Ortopedin vastaanotto

Kaaduitko liukkaalla kelillä ja satutit ranteesi? Tai kompastuitko portaissa ja kolhit polvesi? Tapaturmien jälkeen kannattaa hakeutua ortopedille, sillä vammat voivat vaatia kipsaamista tai leikkaushoitoa. Ortopedi auttaa myös yksittäisten tuki- ja liikuntaelinten pitkittyneissä vaivoissa.

Ortopedin osaamisalaan kuuluvat esimerkiksi nivelten, luiden, lihasten, nivelsiteiden ja rustopintojen leikkaukset. Tyypillisiä toimenpiteitä ovat nivelten tähystykset, murtumien ja nivelsiteiden korjausleikkaukset ja kipsaukset.

Missä tilanteissa kannattaa hakeutua ortopedille?

Vastaanotolle kannattaa hakeutua tuki- ja liikuntaelinten tapaturmien, kuten kaatumisten, jälkeen.

Ortopedi voi auttaa myös jonkun tietyn yksittäisen tuki- ja liikuntaelinalueen, kuten polven, selän tai olkapään, pitkittyneissä vaivoissa.

Aavassa löytyy erikoisosaamista kaikkia tuki- ja liikuntaelinalueita koskien.

Useiden eri alueiden krooniset kiputilat sen sijaan kuuluvat fysiatrille. Fysiatrit ovat ei-leikkauksellisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen erikoislääkäreitä.

Mitä ortopedin vastaanotolla tapahtuu?

Ensin lääkäri kyselee oireistasi sekä syistä niiden taustalla. Sitten hän tutkii oireilevan alueen, esimerkiksi selän tai olkapään.

Apuna voidaan käyttää erilaisia testejä.

Vammojen todentamiseen käytetään kuvantamispalveluita, esimerkiksi röntgen ja ultraäänitutkimuksia sekä magneettikuvantamista Aava Magneetissa.

Onko leikkaus ainut hoitovaihtoehto?

Osa vaivoista paranee kuntoutuksella ilman leikkausta. Kuntoutus tarkoittaa yleensä fysioterapeuttista harjoittelua.

Tietyissä vaivoissa työolojen muokkaaminen voi olla tarpeen.

Leikkaushoitoa harkitaan, jos muista konsteista ei ole apua, tai siihen on alun perin selkeä syy, esimerkiksi murtuma, jota ei voida hoitaa kipsihoidolla.

Osa leikkauksista tehdään tähystystekniikalla, osa avoleikkauksina.

Ortopedi tekee tarvittaessa pientoimenpiteitä

Pienemmät vaivat hoituvat nopeasti joko ortopedin vastaanotolla tai vastaanottokäynnin yhteydessä tutkimushuoneessa toimenpideosastolla. Huomaathan, että riippuen toimipisteestä saatavilla olevat toimenpiteet voivat vaihdella. Mikäli olet tulossa toimenpiteeseen, varaathan ajan puhelinpalvelumme kautta.

Pientoimenpiteet tehdään tarvittaessa paikallispuudutuksessa.

Pientoimenpiteitä ovat esimerkiksi (valikoima voi vaihdella toimipisteen mukaan):

  • turvonneen nivelen tyhjennykset ja kortisonipistokset
  • kipsaukset ja tukisidokset
  • haavojen ompelu
  • nesterakkulan (ganglio) tyhjennys. Rakkula tulee tyypillisesti ranteeseen. Kooltaan se on pikkusormenpään kokoinen (1 cm). Taustalla voi joskus olla pieni tapaturma, mutta useimmiten rakkulan syntyyn ei ole selkeää syytä.
  • kynnenpoisto
  • varpaan kynsivallintulehduksen hoito (kiilaexcisio)
  • rasvapatin- tai luomenpoisto
  • fiksaatiopiikkien poisto. Fiksaatiopiikillä tarkoitetaan leikkauksen yhteydessä esimerkiksi varpaaseen laitettua metallista piikkiä.

Ortopedi palvelee myös etänä

Ortopedin etävastaanotto soveltuu lähinnä tutkimustulosten kuulemiseen. Lisäksi voidaan seurata hoitoa, kun siitä on sovittu aiemmin.

Ortopedi voi myös uusia reseptejä, ei kuitenkaan keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä.

Toki saat neuvontaakin etänä, mutta tuki- ja liikuntaelinten tutkiminen onnistuu vain vastaanotolla.

Löydä lähin ortopedi

Ajanvaraus

Varaa aika ortopedin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Huomaathan, että riippuen toimipisteestä ortopedin vastaanotolla saatavilla olevat pientoimenpiteet voivat vaihdella. Mikäli olet tulossa toimenpiteeseen, varaathan ajan puhelinpalvelumme kautta.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, traumatologian ja kirurgian erikoislääkäri Ilkka Moilanen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää