MPR-rokote

Kaikilla tulisi olla koko ajan voimassa suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Suoja syntyy joko taudit sairastamalla tai MPR-rokotuksen avulla. MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. MPR-rokotteen ansiosta tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkotapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.

Mikä on MPR-rokote ja kuka tarvitsee sen?

MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta.

Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneistä suomalaisista on lapsena sairastettujen MPR-tautien tuoma immuniteetti. Immuniteetti on elinikäinen.

Jotkut vanhemmista ikäluokista ovat saaneet rokotuksen sairaanhoito-oppilaitoksessa, synnytyslaitoksella tai varusmiespalvelun aikana.

Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet ovat lähes kaikki saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa.

Joillakin vuosina 1965–1975 syntyneistä suoja voi olla puutteellinen, sillä osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa eikä ole saanut MPR-rokotetta.

Jos et ole sairastanut MPR-tauteja tai et ole saanut MPR-rokotetta, sinun tulee hankkia MPR-rokote välittömästi.

Jos olet syntynyt vuosina 1965-1975 ja tilanteesi on epäselvä (et tiedä, oletko sairastanut MPR-tauteja tai saanut kahta annosta MPR-rokotetta etkä saa selville sairastamis- ja rokotehistoriaasi), sinun kannattaa hakeutua pikaisesti saamaan MPR-rokotesarja (molemmat kaksi annosta).

Koska MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, sen saa maksuttomasti kunnallisen terveydenhuollon puolella. Voit myös rokottautua Aavassa näin halutessasi. Aavassa rokote on maksullinen.

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Tuhkarokko voi olla vakava sairaus kenelle tahansa, mutta se on erityisen vaarallinen heille, joiden puolustuskyky on tavanomaista heikompi.

Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Se tarttuu tehokkaasti, sillä tuhkarokkovirukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on jo poistunut. Jopa yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

Tuhkarokkoon voi liittyä vaarallisia jälkitauteja kuten aivotulehdusta.

Tuhkarokkoa voidaan ehkäistä rokotuksin. MPR-rokotuksen avulla tuhkarokko on saatu melkein kokonaan hävitettyä Suomesta. Vuosittain Suomessa todetaan noin 0–10 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on käytännössä aina saatu ulkomailta tai ulkomailta tartunnan saaneelta.

Vihurirokko on rubellaviruksen aiheuttama rokkotauti

Vihurirokko aiheuttaa lievän flunssan kaltaisia oireita sekä ihottumaa kasvoihin ja vartalolle. Rokko voi olla myös oireeton.

Raskauden alkuaikana sairastettu vihurirokko voi vaurioittaa sikiötä aiheuttamalla muun muassa kuulovaurion, näkö- tai sydänvian ja kehitysvammaisuutta.

Vihurirokko tarttuu pisaratartuntana.

Vihurirokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksella. MPR-rokote antaa 100-prosenttisen suojan vihurirokkoa vastaan.

Sikotauti on sylkirauhastulehdustauti

Sikotauti on paramyksoviruksen aiheuttama kuumeinen sylkirauhastulehdus. Sikotauti tarttuu pisaratartuntana hengitysteiden kautta.

Oireet alkavat 14–21 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Sairastuneen henkilön tartuttavuus alkaa jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista ja jatkuu noin 7 vuorokauden ajan ensimmäisistä oireista. Kolmasosalla sairastuneista oireet ovat niin lieviä, ettei tautia voi erottaa tavallisesta nuhakuumeesta.[Rivityskohta][Rivityskohta]Sikotaudin jälkitauteja ovat aivotulehdus ja aivokalvontulehdus. Sikotauti voi aiheuttaa myös munasarjatulehduksen, kuulovaurion tai haima- tai sydäntulehduksen.

Sikotautia voidaan ehkäistä vain rokotuksin. MPR-rokote antaa hyvän suojan sikotautia vastaan. Yksi tai kaksi annosta MPR-rokotetta saanut saattaa sairastua sikotautiin, mutta rokotetulla henkilöllä taudin oireet ovat tavallisesti lievempiä, eikä vakavia jälkitauteja esiinny.

Varaa aika MPR-rokotukseen

Varaa aika MPR-rokotukseen Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Laura

Sote-alan konkari Laura Räty Aavan ja Pikkujätin hallitusten johtoon

Yritykset saavat ensimmäistä kertaa omistajaperheen ulkopuolisen hallituksen puheenjohtajan.
Lue lisää
reppumatkailija-kulkee-kadulla

Turistiripuli – Matkailulääkärimme neuvot välttämiseen ja hoitoon

Turistiripuli jännittää monia lämpimään matkustavia jo ennen reissua. Vatsavaivoihin onkin fiksua varautua, niin loma ei mene pilalle ylimääräisen vessassa istumisen takia. Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan lääkäri Katri Turunen opastaa parhaat käytännön vinkit sekä hoito-ohjeet, joilla voit häätää kurjan lomaseuralaisen päivässä tai parissa.
Lue lisää
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää