Punajäkälä
Punajäkälä on ihosairaus, joka voi aiheuttaa kutisevaa ihottumaa sekä polttelua, kirvelyä ja kipua. Tyypillisimmät esiintymispaikat ovat ranteet ja nilkat, mutta oireita voi olla lähes kaikilla ihoalueilla, myös ”alapäässä” sukuelinten alueella, sekä suun limakalvoilla. Lääkärin vastaanotolla voidaan määrätä lääkkeitä, jotka lievittävät oireita.
- Mikä on punajäkälä?
- Punajäkälän oireet
- Punajäkälän eri muodot
- Milloin lääkäriin?
- Punajäkälän hoito
- Punajäkälän kesto
- Suun punajäkälän ruokavalio
- Punajäkälä ja syöpä
- Punajäkälän ehkäisy
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on punajäkälä?
Punajäkälä on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka voi esiintyä sekä iholla että limakalvoilla, esimerkiksi suussa ja sukuelimissä. Sen arvellaan liittyvän autoimmuunireaktioon, jossa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia kudoksiaan vastaan. Tauti voi puhjeta ilman selvää syytä, mutta joskus laukaisijana voi olla esimerkiksi stressi, tietyt lääkkeet, kuten tulehduskipu- ja verenpainelääkkeet, tai virusinfektio.
Punajäkälä on melko harvinainen sairaus, jota esiintyy noin 1–2 prosentilla väestöstä. Yleisintä se on 30–60-vuotiailla naisilla ja miehillä. Lapsilla tauti on harvinaisempi.
Punajäkälän oireet
Punajäkälän oireet vaihtelevat sen mukaan, missä tauti ilmenee.
Iho-oireet
Tavallinen punajäkälä ilmenee iholla kutisevina sinipunertavina näppylöinä, jotka voivat muodostaa laajoja läiskiä. Jaloissa ja käsissä näitä läiskiä esiintyy yleisimmin ranteissa, käsivarsissa ja nilkoissa. Ihottuma voi olla myös alaselässä, pakaroissa sekä nivusissa. Ihottumaan liittyy usein voimakasta kutinaa, joka voi pahentua öisin.
Oireet sukuelimissä
Naisilla punajäkälää voi esiintyä ulkosynnyttimissä, erityisesti häpyhuulten alueella. Se saattaa aiheuttaa polttelua, kirvelyä ja kipua. Myös emättimen limakalvoilla voi olla punajäkälää, mikä aiheuttaa ärsytystä ja arpeutumista.
Miehillä punajäkälä voi esiintyä peniksessä terskassa ja esinahan alueella. Oireet ilmenevät yleensä sinipunaisina, rengasmaisina läiskinä tai papuloina. Oireisiin kuuluu usein polttelua ja kipua.
Kynsioireet
Myös kynsissä voi esiintyä muutoksia, kuten ohenemista ja uurteita. Kynsioireita on noin 10 prosentilla potilaista.
Suun limakalvo-oireet
Suun limakalvoilla punajäkälä ilmenee vaaleana verkkokuvioisena pintana tai haavaumina. Suun limakalvojen punajäkälä voi aiheuttaa kipua erityisesti kuumia, happamia tai mausteisia ruokia syödessä. Haavaumat voivat tehdä myös puhumisesta kivuliasta.
Punajäkälän eri muodot
Punajäkälää on montaa muotoa, joista yleisimmät ovat:
- Ihon punajäkälä. Oirehtii kutisevina läiskinä iholla.
- Suun tai sukuelinten limakalvojen punajäkälä. Näkyy limakalvoilla vaaleana verkkokuvioisena pintana tai haavaumina. Näitä muutoksia voi olla myös kielessä ja huulissa.
- Hypertrofinen punajäkälä. Aiheuttaa paksuja, kutiavia läiskiä erityisesti sääriin. Hypertrofista punajäkälää voi joskus olla myös jalkapohjissa ja kämmenissä. Näillä alueilla ihottuma on usein erittäin paksukarstaista.
- Karvatuppien punajäkälä. Ilmenee sinipunaisina papuloina päänahassa ja hiuspohjassa karvatuppien ympärillä. Tämä voi johtaa arpeutumiseen ja pysyvään hiustenlähtöön.
Milloin lääkäriin?
Jos oireet ovat voimakkaat, jatkuvat pitkään tai aiheuttavat haavaumia limakalvoilla, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Suun punajäkälä voi vaatia hammaslääkärin seurantaa, sillä se voi lisätä suusyövän riskiä.
Punajäkälän diagnoosi tehdään yleensä ihottuman tai suussa olevien limakalvomuutosten perusteella. Varmistamiseksi voidaan tarvittaessa ottaa koepala.
Punajäkälän hoito
Tautia ei voida parantaa, mutta sen oireita voidaan lievittää. Hoito riippuu oireiden vakavuudesta.
Lievissä tapauksissa voidaan käyttää hydrokortisonivoidetta kutinan lievittämiseen. Voide saattaa myös nopeuttaa näppylöiden paranemista. Kotihoitona ihoa rasvataan perusvoiteella, jotta iho kestäisi ulkoisia ärsykkeitä paremmin.
Vaikeammissa tapauksissa lääkäri voi määrätä vahvempia kortisonivoiteita tai suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten prednisolonia tai immunosuppressantteja. Myös UV-valohoitoa käytetään punajäkälän hoidossa.
Limakalvojen punajäkälää hoidetaan ainoastaan paikallisesti.
Punajäkälän kesto
Ihon punajäkälän paraneminen kestää useimmiten alle vuoden. Tauti voi kuitenkin uusia.
Suun punajäkälästä ei hyvällä hoidollakaan pääse välttämättä täysin eroon, mutta välillä se voi olla pitkään oireeton.
Suun punajäkälän ruokavalio
Suun punajäkälän hoidossa olennaista on hyvä suuhygienia. Limakalvoja ärsyttävien ruokien, kuten sitrushedelmien, chilin ja tomaatin, välttäminen voi helpottaa oireita. Lisäksi tupakoinnin ja alkoholin käyttöä tulisi välttää.
Punajäkälä ja syöpä
Suun punajäkälä aiheuttaa kroonista tulehdusta limakalvoilla, mikä voi pitkään jatkuessaan johtaa solumuutoksiin ja joskus syövän kehittymiseen. Tämä korostaa säännöllisten hammaslääkärikäyntien ja limakalvomuutosten seurannan tärkeyttä, jotta mahdolliset syöpäriskit voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Suusyöpä kehittyy ajan myötä noin 1–3 prosentille suun punajäkälää sairastavista.
Punajäkälä lisää myös riskiä sairastua muihin autoimmuunitauteihin, kuten kilpirauhastulehdukseen, pälvikaljuun ja keliakiaan.
Punajäkälän ehkäisy
Punajäkälän puhkeamista ei voida ehkäistä, koska sen tarkkoja syitä ei tunneta. Stressin hallinta ja suun terveyden ylläpito voivat vähentää mahdollisten laukaisevien tekijöiden vaikutusta.
Ajanvaraus Aavaan
Mikäli sinulla on punajäkälään viittaavia oireita, varaa aika ihotautien erikoislääkärin vastaanotolle internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.