Laboratoriotutkimukset ilman lähetettä

Lääkärikeskus Aavassa pääset nopeasti ja vaivattomasti laboratoriotutkimuksiin myös ilman lähetettä. Ilman lähetettä tehtävät laboratoriotutkimukset ja niiden tarkemmat kuvaukset löydät alla olevasta listasta.

Ilman lähetettä tehtyihin tutkimuksiin lisätään näytteenottomaksu, joka sisältää vastauksen käsittelykulut. Lääkärinkonsultaatio ja mahdolliset reseptit eivät sisälly laboratoriotutkimusten hintaan. Otathan huomioon, että lähetteettömistä tutkimuksista ei saa Kela-korvausta.

 

Miten saan laboratoriotutkimusten tulokset?

Jos olet tullut laboratoriotutkimuksiin lääkärin lähetteellä, hoitava lääkärisi Aavassa on sinuun yhteydessä sovitusti. Lisäksi näet lähes kaikki tutkimustulokset heti niiden valmistuttua Terveytesi-palvelusta. Terveytesi-palvelu kokoaa yhteen tiedot käyntihistoriastasi Aavassa.

Ilman lähetettä otetut laboratoriotutkimusten tulokset lähetetään myös postitse. Tuloksista on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Jos olet tullut laboratoriotutkimuksiin ilman lähetettä, suosittelemme varaamaan ajan lääkärille, joka auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää jatkohoidon ja -tutkimusten tarpeen.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Etävastaanotto

Voit myös kokeilla Aavan etälääkärin vastaanottoa, mikäli haluat kysyä tuloksista tai keskustella esim. reseptin uusimisesta. Etävastaanotto on puhelinvastaanotto. Aavan asiantuntija soittaa sinulle varatun ajan alussa numerosta 010 380 3800. Varmista, että olet tällöin vapaana ja puhelin on lähellä! Asiantuntijalle ei voi soittaa takaisin. Mikäli et vastaa, joudumme lähettämään sinulle laskun käyttämättömästä etävastaanotosta.

Tutkimukset:

Laktoosi-intoleranssin DNA-tutkimus

Vatsakivun, turvotuksen ja ilmavaivojen syynä voi olla laktoosi-intoleranssi, eli maitosokerin imeytymishäiriö. Laktoosi-intoleranssi selviää verikokeella. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu 3-4 vuorokauden kuluessa.

Keliakiaseulonta

Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion. Keliakian tyypillisimpiä oireita ovat erilaiset vatsavaivat. Verinäyte voi auttaa selvittämään jatkotutkimusten, kuten tähystyksen tarvetta. Keliakiaseulonta sisältää kudostransglutaminaasi vasta-aine-, sekä IgA –määritykset. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu viikossa.

D-vitamiini

Riittävä D-vitamiinin saanti voidaan varmistaa verinäytteestä tehtävällä D-25-vitamiinin määrityksellä. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa.

Kolesterolitutkimukset

Kohonneet kolesteroliarvot ovat yksi sepelvaltimotaudin riskitekijöistä. Kolesterolipaketti sisältää tärkeimmät tutkimukset, joilla selvitetään rasva-aineenvaihdunnan kokonaistilannetta. Tutkimukset ovat kokonaiskolesteroli, hyödyllinen HDL kolesteroli, haitallinen LDL kolesteroli, sekä triglyseridit. Yli yön paasto ennen näytteenottoa on välttämätön luotettavan tuloksen saamiseksi. Alkoholia ei saa nauttia näytteenottoa edeltävinä 2-3 päivänä. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa.

Glukoosi

Kohonneet verensokeriarvot voivat olla merkki diabeteksesta ja vaativat jatkoselvittelyä. Luotettava verensokerin mittaus edellyttää 12 tunnin paastoa. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa.

Maksa-arvot

Kohonneet maksaentsyymiarvot ALAT ja GT ovat merkki maksan ylirasitustilasta, jonka syynä voi olla esimerkiksi jokin lääkitys tai liiallinen alkoholin käyttö. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa

Verensokerin pitkäaikaiseuranta HbA1C

Verensokerin pitkäaikaisseurantatutkimus HbA1C kuvaa sokeritasapainon tilaa viimeisten kuukausien ajalta. Selvästi koholla oleva tulos viittaa diabetekseen. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa

Klamydia ja tippuri

Klamydia on yleisin Suomessa esiintyvä sukupuolitauti. Sekä klamydia, että tippuri voivat olla oireettomia. Testi tulee tehdä aina epäiltäessä tartunnan mahdollisuutta. Testi tehdään myös aina 4 viikkoa hoidon jälkeen, jotta varmistutaan hoidon tehonneen. Positiivinen testitulos on varma merkki taudista, joka vaatii lääkärin hoitoa ja kaikkien kumppaneiden hoitoonohjausta. Näytteeksi tarvitaan 2 tuntia rakossa ollutta virtsaa. Tulos valmistuu 2-3 vuorokauden kuluessa.

Sieniviljely

Jalkasieni on rihmasienten aiheuttama ihotulehdus ja se voi tarttua pukuhuoneista sekä pesutiloista tai vaikkapa vieraista kengistä. Jalkasieni on varsin yleinen vaiva ja esiintyy tyypillisesti aluksi kahden uloimman varpaan välissä, josta se voi levitä koko jalkapohjaan.

Jalkasieni-infektion oireina on kutinaa ja ihon halkeilua. Sieninäyte otetaan oireilevasta kohdasta hilseilevää ihoa raaputtamalla, näyte voidaan ottaa myös varpaan tai sormen kynsien muutoskohdista.

Näytettä ei kannata ottaa, ennen kuin ulkoisesta sienilääkehoidosta on kulunut kuusi viikkoa, sisäisestä hoidosta kuusi kuukautta. Tulos valmistuu yleensä 4-6 viikon kuluessa.

Perusverenkuva PVKT

Perusverenkuva antaa yleiskuvan verisoluista ja hemoglobiinista. Tutkimus sisältää mm. hemoglobiinin, punasolujen, valkosolujen ja verihiutaleiden määrät. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu samana päivänä.

HIV-testi

Hiv eli ihmisen immuunikatovirus on elimistön puolustusjärjestelmää tuhoava virus, joka aiheuttaa ihmiselle pysyvän hoitoa vaativan infektion. Tällä hetkellä käytössä olevilla lääkkeillä virusta ei saada hävitettyä elimistöstä, mutta lääkityksen avulla taudin eteneminen voidaan usein pysäyttää. Hiv-tartunnan saanut voi olla vuosia oireeton ja tartunnan voi todeta ainoastaan käymällä hiv-testissä. 

HI-virus, vasta-aine ja antigeeni yhdistelmätutkimuksella HivAgAb mitataan suoniverinäytteestä sekä antigeenia että vasta-aineita. Testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua riskitilanteesta, jolloin negatiivinen testitulos on varmasti luotettava.

Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että testatulla ei ole hiv-tartuntaa. Mikäli testitulos on positiivinen eli testissä todetaan hiv-vasta-aineita, otetaan suoniverinäyte varmistustestiä varten. Vasta varmistustestin jälkeen voidaan tehdä mahdollinen hiv-tartuntadiagnoosi.

Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista. Tutkimukseen voi tulla myös nimettömänä. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa

Raskaustesti

Raskaustesti voi osoittaa raskauden alkamisen jo noin 10 vuorokauden kuluttua hedelmöittymisestä. Tutkimus voidaan tehdä veri- tai virtsanäytteestä, mutta raskauden alkuvaiheessa verinäyte on virtsanäytettä luotettavampi. Tulos valmistuu odottaessa. Kyseessä on osoitustesti, joka antaa vastauksen positiivinen tai negatiivinen. Pikatesti odottaessa.

Influenssatesti

Influenssa on A- ja B- influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Sen oireet ovat hyvin samankaltaiset, mutta yleensä ankarammat kuin tavallisen nuhakuumeen. Influenssatartunta voidaan todeta luotettavasti pikatestillä. Näyte otetaan steriilillä pumpulitikulla nenänielusta ja tulos valmistuu odottaessa. Pikatesti odottaessa.

Tulehdusarvo CRP

C-reaktiivinen proteiini (CRP) kohoaa nopeasti etenkin bakteeriperäisten infektioiden yhteydessä. CRP-tutkimus tehdään verinäytteestä ja tulos valmistuu odottaessa. Pikatesti odottaessa.

Streptokokki antigeenin osoitus (Angiinan pikatesti)

Streptococcus pyogenes, eli streptokokki A on kuumeisen nielutulehduksen, angiinan aiheuttaja. Streptokokki A -infektio todetaan luotettavasti nielunäytteestä angiinapikatestillä jonka tulos valmistuu odottaessa. Ennen tutkimusta ei ole suositeltavaa syödä tai juoda puoleen tuntiin. Pikatesti odottaessa.

Hinnasto

Näytteenottomaksu / vastauksen käsittelykulu

Veloitetaan vain jos tutkimuksiin ei ole lääkärin lähetettä.

16,00 €
Laktoosi-intoleranssin DNA-tutkimus
72,20 €
Keliakiaseulonta
55,30 €
D-vitamiini
69,00 €
Kolesterolitutkimus (lipidipaketti)
61,70 €
Maksa-arvot, S-ALAT
25,50 €
Maksa-arvot, S-GT
25,50 €
Verensokeri pitkäaikainen, B -GHb-A1C,
37,80 €
Klamydia ja tippuri

virtsanäyte

62,50 €
Sieniviljely
72,90 €
HIV-testi
46,00 €
Raskaustesti virtsasta
41,50 €
Influenssatesti
56,40 €
Tulehdusarvo, CRP
34,10 €
Streptokokki antigeenin osoitus
44,00 €

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa