Kohdun tähystys eli hysteroskopia

Kohtuontelossa voi esiintyä muutoksia, jotka ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Hysteroskopian eli kohdun tähystyksen avulla lääkäri pystyy näkemään muutokset ja samalla poistamaan ne. Toimenpide on nopea ja sen jälkeen ei esiinny juurikaan kipuja. Voit tulla tähystykseen rauhallisin mielin, kokeneet asiantuntijamme pitävät sinusta hyvää huolta.

Mitä hysteroskopia tarkoittaa?

Hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä on mahdollista nähdä kohtuontelon ja kohdun limakalvon rakenne. Kohdun tähystyksessä käytetään pientä tähystyskameraa.

Milloin hysteroskopiaan päädytään?

Yleisimpiä syitä kohdun tähystykselle eli hysteroskopialle ovat vuotohäiriöt ja ultraäänessä esiin tulleet kohtuontelon muutosepäilyt, kuten limakalvokasvaimet eli polyypit. Polyypin poisto kohdusta voi olla tarpeen esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä edesauttamaan raskauden alkamista, vaikka muutos olisikin hyvänlaatuinen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Kohdunsuun tähystys pyritään tekemään aina kuukautisten jälkeen, ennen kuukautiskierron puoltaväliä. 

Sinun kannattaa ottaa vahvempaa kipulääkettä, kuten 800 mg ibuprofeiinia tai 1 g parasetamolia kaksi tuntia ennen toimenpidettä helpottamaan mahdollisia jälkikipuja.

Toimenpiteen kulku

Kohdunsuun tähystyksessä gynekologisi vie ohuen tähystimen emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon. Tähystimen päässä olevan kameran avulla lääkäri näkee, onko kohdussa muutoksia ja tarvittaessa poistaa ne vaivattomasti ja nopeasti. 

Toimenpide kestää yleensä noin 15 minuuttia. Tarvittaessa kohdunsuu voidaan puuduttaa. Jos tähystyksessä todetaan muutoksia, näytteet muutoksista lähetetään patologille tutkittavaksi. 

Kohdun tähystyksen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä. Kivut ovat yleensä vähäisiä ja vuoto lievää. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa toimenpidepäivälle. 

Saat mukaasi jälkihoito-ohjeet ja sovitte lääkärisi kanssa jälkitarkastuksen tai puhelinajan tutkimustulosten kuulemiseksi.

Ajanvaraus

Varaa ensimmäinen vastaanottoaika kohdun tähystyksiä tekevälle lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää