E-pillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastarit (yhdistelmäehkäisy)

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät sekä estrogeenia (naishormoni) että progestiinia (keltarauhashormoni). Yhdistelmäehkäisyvalmisteita ovat e-pillerit, ehkäisyrengas sekä ehkäisylaastarit. Yhdistelmävalmisteiden raskauden ehkäisy perustuu munasolun irtoamisen estoon.

Mitä tarkoittaa yhdistelmäehkäisy?

Yhdistelmäehkäisy tarkoittaa sellaisia ehkäisymenetelmiä, joissa on sekä estrogeeniä (naishormoni) että progestiinia (keltarauhashormoni). Tällaisia menetelmiä ovat e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastarit.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteita käytetään tavallisesti kolmen viikon jaksoissa. Jaksojen välissä on viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto.

Hormonijaksoja voi myös pidentää, jolloin kuukautiset tulevat harvemmin. Jaksojen välinen tauko voi olla myös lyhyempi, esimerkiksi 4 päivää.

Monissa uudemmissa e-pillereissä tauonkin aikana syödään kalenteripakkauksesta lumepillereitä muistamisen helpottamiseksi.

Yhdistelmäehkäisyn hyödyt

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ehkäisyteho on varsin luotettava, kun niitä muistetaan käyttää ohjeen mukaan.

Ne sopivat terveille, normaalipainoisille ja tupakoimattomille naisille, sekä nuorille ja synnyttämättömille naisille.

Yhdistelmävalmisteiden terveyshyötyjä ovat:

  • hyvä ehkäisyteho 
  • kuukautiskierron säännöllistyminen 
  • vuodot niukentuvat 
  • kuukautiskivut vähenevät 
  • kuukautisten ajoittaminen on mahdollista 
  • kuukautisten harventaminen on mahdollista 
  • PMS-oireet (ennen vuotoja esiintyvät oireet) voivat vähentyä 
  • munasarjojen kystilta ja hyvänlaatuisilta kasvaimilta esiintyy vähemmän 
  • lievittää ja ehkäisee endometrioosia 
  • suojaa kohdun runko-osan syövältä 
  • suojaa munasarjasyövältä 
  • lievittää aknea ja liikakarvoitusta 
  • vähentää sisäsynnytintulehduksia.

Yhdistelmäehkäisyn sivuvaikutukset 

Yhdistelmävalmisteiden tyypillisimpiä alkuvaiheen sivuvaikutuksia (yleensä ohimeneviä) ovat: 

  • ylimääräiset vuodot 
  • pahoinvointi 
  • rintojen aristus 
  • päänsärky 
  • mielialavaikutukset 
  • turvotus 

Monet tavallisimmista haittavaikutuksista jäävät useimmiten pois alkuvaiheen jälkeen, joten yhdistelmäehkäisyvalmisteita kannattaa käyttää vähintään kolmen kuukauden ajan, jotta näkee millaiseksi oma tilanne asettuu.

On kuitenkin tärkeää, että hormonaalisen ehkäisyn käyttäjä voi hyvin ja tuntee hormonienkin kanssa olevansa oma itsensä.

Miten löydän itselleni sopivan ehkäisymuodon? 

Yhdistelmävalmisteiden hormonimäärät, hormonien laatu ja antotapa vaihtelevat. Valikoima on laaja, minkä ansiosta jokaiselle on löydettävissä kokeilemalla sopiva ehkäisymuoto. Jos ensimmäinen kokeilu ei onnistu, oma gynekologi auttaa löytämään parhaat vaihtoehdot.

Yhdistelmävalmisteiden vaikutukset ovat aina myös yksilöllisiä.

Yhdistelmäehkäisy ei sovi seuraavissa tilanteissa:

  • todettu lähisuvun tai oma laskimotukostaipumus 
  • aiemmin sairastettu laskimotukos 
  • suurentunut valtimotukostaipumus 
  • hormoneihin liittyvä syöpä 
  • aurallinen (esioireinen) migreeni 
  • hoitamaton verenpainetauti 
  • tupakointi (erityisesti yli 35 vuoden iässä)  
  • huomattava ylipaino 
  • aktiiviset maksasairaudet 
  • sokeritauti, johon liittyy elinmuutoksia  
  • raskausepäily 

Hormonaalinen ehkäisy aloitetaan ja ohjeistetaan aina lääkärin tai gynekologin vastaanotolla, jolloin terveystilanne ja mahdolliset hyödyt ja haitat juuri sinun kohdalla arvioidaan yhdessä.

Aavan lääkärit ovat tavoitettavissasi myös kontrollikäyntien välillä ongelmatilanteissa. Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai Nuorten Naisten Aavan hoitajaan, jos sinulla herää tarkistuskäyntien välissä huoli ehkäisyn haittavaikutuksista. Ehkäisyä ei kannata lopettaa ennen kuin on keskustellut oman lääkärinsä kanssa.

E-pillerit

E-pillerit ovat suomalaisten naisten suosituin ehkäisymenetelmä. Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät sekä estrogeeniä ja progestiinia, eli naishormonia ja keltarauhashormonia.

E-pillereitä otetaan yleensä 21 päivää peräkkäin, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Uusimmissa pillereissä syödään joka päivä pilleri, jolloin osa pillereistä on lumepillereitä. Näin pillerin oton säännöllisyys ei katkea ja ottaminen on helpompi muistaa.

E-pillereiden ehkäisyteho

E-pillereiden ehkäisyteho on noin 98 prosenttia, eli kaksi naista sadasta tulee raskaaksi vuoden käytön aikana.

Suurin osa raskauksista johtuu unohtuneesta pilleristä.

E-pillereiden sivuvaikutukset 

E-pillerit voivat aiheuttaa osalle käyttäjistä päänsärkyä, pahoinvointia, ylimääräisiä vuotoja, rintojen aristusta, turvotusta ja mielialamuutoksia haittavaikutuksina.

Useimmat sivuvaikutukset häviävät kuitenkin ensimmäisten viikkojen tai kuukausien kuluessa käytön aloituksesta.

E-pillereiden käyttöön liittyy laskimotukoksen riski. Siksi on tärkeää, että lääkärisi kartoittaa yhdistelmäehkäisypillereiden mahdolliset riskit kohdallasi huolellisesti.

Laskimotukosriski on koholla erityisesti käytön alussa tai kun pillereiden käyttö taukoviikkoa pidemmän tauon jälkeen aloitetaan uudestaan. Turhia keskeytyksiä hyvin sopivan e-pillerin käyttöön kannattaa siis välttää.

Terveellä naisella ehkäisypillereiden mahdolliset terveyshyödyt ovat  suuremmat kuin mahdolliset haitat. Pitkään jatkunutta ja hyvin sopivaa yhdistelmäehkäisyä voi hyvässä seurannassa turvallisesti tarvittaessa jatkaa aina vaihdevuosi-ikään asti.

E-pillereiden aloitus

E-pillereiden aloittamisesta päätetään aina lääkärin vastaanotolla. Hoitava lääkärisi osaa arvioida e-pillereiden sopivuuden sinulle kartoittamalla terveydentilasi, terveyshistoriasi ja lähisukusi sairaudet.

Pillereiden käyttäjän on tärkeää kertoa myös kontrollikäynnillä omassa terveydentilassa tai lähisuvun sairastavuudessa tapahtuneet muutokset.

Pillerireseptit uusitaan pääsääntöisesti lääkärin lähivastaanotolla, mutta hyvin sopivan ehkäisyn reseptin voi terve nainen kertaalleen uusia myös etävastaanotolla.

Ehkäisyrengas 

Ehkäisyrengas on pieni rengas, joka asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi ja otetaan sitten viikoksi pois. Kuukautiset alkavat parin päivän päästä poisotosta. Viikon tauon jälkeen asetetaan uusi rengas. Ehkäisyrenkaan sisältämät hormonit vapautuvat emättimen kautta verenkiertoon ruumiinlämmön vaikutuksesta.

Ehkäisyrengas sisältää e-pillereiden tavoin estrogeeniä ja progestiinia ja sen ehkäisyteho on sama. Se sopii e-pillereiden tavoin naisille, joilla ei ole esioireista migreeniä, veritulppaa, verenpainetautia tai jotka eivät ole yli 35-vuotiaita tupakoitsijoita.

Ehkäisyrenkaan haitat 

Ehkäisyrenkaan mahdolliset haittavaikutukset ovat samantyyppisiä kuin yhdistelmäehkäisypillereillä. Tasaisemman hormonivaikutuksen vuoksi se voi silti olla hyvä valinta naiselle, jolle pillerit eivät ole sopineet.

Myös renkaan käyttäjillä monet sivuvaikutukset häviävät käytön jatkuessa.

Ehkäisyrenkaan käyttö kasvattaa laskimotukoksen riskiä samalla tavalla kuin yhdistelmäpillereiden.

Ehkäisyrenkaan aloitus

Kuten muiden yhdistelmäehkäisyvalmisteiden kohdalla, myös ehkäisyrenkaan aloituksesta päätetään yhdessä lääkärin kanssa.

Hoitava lääkärisi osaa arvioida ehkäisyrenkaan sopivuuden sinulle kartoittamalla terveydentilasi, terveyshistoriasi ja lähisukusi sairaudet.

Lääkärisi myös ohjeistaa, miten ehkäisyrengas tulee asettaa paikalleen, jotta se pysyy emättimessä ja vaikuttaa oikein.

Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastari on noin 4,5 cm x 4,5 cm ohut laastari, jonka läpi vapautuu ihoon ja siitä verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia.

Laastari kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen seuraa viikon laastariton jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee. Laastarin voi kiinnittää reiteen, olkavarteen, pakaraan tai vartaloon, mutta ei rintojen alueelle.

Ehkäisylaastarin haitat

Ehkäisylaastarin mahdolliset sivuvaikutukset ovat samantyyppisiä kuin muilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla.

Joillekin ehkäisylaastari saattaa aiheuttaa ihoärsytystä.

Kuten muillakin valmisteilla alkuvaiheen sivuvaikutukset ovat monen käyttäjän kohdalla onneksi ohimeneviä.

Myös ehkäisylaastarin käyttö kasvattaa hieman laskimotukoksen riskiä.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää