Liikuntalääketieteen erikoislääkärin vastaanotto

Liikuntalääketieteen erikoislääkärimme tutkivat ja hoitavat kaikkia urheiluun ja liikuntaan liittyviä ongelmia, olitpa huippu-urheilija tai kuntoilija. Olet osaavissa käsissä, sillä Aavan asiantuntijat toimivat useiden urheiluseurojen sekä maajoukkueiden lääkäreinä. 

Liikuntalääkäri on perehtynyt liikuntaan, terveyteen, elintapoihin ja niiden väliseen yhteyteen sekä akuuttien ja rasitusperäisten urheiluvammojen hoitoon. Tyypillisiä rasitusvammoja ovat jänteiden rasitusvammat ja rasitusmurtumat. Peruskuntoilijankin kannattaa kääntyä liikuntalääkärin puoleen saadakseen asiantuntevaa hoitoa vaikkapa kipeytyneeseen akillesjänteeseen.  

Liikuntalääkärit ovat myös perehtyneet vammojen taustalla oleviin tyypillisiin tekijöihin, jotta vaivan toistuminen voidaan ennaltaehkäistä. Olennaista on suunnitella paluu urheilulajin pariin huolellisesti.  

Nuorten ja naisten erityiskysymykset 

Urheilevilla nuorilla etenkin rasitusvammat, kuten Osgood-Schlatterin tauti eli kasvuikäisen rasitusperäinen polvivaiva, ovat tavallisia. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri osaa antaa ohjeet vamman hoitoon ja suunnitella paluun urheiluharrastuksiin yksilöllisesti. 

Naisia askarruttavat esimerkiksi urheilijan raskaus, liikunta raskauden aikana ja kilpaurheilijan kuukautishäiriöt. Myös RED-S-oireyhtymä eli urheilijan suhteellinen energiavaje on tyypillinen liikuntalääkärin erikoisosaamista vaativa vaiva. Siinä energian saanti ei vastaa energian tarvetta, mistä voi seurata laajalti erilaisia terveysongelmia. 

Ongelmana ylikunto? 

Urheilijaa ja ihan tavallista kuntoilijaakin vaanii ylikuntoon ajautuminen, jos treeni on liiallista ja palautuminen jää liian vähiin. Ylikunto oireilee muun muassa treenihaluttomuutena, koholla olevana sykkeenä, unihäiriöinä ja fyysisinä vaivoina, kuten infektiokierteenä. Tärkeintä ongelman selättämisessä on muiden syiden poissulkeminen ja treenitahdin höllääminen sekä palaaminen liikunnan pariin pienin askelin. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri auttaa ja ohjastaa tässä. 

Eväät infektiokierteen ehkäisyyn 

Kilpaurheilijat voivat myös kärsiä toistuvista ja pitkittyvistä hengitystieinfektioista. Kierteitä voi hoitaa ja infektioita ehkäistä, kun ongelmakohdat on kartoitettu. Liikuntatieteiden erikoislääkäriltä saat ohjeet harjoitteluun infektion jälkeen.  

Apua antidoping-asioissa 

Liikuntalääkärin erityisosaamiseen kuuluvat antidoping-kysymykset, kuten kilpaurheilijoiden erivapausasiat. Liikuntalääkäri auttaa hakemuksen tekemisessä ja siihen tarvittavien liitteiden hakemisessa. 

Mitä liikuntalääkärin vastaanotolla tapahtuu? 

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri haastattelee sinua kysymällä oireistasi sekä esimerkiksi, mitä liikuntalajeja harrastat. Lisäksi lääkäri tutkii sinut oireidesi perusteella. Sen jälkeen sinut ohjataan tarvittaessa kuvantamis- ja muihin tutkimuksiin. 

Hoito vaivan mukaan 

Vaivan hoito määräytyy kliinisen tutkimuksen ja mahdollisten kuvantamislöydösten mukaan. Joskus hoitona on fysioterapeuttinen kuntoutus, joskus rasituksen kevennys tai lääkitys. Jos hoidoksi tarvittaisiin esimerkiksi leikkausta, lääkäri saattaa ohjata sinut ortopedille.   

Hoidon tavoitteena on aina auttaa sinut takaisin sille tasolle, jolla harrastat liikuntaa. Saat selkeät ohjeet, mitä saat tehdä ja missä tahdissa. Aktiivinen fysioterapeuttinen harjoittelu on usein osa hoitoa. Totaalista lepoa liikunnasta tarvitaan harvoin. 

Liikuntalääketieteen erikoislääkärin etävastaanotto

Etävastaanotto sopii hyvin liikunnan ja harjoittelun neuvontaan erilaisten urheiluvammojen, sairauksien tai ylikuormituksen yhteydessä. Etänä onnistuu esimerkiksi:

  • Sairauksien, vammojen tai ylirasitustilan välikontrollit ja hoidon seuranta, kun siitä on sovittu aiemmin.
  • Lääkkeiden uusinta ja ennalta sovittu kontrolli, esimerkiksi urheilijan astmassa
  • Akuutin urheiluvamman hoito-ohjeistus

Tuki- ja liikuntaelinten oireiden ja sairauksien kartoitus, hoito ja neuvonta. Esimerkiksi:

  • Nivelten, lihasten ja selän kivut
  • Kuormitusohjeet ja liikunnan neuvonta

Kuvantamisen tai laboratorion lähetteet ja tulokset

Etävastaanotolla voidaan hoitaa myös tutkimustarpeen arviointi oireiden perusteella. Lääkäri voi tehdä lähetteet laboratoriokokeisiin ja kuvantamistutkimuksiin, kuten magneetti- tai röntgenkuvaukseen.

Kuvantamisen ja laboratoriotutkimusten jälkeen lääkäri voi myös arvioida tulokset etänä ja antaa hoito-ohjeet jatkoa varten.

Lääkehoito ja siihen liittyvät kysymykset

Etävastaanotolla hoituu kätevästi myös moni lääkehoitoon liittyvä asia. Tällaisia voivat olla:

  • Reseptit ja niiden uusinta, vähintään lyhytaikaisesti, ei PKV-lääkkeitä (keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, ns. punaisen kolmion lääkkeet)
  • Pitkäaikaissairauksien reseptien uusiminen kontrollissa oleville tai omaseurantaa tekeville lääkärin kanssa sovitun mukaisesti.
  • Lääkeannosten hienosäätö

Mihin etävastaanotto ei sovellu?

Ensikäynnit esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidossa. Jos asiaasi ei ole mahdollista hoitaa loppuun asti etävastaanotolla, asiantuntija ohjaa sinut perinteiselle vastaanotolle Aavaan. Etävastaanotosta peritään tällöin hinnaston mukainen maksu.

Akuutit hätätilanteet, hengenahdistus, rintakipu sekä voimakasoireiset infektiot tai kiputilat

Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen ja uusiminen. Unilääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä ei määrätä etävastaanotolla.

Lähetteet julkiseen sairaanhoitoon. Lähetteitä julkiseen sairaanhoitoon ei pääsääntöisesti tehdä pelkän etävastaanoton perusteella.

Sairausloma.

Ajanvaraus 

Varaa aika liikuntalääketieteen erikoislääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Liikuntalääkärit palvelevat myös etänä.

Jos et ole ennen asioinut Aavassa ja olet varaamassa etävastaanottoaikaa: Varaa aika nettiajanvarauksesta, jotta voimme varmentaa henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla.

Huomaathan ystävällisesti, ettei etävastaanotolle voi varata aikaa nettiajanvarauksen kautta lapsen puolesta, vaan aika on varattava Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää