Yhdistelmäehkäisy (e-pillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastarit)

Yhdistelmäehkäisytableteissa ("e-pillereissä") on sekä estrogeenia (naishormoni) että progestiinia (keltarauhashormoni). Samoja hormoneja on myös ehkäisyrenkaassa ja ehkäisylaastarissa. Yhdistelmävalmisteiden raskauden ehkäisy perustuu munasolun irtoamisen estoon.

Tavallisimmin näitä valmisteita käytetään kolmen viikon jaksoissa. Jaksojen välissä on viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto. Hormonijaksoja voi myös pidentää, jolloin kuukautiset tulevat harvemmin. Jaksojen välinen tauko voi olla myös lyhyempi, esimerkiksi 4 päivää. Monissa uudemmissa e-pillereissä tauonkin aikana syödään kalenteripakkauksesta lumepillereitä muistamisen helpottamiseksi.

Yhdistelmäehkäisyn hyödyt

Yhdistelmäpillerien, renkaan ja laastarin ehkäisyteho on varsin luotettava, kun niitä muistetaan käyttää ohjeen mukaan. Hyödylliset ominaisuudet tekevät näistä valmisteista ensisijaisen menetelmän naisille, jotka ovat nuoria ja synnyttämättömiä. "Pilleri", rengas tai laastari on hyvä valinta myös silloin, jos kuukautiset ovat joko epäsäännölliset, runsaat tai kivuliaat tai kuukautiskiertoon liittyy muita vaivoja. Terveelle, normaalipainoiselle ja tupakoimattomalle naiselle sopii mikä tahansa Suomessa markkinoilla oleva yhdistelmäehkäisyvalmiste aina vaihdevuosiin asti.

Yhdistelmävalmisteiden terveyshyötyjä ovat:

 • hyvä ehkäisyteho
 • kuukautiskierron säännöllistyminen
 • vuodot niukentuvat
 • kuukautiskivut vähenevät
 • kuukautisten ajoittaminen on mahdollista
 • kuukautisten harventaminen on mahdollista
 • PMS-oireet (ennen vuotoja esiintyvät oireet) voivat vähentyä
 • munasarjojen kystilta ja hyvänlaatuisilta kasvaimilta esiintyy vähemmän
 • lievittää ja ehkäisee endometrioosia
 • suojaa kohdun runko-osan syövältä
 • suojaa munasarjasyövältä
 • lievittää aknea ja liikakarvoitusta
 • vähentää sisäsynnytintulehduksia.

Yhdistelmäehkäisyn sivuvaikutukset

Yhdistelmävalmisteiden tyypillisimpiä alkuvaiheen sivuvaikutuksia (yleensä ohimeneviä) ovat:

 • ylimääräiset vuodot
 • pahoinvointi
 • rintojen aristus

Yhdistelmäpillereiden mahdollisia vakavia mutta hyvin harvinaisia sivuvaikutuksia ovat

 • laskimoveritulpan riski nousee
 • valtimotukosriski nousee

Miten löydän itselleni sopivan ehkäisymuodon?

Valmisteiden hormonimäärät, hormonien laatu ja antotapa vaihtelevat. Valikoima on laaja, minkä ansiosta jokaiselle on löydettävissä kokeilemalla sopiva ehkäisymuoto. Jos ensimmäinen kokeilu ei onnistu, oma gynekologi auttaa löytämään parhaat vaihtoehdot. Vaikutukset ovat aina myös yksilöllisiä - sivuvaikutus joka tuli ystävälle ei todennäköisesti tule omalle kohdalle. Toisinaan käyttäjälle ilmaantuu myös epätyypillisiä vaikutuksia, omalla kohdalla tietyn pillerin vaikutukset tietää vasta kun sitä on itse kokeillut.

Ehkäisyrengas- ja laastari vaikuttavat samoin kuin yhdistelmäehkäisypillerit. Laastari vaihdetaan kerran viikossa ja rengas laitetaan emättimeen kolmen viikon ajaksi. Hormonaalisen ehkäisyn taukoviikolla tulee tyhjennysvuoto. Menetelmät sopivat hyvin naisille, jotka eivät halua tai joilla on vaikeuksia muistaa ottaa pillereitä päivittäin.

Ehkäisypilerit määräävän tai uusivan ammattilaisen on aina kartoitettava yksilölliset riskit huolellisesti. Koska pillerin käyttäjien riski saada laskimoveritulppa tai valtimotukos on suurempi kuin ei-käyttäjällä on potilasvalinta ja seuranta tärkeää. Laskimotukosriski on koholla erityisesti käytön alussa tai kun pillereiden käyttö taukoviikkoa pidemmän tauon jälkeen aloitetaan uudestaan. Turhia keskeytyksiä hyvin sopivan e-pillerin käyttöön kannattaa siis välttää.

Yhdistelmäehkäisyn käytön esteitä ovat todettu lähisuvun tai oma laskimotukostaipumus, itsellä aiemmin sairastettu laskimotukos, suurentunut valtimotukostaipumus, hormoneihin liittyvä syöpä, aurallinen (esioireinen) migreeni, hoitamaton verenpainetauti, tupakointi yli 35 vuoden ikäisellä, huomattava ylipaino, aktiiviset maksasairaudet, sokeritauti, johon liittyy elinmuutoksia tai raskausepäily.

Yhdistelmäehkäisyn yleisimpiä mahdollisia haittavaikutuksia ovat päänsärky, pahoinvointi, tiputteluvuodot, mielialavaikutukset, turvotus ja rintojen aristus. Monet tavallisimmista haittavaikutuksista jäävät useimmiten pois alkuvaiheen jälkeen, joten kannattaa käyttää aloitettua ehkäisyä mielellään kolmen kuukauden ajan, jotta näkee millaiseksi oma tilanne asettuu. On tärkeää, että hormonaalisen ehkäisyn käyttäjä voi hyvin ja tuntee hormonienkin kanssa olevansa oma itsensä.

Pillereiden käyttäjän on tärkeää kertoa kontrollikäynnillä omassa terveydentilassa tai lähisuvun sairastavuudessa tapahtuneet muutokset. Käytön jatkon turvallisuus arvioidaan aina reseptiä uusittaessa. Siksi pillerireseptit uusitaan pääsääntöisesti aina vastaanottolla.

Terveellä naisella ehkäisypillereiden mahdolliset terveyshyödyt ovat  suuremmat kuin mahdolliset haitat. Pitkään jatkunutta ja hyvin sopivaa yhdistelmäehkäisyä voi hyvässä seurannassa turvallisesti tarvittaessa jatkaa aina vaihdevuosi-ikään asti.

Hormonaalinen ehkäisy aloitetaan ja ohjeistetaan vastaanotolla, jolloin terveystilanne ja mahdolliset hyödyt ja haitat juuri sinun kohdalla arvioidaan yhdessä. Lääkärimme ovat tavoitettavissa myös kontrollikäyntien välillä ongelmatilanteissa. Omaan lääkäriin tai Nuorten Naisten Aavan hoitajaan kannattaakin herkästi olla yhteydessä jos tarkistuskäyntien välissä epäilee pillereiden haittavaikutusta tai niiden käytöstö herää huoli. Tarvitsemaansa ehkäisyä ei kannata lopettaa ennenkuin on keskustellut oman lääkärinsä kanssa.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää