Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohtuontelossa voi esiintyä muutoksia, jotka ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Hysteroskopian eli kohdun tähystyksen avulla lääkäri pystyy näkemään muutokset ja samalla poistamaan ne. Toimenpide on nopea ja sen jälkeen ei esiinny juurikaan kipuja. Voit tulla tähystykseen rauhallisin mielin, kokeneet asiantuntijamme pitävät sinusta hyvää huolta.

Mitä hysteroskopia tarkoittaa?

Hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä on mahdollista nähdä kohtuontelon ja kohdun limakalvon rakenne. Kohdun tähystyksessä käytetään pientä tähystyskameraa.

Milloin hysteroskopiaan päädytään?

Yleisimpiä syitä kohdun tähystykselle eli hysteroskopialle ovat vuotohäiriöt ja ultraäänessä esiin tulleet kohtuontelon muutosepäilyt, kuten limakalvokasvaimet eli polyypit. Polyypin poisto kohdusta voi olla tarpeen esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä edesauttamaan raskauden alkamista, vaikka muutos olisikin hyvänlaatuinen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Kohdunsuun tähystys pyritään tekemään aina kuukautisten jälkeen, ennen kuukautiskierron puoltaväliä. 

Sinun kannattaa ottaa vahvempaa kipulääkettä, kuten 800 mg ibuprofeiinia tai 1 g parasetamolia kaksi tuntia ennen toimenpidettä helpottamaan mahdollisia jälkikipuja.

Toimenpiteen kulku

Kohdunsuun tähystyksessä gynekologisi vie ohuen tähystimen emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon. Tähystimen päässä olevan kameran avulla lääkäri näkee, onko kohdussa muutoksia ja tarvittaessa poistaa ne vaivattomasti ja nopeasti. 

Toimenpide kestää yleensä noin 15 minuuttia. Tarvittaessa kohdunsuu voidaan puuduttaa. Jos tähystyksessä todetaan muutoksia, näytteet muutoksista lähetetään patologille tutkittavaksi. 

Kohdun tähystyksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä. Kivut ovat yleensä vähäisiä ja vuoto lievää. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa toimenpidepäivälle. 

Saat mukaasi jälkihoito-ohjeet ja sovitte lääkärisi kanssa jälkitarkastuksen tai puhelinajan tutkimustulosten kuulemiseksi.

Ajanvaraus

Varaa ensimmäinen vastaanottoaika kohdun tähystyksiä tekevälle lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää