ENMG-hermoratatutkimus

ENMG-hermoratatutkimuksella voidaan selvittää hermojen ja lihasten vaurioita sekä sairauksia. Syitä tutkimukselle ovat lihasvoiman heikkous, puutuminen tai kipu. ENMG-tutkimuksessa hermoimpulssien etenemistä mitataan ihon pinnalle asetettavien elektrodien avulla.

Mitä ENMG-hermoratatutkimus tarkoittaa?

Hermoratatutkimuksella (ENMG, ElektroNeuroMyoGrafia) tarkoitetaan ääreishermojen ja lihasten sähköisen toiminnan mittaamista. Tutkimuksen syynä on useimmiten kipu, puutuminen tai lihasvoiman heikkous, jonka takana epäillään olevan ääreishermon puristustilan. Tutkimuksella voidaan todeta myös yleistyneitä ääreishermoston sairauksia sekä lihassairauksia.

ENMG-tutkimukseen tarvitaan oman hoitavan lääkärin arvio tutkimuksen tarpeellisuudesta ja lähete. Tutkimuksen tekee kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri.

ENMG-tutkimusta ei yleensä kannata tehdä ennen kuin oireiden alusta on kulunut 3-4 viikkoa, koska tietyt muutokset tulevat näkyviin vasta tuon ajan kuluttua.

Mitä ENMG-tutkimuksen aikana tapahtuu?

Tutkimus on yleensä kaksiosainen:

  • Ensin ääreishermoja stimuloidaan pienten sähköimpulssien avulla ihon pinnalle asetettavien elektrodien kautta. Toisten elektrodien avulla mitataan hermoimpulssien etenemistä hermossa. Ne asetetaan hermon kulkureitille ihon pinnalle.
  • Toisessa osassa joidenkin lihasten sisään asetetaan hyvin ohut neulaelektrodi, joka mittaa lihaksen sähköistä toimintaa. Tällä tavoin saadaan tietoa lihasten itsensä tilasta, mutta myös ja etenkin niiden hermotuksen tilasta.

ENMG-tutkimuksen laajuus eli tutkittavien hermojen ja lihasten määrä riippuu aina oirekuvastasi sekä siitä, mitä tutkimuksella pyritään selvittämään.

Tutkimuksen aikana lepäät makuuasennossa tutkimuspöydällä. Tutkimus voi tuntua lievästi epämukavalta, mutta se on täysin vaaraton. Tutkimuksen kesto on yleensä noin puoli tuntia.

Miten ENMG-tutkimukseen valmistaudutaan?

Huolehdithan, että tutkittava raaja (raajat) on puhdas. Sitä ei saa myöskään rasvata 1-2 vrk ennen tutkimusta. Mikäli tutkitaan alaraajoja, varaa mukaan lyhyet alushousut.

Voit nauttia kaikki lääkkeesi normaalisti ennen tutkimusta. Tutkivalle lääkärille on kuitenkin hyvä mainita mahdollisesta verenohennuslääkityksestä ja veriteitse tarttuvista sairauksista.

ENMG-tutkimus soveltuu kaikille. Esimerkiksi sydämentahdistin ei ole tutkimukselle este.

Harvinaisemmat erikoistutkimukset

Aavassa on käytössä myös ENMG-jitter-tekniikka ja SEP-tutkimus. Ne ovat harvoin tarvittavia erikoistutkimuksia hermolihasliitoksen toiminnan ja keskushermoston tuntohermoratojen tutkimiseksi. Näihin tarvitaan neurologian erikoislääkärin lähete.

Tutkimustulokset

Tutkimustuloksista laadittava lausunto valmistuu pääsääntöisesti välittömästi tutkimuksen jälkeen. Lausunto kirjataan Aavan potilastietojärjestelmään, josta lähettävä lääkäri näkee sen. Tutkimustulokset kuulet hänen vastaanotollaan tai puhelimitse, riippuen siitä, mitä olette sopineet.

Tarvittaessa lausunto toimitetaan Aavan ulkopuoliselle lähettävälle lääkärille. Se voidaan antaa myös mukaasi heti tutkimuksen jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika ENMG-hermoratatutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Tutkimus tehdään Aava Kampissa ja Hämeenlinnassa.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää