Allergian siedätyshoidot

Allergian siedätyshoidon avulla allergiaoireesi lievenevät ja elämänlaatusi paranee. Aavan allergioihin perehtyneet ammattilaiset auttavat löytämään sinulle sopivat siedätyshoitotavat.

Mitä allergian siedätyshoito on?

Siedätyshoito on allergian täsmähoitoa, jossa hoidettavan henkilön elimistö totutetaan allergian aiheuttajaan antamalla hänelle allergeenia säännöllisesti joko pistoksena tai kielenalustablettina.

Siedätyshoito lievittää allergisen nuhan ja silmätulehduksen oireita merkittävästi, ja osalla potilaista allergiaoireet katoavat täysin.

Siedätyshoidon myötä allergiaoireet eivät enää rajoita elämääsi, allergialääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee, varsinkin siitepölykautena.

Allergiaoireet lievittyvät yleensä jo ensimmäisenä keväänä, ja siedätyshoidon teho säilyy yleensä useita vuosia hoidon jälkeen.

Siedätyshoito saattaa vähentää allergisesta nuhasta kärsivien potilaiden astmariskiä.

Kenelle siedätyshoidosta on apua?

Siedätyshoitoa kannattaa harkita, jos hengitysteiden allergiaoireet haittaavat elämääsi eikä allergialääkitys riitä pitämään oireita kurissa.

Siedätyshoitoa annetaan henkilöille, joilla on testien avulla todettu IgE-välitteinen allergia koivulle, timoteille tai huonepölypunkille ja harkinnan mukaan myös eläinpölyille.

Yleensä siedätyshoitoa annetaan alle 40-vuotiaille, sillä allergiaoireet usein lievittyvät iän myötä.

Hoidon edellytyksenä on, että yleiskuntosi on hyvä eikä sinulla ole vaikeita perussairauksia etkä ole raskaana. Sinun tulee myös sitoutua pitkäaikaiseen hoitoon.

Astmaatikolle voidaan antaa siedätyshoitoa allergiseen nuhaan silloin, kun astman hoito ja oireet ovat hyvässä tasapainossa ja keuhkojen toimintakokeet ovat normaalit.

Eläinallergian siedätyshoito

Siedätyshoitoa annetaan myös eläinallergioihin, mutta lemmikkieläimen pitämistä varten siedätyshoitoa ei suositella.

Jos eläinallergiasi on niin vaikea, että saat välillisesti oireita muiden lemmikkieläimistä, voi eläinsiedätyksestä (koira, kissa) olla apua.

Pistiäisallergia voi olla hengenvaarallinen. Jos olet aikaisemmin saanut ampiaisen tai mehiläisen pistosta hengenvaarallisen allergisen reaktion, kannattaa harkita pistiäissiedätystä. 

Siedätyshoidon eri muodot

Allergeeniuute siitepölyallergiaan

Siitepölyallergian siedätyshoito kestää kolme vuotta.

Hoidon aluksi sairaanhoitaja pistää allergeeniuutetta ihon alle viikon välein, annosta nostaen.

Kun hoidossa on saavutettu ylläpitoannostaso, pistoksia annetaan 4–6 viikon välein.

Siedätyshoito aloitetaan aina hyvissä ajoin ennen allergiakautta.

Tablettihoito heinäallergiaan

Tablettisiedätystä on toistaiseksi tarjolla vain koivuallergiaan, heinäallergiaan ja pölypunkin aiheuttamaan allergiaan.

Ensimmäinen tabletti otetaan allergiahoitajan tai lääkärin valvonnassa vastaanotolla, ja sen jälkeen siedätystabletti otetaan kotona päivittäin.

Tablettisiedätyshoito on turvallinen hoitomuoto ja se voidaan aloittaa harkinnan mukaan mihin vuodenaikaan tahansa.

Varaa aika allergian siedätyshoitoarvioon

Varaa aika Lääkärikeskus Aavan asiantuntijalle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun numeroon 010 380 3838.

Voit varata ajan myös keuhkolääkärin etävastaanotolle allergiaoireiden kartoitukseen, hoitoon ja neuvontaan. Etävastaanotto hoidetaan Aavassa puhelinvastaanottona.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää