Yläluomileikkaus eli blefaroplastia

Roikkuvat yläluomet voivat häiritä näkemistä ja aiheuttaa muutakin terveyshaittaa. Muutokset silmäluomissa johtuvat ennen kaikkea ikääntymisestä, mutta myös rakenteelliset seikat vaikuttavat. Yläluomileikkaus korjaa haitat ja kohentaa samalla myös ulkonäköä.

Milloin suositellaan yläluomileikkausta?

Raskailta tuntuvat ja näyttävät yläluomet ovat monille sekä toiminnallinen että sosiaalinen haitta. Ylimääräinen iho yläluomessa luo väsyneen ilmeen, häiritsee näkökenttää ja aiheuttaa pahimmillaan terveydellisen haitan, väsymystä ja migreenityyppistä päänsärkyä.

Raskaisiin yläluomiin on kolme syytä:

  • Yläluomilla on liikaa ihoa (lippaluomi).
  • Kulmakarva on laskeutunut.
  • Yläluomen nostajalihas on laiskistunut (riippuluomi).

Muutokset johtuvat ennen kaikkea ikääntymisestä, mutta myös rakenteelliset seikat vaikuttavat. Lähes aina potilailla on jonkinlainen kombinaatio näistä kaikista. Hyvin harvoin syy on vain yksi näistä.

Terveyteen ja työtehoon vaikuttava haitta on hoidettavissa yläluomileikkauksella. Yläluomileikkaus myös kohentaa silmien näköä ja ulkonäköä ylipäänsä. Leikkausta suositellaan, jos koet, että raskaista yläluomista on sinulle haittaa.

Yläluomileikkauksen suunnittelu

Yläluomileikkaus suunnitellaan aina leikkaavan lääkärin (silmälääkäri tai plastiikkakirurgi) kanssa yksilöllisesti. Vastaanotolla käydään läpi juuri sinun toiveesi ja tarpeesi. Näin varmistetaan paras mahdollinen lopputulos.

Lääkäri kertoo toimenpiteeseen valmistautumisesta, sen kulusta, toipumisesta, jälkihoidosta ja yläluomileikkaukseen liittyvistä riskeistä. Jos poistetaan vain yläluomen roikkuvaa ihoa (lippaluomet), riskit ovat hyvin pieniä. Riippuluomen korjaamisen jälkeen tulee huomioida, että silmä kuivuu aiempaa voimakkaammin. Tarvitset siis useammin kosteuttavia silmätippoja.

Pienistä haitoista huolimatta voit saapua yläluomileikkaukseen turvallisin mielin. Aavan silmätautien erikoislääkärit ja plastiikkakirurgit pitävät sinusta hyvää huolta. Heillä on vuosien kokemus yläluomien korjaamisesta.

Huomioithan, että leikkausta edeltävä lääkärin vastaanotto ei sisälly leikkauksen hintaan, vaan siitä pitää maksaa erikseen.

Yläluomileikkauksen kulku

Yläluomen ihon roikkumista hoidetaan leikkauksella, joka tehdään yleensä paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti. Jos sinua jännittää, voit saada rentouttavaa esilääkitystä suun kautta tai tarvittaessa suoraan suoneen. Nukuttaminenkin on mahdollista, jos erityisesti toivot sitä.

Leikkauksessa voidaan poistaa ylimääräistä ihoa, rasvaa ja lihasta sekä muotoilla luomipoimua. Toimenpide kestää 30-120 minuuttia riippuen sitä, mitä tehdään.

Yläluomileikkauksen jälkeen

Kotiin pääset noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Julkisia kulkuvälineitä ei suositella, vaan matka tulisi mielellään taittaa taksilla. Saattajaa tarvitaan vain, jos olet saanut rauhoittavaa lääkitystä suoneen. Ota mukaan aurinkolasit, sillä luomet ovat turvoksissa ja mustelmilla, ja haluat kenties peittää ja suojata silmäsi.

Varaudu myös siihen, että leikkauksen jälkeen voi tuntua kipua. Siksi esilääkityksen yhteydessä annetaan kipulääke ja tarvittaessa myös ennen kotiinlähtöä. Kotona voit ottaa tavallista särkylääkettä. Kylmäpussihoito auttaa tehokkaasti turvotukseen ja mustelmiin. Sitä käytetään tiiviisti parin päivän ajan. Tarkemmat ohjeet saat lääkäriltä.

Fyysistä rasitusta tulee välttää yläluomileikkauksen jälkeen. Näyttöpäätetyöskentelyä voit tehdä jo seuraavana päivänä. Vältä kumartelua alaspäin ja muista välillä lepuuttaa silmiäsi. Ensimmäisen viikon ajan kannattaa nukkua kohoasennossa. Sairausloman tarve on 1-2 viikkoa, työnkuvan mukaan.

Jälkitarkastus

Tikit poistetaan noin viikon päästä yläluomileikkauksesta. Tikkien poisto kuuluu Aavassa leikkauksen hintaan. Jälkikontrolli on 1 viikon - 3 kuukauden kuluttua leikanneen lääkärin vastaanotolla.

Huomioithan, että yläluomileikkaus ei pysäytä ikääntymisprosessia, joten ajan myötä yläluomet alkavat jälleen roikkua. Silloin yläluomileikkaus voidaan tehdä uudestaan.

Ajanvaraus 

Varaa aika silmälääkärille yläluomileikkauksen suunnittelua varten nettiajanvarauksesta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
influenssarokotus

Influenssakausi lähenee – Iäkkäille saatavilla nyt aiempaa tehokkaampi rokote

Uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on suunniteltu 60 vuotta täyttäneille. Se antaa tavanomaista rokotetta paremman suojan influenssaa ja jälkitauteja vastaan. Rokotetta on saatavilla Lääkärikeskus Aavasta viikosta 40 alkaen.
Lue lisää
hpv_kondylooma

Papilloomavirus ja kondylooma – 5 faktaa, jotka rauhoittavat mieltäsi

Voiko papilloomavirustartunnan ehkäistä? Aiheuttaako kondylooma kohdunkaulansyöpää? Entä miksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa käydään vain viiden vuoden välein? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans kertoo, miksi huoli papilloomaviruksesta ja kohdunkaulansyövästä on usein turha.
Lue lisää
nainen_pohtii

Herpes – 11 kysymystä ja vastausta huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä

Huuliherpes taas tuloillaan, pitäisikö siis välttää suutelemista? Voiko herpes tarttua suuseksissä? Entä pitääkö genitaaliherpeksestä kertoa seksikumppanille? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans vastaa yleisiin kysymyksiin herpeksestä. Päivitä tietosi tästä!
Lue lisää