Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohtuontelossa voi esiintyä muutoksia, jotka ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Hysteroskopian eli kohdun tähystyksen avulla lääkäri pystyy näkemään muutokset ja samalla poistamaan ne. Toimenpide on nopea ja sen jälkeen ei esiinny juurikaan kipuja. Voit tulla tähystykseen rauhallisin mielin, kokeneet asiantuntijamme pitävät sinusta hyvää huolta.

Mitä hysteroskopia tarkoittaa?

Hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä on mahdollista nähdä kohtuontelon ja kohdun limakalvon rakenne. Kohdun tähystyksessä käytetään pientä tähystyskameraa.

Milloin hysteroskopiaan päädytään?

Yleisimpiä syitä kohdun tähystykselle eli hysteroskopialle ovat vuotohäiriöt ja ultraäänessä esiin tulleet kohtuontelon muutosepäilyt, kuten limakalvokasvaimet eli polyypit. Polyypin poisto kohdusta voi olla tarpeen esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä edesauttamaan raskauden alkamista, vaikka muutos olisikin hyvänlaatuinen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Kohdunsuun tähystys pyritään tekemään aina kuukautisten jälkeen, ennen kuukautiskierron puoltaväliä. 

Sinun kannattaa ottaa vahvempaa kipulääkettä, kuten 800 mg ibuprofeiinia tai 1 g parasetamolia kaksi tuntia ennen toimenpidettä helpottamaan mahdollisia jälkikipuja.

Toimenpiteen kulku

Kohdunsuun tähystyksessä gynekologisi vie ohuen tähystimen emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon. Tähystimen päässä olevan kameran avulla lääkäri näkee, onko kohdussa muutoksia ja tarvittaessa poistaa ne vaivattomasti ja nopeasti. 

Toimenpide kestää yleensä noin 15 minuuttia. Tarvittaessa kohdunsuu voidaan puuduttaa. Jos tähystyksessä todetaan muutoksia, näytteet muutoksista lähetetään patologille tutkittavaksi. 

Kohdun tähystyksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä. Kivut ovat yleensä vähäisiä ja vuoto lievää. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa toimenpidepäivälle. 

Saat mukaasi jälkihoito-ohjeet ja sovitte lääkärisi kanssa jälkitarkastuksen tai puhelinajan tutkimustulosten kuulemiseksi.

Ajanvaraus

Varaa ensimmäinen vastaanottoaika kohdun tähystyksiä tekevälle lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää