Käsien ja jalkojen liikahikoilun hoito

Käsien ja jalkojen liiallinen hikoilu on tila, jonka syytä ei tarkoin tiedetä. Se alkaa jo monesti lapsena ja on usein myös perinnöllistä. Vaiva on vaaraton, mutta hikoilevat kädet ja jalat voivat häiritä ja vaikeuttaa normaalia elämää. Aavan ihotautilääkärit auttavat sinua vaivassa, ota rohkeasti yhteyttä.

Miten hikoilevia käsiä ja jalkoja voidaan hoitaa?

Aavassa kämmenten ja jalkojen liikahikoilua hoidetaan DERMAC-iontoforeesilaitteella, jossa kämmenet ja/tai jalkapohjat altistetaan heikolle tasavirtasähkölle vesijohtovesikylvetyksen aikana. 

Sähkövirta aiheuttaa ionien kulkeutumisen hikirauhasten tiehyisiin, jolloin näiden alueiden hikoilu estyy.

Tarvitseeko hoitoon valmistautua?

Ihotautilääkärisi toteaa hoidon tarpeen vastaanotolla, mutta varsinaisen hoidon sinulle antaa sairaanhoitaja. 

Ennen hoidon aloitusta sairaanhoitaja tarkistaa käsiesi ja jalkojesi ihon. Jos ihossasi on haavoja, ne suojataan vaseliinilla tai muulla rasvaisella voiteella. 

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Hoidossa jalkasi ja/tai kätesi laitetaan pieniin altaisiin, joissa on vettä. Veteen johdetaan heikkoa sähköä ja se tuntuu pienenä kihelmöintinä ja nipistelynä iholla. 

Hoitoa annetaan käsille ja jaloille erikseen 20-30 minuutin jaksoina eli yhden hoitokerran pituus on noin tunti. 

Hoito ei satu eikä sitä varten tarvitse puudutusta. Ainoa tuntemus on pieni pistely käsissä tai jaloissa.

Toimenpiteen jälkeen

Liikahikoilun oireet helpottuvat tehokkaimmin, jos ensimmäisen 1-2 hoitoviikon aikana sinulla on 4-5 hoitokertaa viikossa.

Hikoilun vähentyessä voidaan siirtyä ylläpitohoitoon. Hoidon kesto on aina yksilöllinen.

Jos hoidosta ei ole sinulle apua, liikahikoilua voidaan hoitaa myös lääkkein.

Lääkehoidolla on kuitenkin haittavaikutuksia, kuten suun kuivuminen, virtsaamis- ja suolistohäiriöt ja se ei siten sovi kaikille.

Myös Botox-pistoksilla voidaan hoitaa käsien ja jalkojen liikahikoilua (ei saatavilla tällä hetkellä Aavassa).

Ajanvaraus

Varaa ensin aika Aavan ihotautilääkärille hoidon arviota varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Hoidon tekee liikahikoilun hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja Aava Kampin toimenpideosastolla.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää