Allergian siedätyshoidot

Allergian siedätyshoidon avulla allergiaoireesi lievenevät ja elämänlaatusi paranee. Aavan allergioihin perehtyneet ammattilaiset auttavat löytämään sinulle sopivat siedätyshoitotavat.

Mitä allergian siedätyshoito on?

Siedätyshoito on allergian täsmähoitoa, jossa hoidettavan henkilön elimistö totutetaan allergian aiheuttajaan antamalla hänelle allergeenia säännöllisesti joko pistoksena tai kielenalustablettina.

Siedätyshoito lievittää allergisen nuhan ja silmätulehduksen oireita merkittävästi, ja osalla potilaista allergiaoireet katoavat täysin.

Siedätyshoidon myötä allergiaoireet eivät enää rajoita elämääsi, allergialääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee, varsinkin siitepölykautena.

Allergiaoireet lievittyvät yleensä jo ensimmäisenä keväänä, ja siedätyshoidon teho säilyy yleensä useita vuosia hoidon jälkeen.

Siedätyshoito saattaa vähentää allergisesta nuhasta kärsivien potilaiden astmariskiä.

Kenelle siedätyshoidosta on apua?

Siedätyshoitoa kannattaa harkita, jos hengitysteiden allergiaoireet haittaavat elämääsi eikä allergialääkitys riitä pitämään oireita kurissa.

Siedätyshoitoa annetaan henkilöille, joilla on testien avulla todettu IgE-välitteinen allergia koivulle, timoteille tai huonepölypunkille ja harkinnan mukaan myös eläinpölyille.

Yleensä siedätyshoitoa annetaan alle 40-vuotiaille, sillä allergiaoireet usein lievittyvät iän myötä.

Hoidon edellytyksenä on, että yleiskuntosi on hyvä eikä sinulla ole vaikeita perussairauksia etkä ole raskaana. Sinun tulee myös sitoutua pitkäaikaiseen hoitoon.

Astmaatikolle voidaan antaa siedätyshoitoa allergiseen nuhaan silloin, kun astman hoito ja oireet ovat hyvässä tasapainossa ja keuhkojen toimintakokeet ovat normaalit.

Eläinallergian siedätyshoito

Siedätyshoitoa annetaan myös eläinallergioihin, mutta lemmikkieläimen pitämistä varten siedätyshoitoa ei suositella.

Jos eläinallergiasi on niin vaikea, että saat välillisesti oireita muiden lemmikkieläimistä, voi eläinsiedätyksestä (koira, kissa) olla apua.

Pistiäisallergia voi olla hengenvaarallinen. Jos olet aikaisemmin saanut ampiaisen tai mehiläisen pistosta hengenvaarallisen allergisen reaktion, kannattaa harkita pistiäissiedätystä. 

Siedätyshoidon eri muodot

Allergeeniuute siitepölyallergiaan

Siitepölyallergian siedätyshoito kestää kolme vuotta.

Hoidon aluksi sairaanhoitaja pistää allergeeniuutetta ihon alle viikon välein, annosta nostaen.

Kun hoidossa on saavutettu ylläpitoannostaso, pistoksia annetaan 4–6 viikon välein.

Siedätyshoito aloitetaan aina hyvissä ajoin ennen allergiakautta.

Tablettihoito heinäallergiaan

Tablettisiedätystä on toistaiseksi tarjolla vain koivuallergiaan, heinäallergiaan ja pölypunkin aiheuttamaan allergiaan.

Ensimmäinen tabletti otetaan allergiahoitajan tai lääkärin valvonnassa vastaanotolla, ja sen jälkeen siedätystabletti otetaan kotona päivittäin.

Tablettisiedätyshoito on turvallinen hoitomuoto ja se voidaan aloittaa harkinnan mukaan mihin vuodenaikaan tahansa.

Varaa aika allergian siedätyshoitoarvioon

Varaa aika Lääkärikeskus Aavan asiantuntijalle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun numeroon 010 380 3838.

Voit varata ajan myös keuhkolääkärin etävastaanotolle allergiaoireiden kartoitukseen, hoitoon ja neuvontaan. Etävastaanotto hoidetaan Aavassa puhelinvastaanottona.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää