Kehon liikehallinnan arviointi (FMS)

FMS kehon liikehallinnan arviointi ennaltaehkäisee tapaturmia ja rasitusperäisten tuki- ja liikuntaelinoireiden syntymistä.

Kehon hallinnasta taitoa, tehoa ja varmuutta liikkumiseen

Kehon hallinnalla tarkoitetaan tasapainon hallintaa ja liikehallintataitoja, jotka vaikuttavat muun muassa liikkumisen sujuvuuteen, nopeuteen, voimakkuuteen ja liikkeiden koordinaatioon. Hyvä kehon hallinta parantaa työ- ja toimintakykyä ja helpottaa tavallisia päivittäisiä toimintoja, kuten kantamisia, nostamisia tai pystyssä pysymistä esim. epätasaisella alustalla. Hyvä kehon hallinta on edellytys tuki- ja liikuntaelimistön oikeanlaiselle kuormitukselle.

Erilainen näkökulma perinteisten fyysisten kuntotestien rinnalle

FMS-testaus ei ole vain liikesuoritusten tai määrän mittaamista vaan testin avulla kartoitetaan kehon taitoa tuottaa liikettä. Tarvittaessa kokonaisuutta voidaan täydentää lihasvoimaa tai liikkuvuutta kartoittavilla arviointimenetelmillä.

Kartoittaa tuki- ja liikuntaelinsairaus riskissä olevat henkilöt nopeasti ja helposti

Testi voidaan tehdä osana terveystarkastusta fyysisillä toimialoilla tai sisällyttää työhyvinvointia edistävään hankkeeseen, jolloin sen avulla saadaan haarukoitua kohdejoukosta nopeasti ja helposti tuki- ja liikuntaelinsairaus riskissä olevat henkilöt. Näin korjaavat toimenpiteet päästään kohdentamaan oikeille henkilöille oikea-aikaisesti. Testi antaa tietoa myös yksilölle itselle omasta liikkumiskyvystä suhteessa työn edellyttämiin vaatimuksiin.

Motivoi harjoitteluun

Oivallus oman kehon liikehallintataidoista auttaa löytämään itselle parhaiten sopivan liikunta-ja harjoittelumuodon. Liikehallinnan kehittyminen lisää hallinnan tunnetta sekä tuo onnistumisen kokemuksia ja mielekkyyttä liikkumiseen.

FMS-testauksen sisältö

FMS-liikehallinnan arviointimenetelmä sisältää 7 eri testiliikettä, jotka sopivat kenelle tahansa. Testivälineistö seuraa testaajaa myös työpaikallesi eli testin voi suorittaa niin Aavassa kuin organisaation tiloissa. Asiakas saa mukaansa jo ensimmäisellä kerralla alkuvaiheen harjoitteet ja harjoittelu etenee sopimuksen mukaan joko yksilöllisesti tai ryhmässä. Harjoitteet voidaan toteuttaa kotona, omalla salilla tai Aavan Hyvinvointiklinikan viihtyisissä liikuntatiloissa Kampissa.

Miten valmistaudun testiin?

Testaukseen on hyvä varautua rennolla vaatetuksella, jossa sinun on helppo liikkua. Kengät eivät ole välttämättömät.

Kysy lisää

virtavalmennus@aava.fi tai soita 010 380 6262.

Vastaava työfysioterapeutti / Aavan Työterveys, Jenna Rantala, jenna.rantala@aava.fi tai omalta työfysioterapeutiltasi.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää