Synnytystapa-arvio ja loppuraskauden ultraäänitutkimus

Loppuraskauden seurantakäynnillä tehdään synnytystapa-arvio eli arvioidaan, onko vauvan mahdollista syntyä alakautta. Käynnin aikana tehdään myös ultraäänitutkimus, jolla voidaan tutkia muun muassa lapsiveden määrää ja istukan toimintaa.

Mikä on loppuraskauden seurantakäynti?

Loppuraskauden seurantakäynti on kokonaisvaltainen raskauden seurantakäynti, jossa pyrimme luomaan turvallisen ja tukemisen ilmapiirin, jossa synnyttäjät voivat jakaa ajatuksiaan, huoliaan ja odotuksiaan avoimesti. Kokeneina ammattilaisina huomioimme jokaisen yksilölliset sekä fyysiset että emotionaaliset tarpeet.

Mitä loppuraskauden seurantakäynnillä tapahtuu?

Loppuraskauden seurantakäynnillä arvioidaan muun muassa synnytystapa, yleensä noin 35–36 raskausviikolla. Lääkärin tekemässä synnytystapa-arviossa tärkein osa, erityisesti uudelleensynnyttäjien kohdalla, on aiempi raskaus ja synnytyshistoria; aikaisemmat synnytykset, niiden kulku ja lasten syntymäpainot, äidin taustasairaudet, pituus ja paino sekä mahdolliset vatsan alueen leikkaukset.

Käynnin yhteydessä lääkäri arvioi ultraäänitutkimuksella sikiön asennon, tarjonnan ja voinnin lisäksi myös sikiön painon ja äidin lantion. Niiden avulla arvioidaan, onko näiden välillä ns. epäsuhtaa, eli onko tulevan vauvan mahdollista syntyä normaalisti alakautta, jos muuten sairaus- ja raskaushistoria antavat siihen edellytykset.

Ultraäänitutkimuksessa arvioidaan myös lapsiveden määrä ja istukan toiminta tarvittaessa erilaisin virtausmittauksin. Samassa yhteydessä tutkitaan myös, onko kohdunkaulakanava alkanut jo kypsyä, eli avautua, lyhentyä ja pehmentyä.

Lääkärikäynnin yhteydessä keskustellaan synnytyksen lähestymisen merkeistä. Mikäli aikaisemmat synnytykset ovat tapahtuneet keisarileikkauksella tai niissä on ollut vakavia ongelmia, lääkäri tekee tarvittaessa lähetteen synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalle.

Ajanvaraus

Voit varata ajan nettiajanvarauksestamme Aava Raskausklinikan erityisosaajalle tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, Dos, LT Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn