Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohtuontelossa voi esiintyä muutoksia, jotka ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Hysteroskopian eli kohdun tähystyksen avulla lääkäri pystyy näkemään muutokset ja samalla poistamaan ne. Toimenpide on nopea ja sen jälkeen ei esiinny juurikaan kipuja. Voit tulla tähystykseen rauhallisin mielin, kokeneet asiantuntijamme pitävät sinusta hyvää huolta.

Mitä hysteroskopia tarkoittaa?

Hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä on mahdollista nähdä kohtuontelon ja kohdun limakalvon rakenne. Kohdun tähystyksessä käytetään pientä tähystyskameraa.

Milloin hysteroskopiaan päädytään?

Yleisimpiä syitä kohdun tähystykselle eli hysteroskopialle ovat vuotohäiriöt ja ultraäänessä esiin tulleet kohtuontelon muutosepäilyt, kuten limakalvokasvaimet eli polyypit. Polyypin poisto kohdusta voi olla tarpeen esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä edesauttamaan raskauden alkamista, vaikka muutos olisikin hyvänlaatuinen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Kohdunsuun tähystys pyritään tekemään aina kuukautisten jälkeen, ennen kuukautiskierron puoltaväliä. 

Sinun kannattaa ottaa vahvempaa kipulääkettä, kuten 800 mg ibuprofeiinia tai 1 g parasetamolia kaksi tuntia ennen toimenpidettä helpottamaan mahdollisia jälkikipuja.

Toimenpiteen kulku

Kohdunsuun tähystyksessä gynekologisi vie ohuen tähystimen emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon. Tähystimen päässä olevan kameran avulla lääkäri näkee, onko kohdussa muutoksia ja tarvittaessa poistaa ne vaivattomasti ja nopeasti. 

Toimenpide kestää yleensä noin 15 minuuttia. Tarvittaessa kohdunsuu voidaan puuduttaa. Jos tähystyksessä todetaan muutoksia, näytteet muutoksista lähetetään patologille tutkittavaksi. 

Kohdun tähystyksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä. Kivut ovat yleensä vähäisiä ja vuoto lievää. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa toimenpidepäivälle. 

Saat mukaasi jälkihoito-ohjeet ja sovitte lääkärisi kanssa jälkitarkastuksen tai puhelinajan tutkimustulosten kuulemiseksi.

Ajanvaraus

Varaa ensimmäinen vastaanottoaika kohdun tähystyksiä tekevälle lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää