Silmänpaineen mittaus ja vuorokausikäyrä

FacebookTwitterLinkedIn

Kohonnut silmänpaine ei oirehdi ennen kuin se on aiheuttanut pitkälle edenneitä näkökenttäpuutoksia. Siksi silmänpaineen mittaus on tärkeää. Se kannattaisi tehdä viimeistään silloin, kun ensimmäiset ikänäköä korjaavat lasit ovat ajankohtaiset. Optikon tekemä mittaus ei yksin riitä. Vaikka silmänpaine olisi siinä normaali, glaukooma ei ole täysin poissuljettu. Kohonnut silmänpaine on vain yksi, mutta tärkein glaukooman monista riskitekijöistä.

Silmän sisäinen nestekierto synnyttää silmänpaineen ja ylläpitää silmän rakennetta. Silmänpainetta mitataan elohopeamillimetreinä (mmHg). Normaali silmänpaine vaihtelee 10-21 mmHg:n välillä. Joissakin silmäsairauksissa, esimerkiksi osalla glaukoomapotilaista, silmänpaine nousee liian korkeaksi. Siksi glaukoomaa kutsutaankin kansankielellä silmänpainetaudiksi.

Myös tietyt lääkkeet, esimerkiksi kortisoni, voivat nostaa silmänpainetta. Sen vuoksi silmänpainetta seurataan kortisonilääkityksen aikana. Lisäksi esimerkiksi silmävammat ja silmäleikkaukset saattavat nostaa painetta.

Milloin on syytä mitata silmänpaine?

Kohonnut silmänpaine ei oirehdi ennen kuin se on aiheuttanut vaurioita, joita ei voi korjata. Siksi silmänpaineen mittaus on tärkeää. Silmänpainetaso kannattaa mitata viimeistään silloin, kun ensimmäiset ikänäköä korjaavat lasit ovat ajankohtaiset.

Optikon tekemä silmänpainemittaus ei yksin riitä. Vaikka silmänpaine olisi siinä normaali, se ei täysin pois sulje glaukoomaa. Kohonnut silmänpaine on vain yksi glaukooman riskitekijöistä. Silmänpaineiden lisäksi tulee arvioida näköhermon pään tila ja silmän muut mahdolliset riskitekijät glaukooman suhteen. Tähän tehtävään paras asiantuntija on silmätautien erikoislääkäri.

Silmänpainemittauksen kulku

Silmänpaine mitataan silmälääkärin vastaanotolla. Tarvittaessa myös silmähoitajat voivat tehdä yksittäisiä silmänpaineen mittauksia. He tekevät niin ikään silmänpaineen vuorokausimittauksia, joissa potilaan silmänpaine mitataan silmätutkimuslaboratoriossa 2-3 kertaa päivässä ennalta sovittuina ajankohtina. Vuorokausimittauksia joudutaan tekemään silloin, kun epäillään glaukoomaa tai glaukooma etenee vastaanotolla mitatusta hyvästä painetasosta huolimatta.

Silmälääkärin tutkimuksessa silmän pinta puudutetaan väriä sisältävällä silmätipalla, minkä jälkeen silmänpaineen mittaus tehdään silmämikroskoopin avulla. Myös muiden menetelmien käyttö mittauksessa on mahdollista, jos potilaan tutkiminen silmämikroskoopissa ei onnistu.

Silmänpaineenmittauksen tekevä silmähoitaja neuvoo, miten tutkimus etenee ja mitä sinulta odotetaan. Voit siis saapua tutkimukseen luottavaisin mielin ja jännittämättä. Mittaukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen.

Silmänpaineen mittauksen jälkeen

Silmänpinnan puuduttava silmätippa ei vaikuta näkökykyyn, joten lukeminen ja autolla ajaminen onnistuvat heti tutkimuksen jälkeen.

Varaa aika silmänpaineen mittaukseen

Silmätutkimuksiin varataan aika vastaanottokäynnin yhteydessä silmäosastolta tai Aavan asiakaspalvelun numerosta 010 380 3838. Saat valmistautumisohjeet tutkimukseen lähettävältä silmälääkäriltä tai silmähoitajilta. Muistathan ottaa mukaasi Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa silmätautien erikoislääkäri Jaana Hietanen.

Artikkelit ja tiedotteet
Kuopio_pääkuva/ Lääkärikeskus Aavassa hyvä työilmapiiri syntyy ilosta ja inhimillisyyden sallimisesta
Inhimillisyyden arvostaminen ja lupa vaikuttaa omaan työhönsä – siinä pari tärkeää työhyvinvoinnin kulmakiveä Lääkärikeskus Aavassa. Lämpimästä työilmapiiristään tunnetun Aava Kuopion työntekijät kertovat, millaisista tekijöistä koostuu hyvä tunnelma töissä. Iloinen ja ystävällinen henki välittyy asiakkaille asti.
Lue lisää
Aava Oulun upouusi Aava avaa ovensa asiakkaille 10.2. – Pikkujätti tuo kaupunkiin lastenlääkäripalvelut
Lääkärikeskus Aava avaa uuden toimipisteen Ouluun 10. helmikuuta. Samalla sisaryritys Pikkujätti tuo Ouluun ensimmäisen pelkästään lasten terveyteen erikoistuneen lääkäriaseman. Yhtiö näkee Oulussa valtavan lääkäripalveluiden kasvupotentiaalin niin lapsiperheiden kuin asiantuntijaorganisaatioiden näkökulmasta.
Lue lisää
aava_etusivu_talvi_23/ Liikkumattomuus – työelämän näkymätön uhka, joka maksaa enemmän kuin uskotkaan
Vähäisen liikkumisen haitat ovat kiistattomat ja niiden vaikutus työkykyyn ja sairauspoissaoloihin merkittävä. Ongelman ratkaisemissa tärkeintä on löytää ne, jotka eivät liiku lainkaan ja innostaa heidät liikkumaan. Siihen tarvitaan omakohtaisia positiivisia kokemuksia.
Lue lisää