä käyttämistäsi lääkkeistä. Alkukartoitus on tärkeä, sillä se auttaa lääkäriä ymmärtämään terveydentilasi kokonaisuudessaan.
  2. Ihon tarkastelu: Ihotautilääkäri tutkii huolellisesti ihoalueet, jotka aiheuttavat sinulle huolta. Hän saattaa käyttää suurennuslaitetta tai dermatoskooppia, joka auttaa näkemään ihon pienet yksityiskohdat tarkemmin ja näin havaitsemaan epätavallisia muutoksia, kuten epäilyttäviä luomia tai ihottumia.
  3. Diagnostiset testit: Joissakin tapauksissa lisätutkimukset, kuten koepalojen ottaminen, verikokeet tai allergiatestit, voivat olla tarpeen, sillä ne auttavat tarkentamaan diagnoosia ja valitsemaan sopivan hoidon.
  4. Hoidon suunnittelu: Tutkimusten perusteella ihotautilääkäri voi esimerkiksi määrätä lääkkeitä, kuten voiteita, suun kautta otettavia lääkkeitä, tai suositella toimenpiteitä, kuten leikkauksia, valohoitoa tai laserhoitoa. Vastaanottokäynnin aikana ihotautilääkäri voi tehdä pieniä toimenpiteitä, esimerkiksi poistaa luomia tai jäädyttää syyliä.
  5. Seurannan suunnittelu: Tietyissä tapauksissa seuranta on tärkeää, jotta lääkäri voi varmistaa hoidon tehokkuuden ja tehdä tarvittaessa muutoksia hoitosuunnitelmaan.

Miten valmistaudun ihotautilääkärin vastanotolle?

Jos olet tulossa ihotautilääkärille ihottuman takia, kannattaa ihottumasta ottaa kuva, kun se on pahimmillaan. Näin ihotaulilääkäri näkee ihosi tilanteen kuvan perusteella, mikäli vastaanotolla ihottuma on jo painumassa pois. Myös tiedot aiemmista hoidoista kannattaa ottaa mukaan.

Ihotautilääkärin etävastaanotto

Voit varata ajan myös ihotautilääkärin etävastaanotolle. Etävastaanotolla voidaan käydä läpi laboratoriokokeiden vastauksia sekä määrätä tutkimuksia ja lääkehoitoa.

Erityisen hyvin ihotautilääkärin etävastaanotto sopii aiemmin diagnosoidun ihotaudin (esimerkiksi atopia) hoitoon ja seurantaan. Myös isotretinoiinihoidon seuranta onnistuu etävastaanotolla.

Etävastaanotto sopii myös reseptin uusimiseen, jos lääkärisi on todennut sinulla ihosairauden (kuten atopppinen ihottuma tai psoriasis) aiemmin vastaanotolla.

Etävastaanottoaika voi korvata lisäksi vastaanottoajan sellaisissa seksitautiepäilyissä, joihin ei liity näkyviä oireita. Puhelimessa lääkäri voi antaa sinulle neuvontaa ja kirjoittaa lähetteen seksitautitesteihin.

Mihin ihotautilääkärin etävastaanotto ei sovellu?

Lääkärisi ei voi määrätä etävastaanotolla keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (ns. punaisen kolmion lääkkeet).

Etävastaanotto ei sovellu myöskään ihomuutosten tarkistuttamiseen.

Miten etävastaanotto toimii?

Aavassa etävastaanotto toimii puhelimen välityksellä. Etälääkäripalvelu on turvallinen ja sinne tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.  

Joskus lääkärisi voi pyytää sinua lähettämään kuvan hoitoa vaativasta alueesta suojatun yhteyden kautta. Saat tähän ohjeet etävastaanotolla.

Löydä lähin ihotautilääkäri

Ajanvaraus Aavaan

Varaa aika ihotautilääkärin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun  010 380 3838.

Asiantuntijana  ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Nokkosihottuma Nokkosihottuma ilmaantuu ja katoaa äkisti
Nokkosihottuma nostaa ihoon voimakkaasti kutisevia punaisia paukamia. Tavallisesti ne vaihtavat paikkaa ja katoavat nopeasti, mutta joskus nokkosihottuma kroonistuu. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski kertoo, miten kiusallista kutinaa hoidetaan ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Lue lisää
Kynsisieni Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille
Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
nainen_pohtii Herpes – 11 kysymystä ja vastausta huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä
Huuliherpes taas tuloillaan, pitäisikö siis välttää suutelemista? Voiko herpes tarttua suuseksissä? Entä pitääkö genitaaliherpeksestä kertoa seksikumppanille? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans vastaa yleisiin kysymyksiin herpeksestä. Päivitä tietosi tästä!
Lue lisää