MPR-rokote

Kaikilla tulisi olla koko ajan voimassa suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Suoja syntyy joko taudit sairastamalla tai MPR-rokotuksen avulla. MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. MPR-rokotteen ansiosta tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkotapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.

Mikä on MPR-rokote ja kuka tarvitsee sen?

MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta.

Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneistä suomalaisista on lapsena sairastettujen MPR-tautien tuoma immuniteetti. Immuniteetti on elinikäinen.

Jotkut vanhemmista ikäluokista ovat saaneet rokotuksen sairaanhoito-oppilaitoksessa, synnytyslaitoksella tai varusmiespalvelun aikana.

Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet ovat lähes kaikki saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa.

Joillakin vuosina 1965–1975 syntyneistä suoja voi olla puutteellinen, sillä osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa eikä ole saanut MPR-rokotetta.

Jos et ole sairastanut MPR-tauteja tai et ole saanut MPR-rokotetta, sinun tulee hankkia MPR-rokote välittömästi.

Jos olet syntynyt vuosina 1965-1975 ja tilanteesi on epäselvä (et tiedä, oletko sairastanut MPR-tauteja tai saanut kahta annosta MPR-rokotetta etkä saa selville sairastamis- ja rokotehistoriaasi), sinun kannattaa hakeutua pikaisesti saamaan MPR-rokotesarja (molemmat kaksi annosta).

Koska MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, sen saa maksuttomasti kunnallisen terveydenhuollon puolella. Voit myös rokottautua Aavassa näin halutessasi. Aavassa rokote on maksullinen.

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Tuhkarokko voi olla vakava sairaus kenelle tahansa, mutta se on erityisen vaarallinen heille, joiden puolustuskyky on tavanomaista heikompi.

Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Se tarttuu tehokkaasti, sillä tuhkarokkovirukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on jo poistunut. Jopa yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

Tuhkarokkoon voi liittyä vaarallisia jälkitauteja kuten aivotulehdusta.

Tuhkarokkoa voidaan ehkäistä rokotuksin. MPR-rokotuksen avulla tuhkarokko on saatu melkein kokonaan hävitettyä Suomesta. Vuosittain Suomessa todetaan noin 0–10 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on käytännössä aina saatu ulkomailta tai ulkomailta tartunnan saaneelta.

Vihurirokko on rubellaviruksen aiheuttama rokkotauti

Vihurirokko aiheuttaa lievän flunssan kaltaisia oireita sekä ihottumaa kasvoihin ja vartalolle. Rokko voi olla myös oireeton.

Raskauden alkuaikana sairastettu vihurirokko voi vaurioittaa sikiötä aiheuttamalla muun muassa kuulovaurion, näkö- tai sydänvian ja kehitysvammaisuutta.

Vihurirokko tarttuu pisaratartuntana.

Vihurirokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksella. MPR-rokote antaa 100-prosenttisen suojan vihurirokkoa vastaan.

Sikotauti on sylkirauhastulehdustauti

Sikotauti on paramyksoviruksen aiheuttama kuumeinen sylkirauhastulehdus. Sikotauti tarttuu pisaratartuntana hengitysteiden kautta.

Oireet alkavat 14–21 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Sairastuneen henkilön tartuttavuus alkaa jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista ja jatkuu noin 7 vuorokauden ajan ensimmäisistä oireista. Kolmasosalla sairastuneista oireet ovat niin lieviä, ettei tautia voi erottaa tavallisesta nuhakuumeesta.[Rivityskohta][Rivityskohta]Sikotaudin jälkitauteja ovat aivotulehdus ja aivokalvontulehdus. Sikotauti voi aiheuttaa myös munasarjatulehduksen, kuulovaurion tai haima- tai sydäntulehduksen.

Sikotautia voidaan ehkäistä vain rokotuksin. MPR-rokote antaa hyvän suojan sikotautia vastaan. Yksi tai kaksi annosta MPR-rokotetta saanut saattaa sairastua sikotautiin, mutta rokotetulla henkilöllä taudin oireet ovat tavallisesti lievempiä, eikä vakavia jälkitauteja esiinny.

Varaa aika MPR-rokotukseen

Varaa aika MPR-rokotukseen Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää