Käsien ja jalkojen liikahikoilun hoito

Käsien ja jalkojen liiallinen hikoilu on tila, jonka syytä ei tarkoin tiedetä. Se alkaa jo monesti lapsena ja on usein myös perinnöllistä. Vaiva on vaaraton, mutta hikoilevat kädet ja jalat voivat häiritä ja vaikeuttaa normaalia elämää. Aavan ihotautilääkärit auttavat sinua vaivassa, ota rohkeasti yhteyttä.

Miten hikoilevia käsiä ja jalkoja voidaan hoitaa?

Aavassa kämmenten ja jalkojen liikahikoilua hoidetaan DERMAC-iontoforeesilaitteella, jossa kämmenet ja/tai jalkapohjat altistetaan heikolle tasavirtasähkölle vesijohtovesikylvetyksen aikana. 

Sähkövirta aiheuttaa ionien kulkeutumisen hikirauhasten tiehyisiin, jolloin näiden alueiden hikoilu estyy.

Tarvitseeko hoitoon valmistautua?

Ihotautilääkärisi toteaa hoidon tarpeen vastaanotolla, mutta varsinaisen hoidon sinulle antaa sairaanhoitaja. 

Ennen hoidon aloitusta sairaanhoitaja tarkistaa käsiesi ja jalkojesi ihon. Jos ihossasi on haavoja, ne suojataan vaseliinilla tai muulla rasvaisella voiteella. 

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Hoidossa jalkasi ja/tai kätesi laitetaan pieniin altaisiin, joissa on vettä. Veteen johdetaan heikkoa sähköä ja se tuntuu pienenä kihelmöintinä ja nipistelynä iholla. 

Hoitoa annetaan käsille ja jaloille erikseen 20-30 minuutin jaksoina eli yhden hoitokerran pituus on noin tunti. 

Hoito ei satu eikä sitä varten tarvitse puudutusta. Ainoa tuntemus on pieni pistely käsissä tai jaloissa.

Toimenpiteen jälkeen

Liikahikoilun oireet helpottuvat tehokkaimmin, jos ensimmäisen 1-2 hoitoviikon aikana sinulla on 4-5 hoitokertaa viikossa.

Hikoilun vähentyessä voidaan siirtyä ylläpitohoitoon. Hoidon kesto on aina yksilöllinen.

Jos hoidosta ei ole sinulle apua, liikahikoilua voidaan hoitaa myös lääkkein.

Lääkehoidolla on kuitenkin haittavaikutuksia, kuten suun kuivuminen, virtsaamis- ja suolistohäiriöt ja se ei siten sovi kaikille.

Myös Botox-pistoksilla voidaan hoitaa käsien ja jalkojen liikahikoilua (ei saatavilla tällä hetkellä Aavassa).

Ajanvaraus

Varaa ensin aika Aavan ihotautilääkärille hoidon arviota varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Hoidon tekee liikahikoilun hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja Aava Kampin toimenpideosastolla.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää