Urheilulääkäri

Liikuntalääketieteen erikoislääkärimme tutkivat ja hoitavat kaikkia urheiluun ja liikuntaan liittyviä ongelmia, olitpa huippu-urheilija tai kuntoilija. Olet osaavissa käsissä, sillä Aavan asiantuntijat toimivat useiden urheiluseurojen sekä maajoukkueiden lääkäreinä. 

Urheilulääkäri on perehtynyt liikuntaan, terveyteen, elintapoihin ja niiden väliseen yhteyteen sekä akuuttien ja rasitusperäisten urheiluvammojen hoitoon. Tyypillisiä rasitusvammoja ovat jänteiden rasitusvammat ja rasitusmurtumat. Peruskuntoilijankin kannattaa kääntyä urheilulääkärin puoleen saadakseen asiantuntevaa hoitoa vaikkapa kipeytyneeseen akillesjänteeseen.  

Urheilulääkärit ovat myös perehtyneet vammojen taustalla oleviin tyypillisiin tekijöihin, jotta vaivan toistuminen voidaan ennaltaehkäistä. Olennaista on suunnitella paluu urheilulajin pariin huolellisesti.  

Nuorten ja naisten erityiskysymykset 

Urheilevilla nuorilla etenkin rasitusvammat, kuten Osgood-Schlatterin tauti eli kasvuikäisen rasitusperäinen polvivaiva, ovat tavallisia. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri osaa antaa ohjeet vamman hoitoon ja suunnitella paluun urheiluharrastuksiin yksilöllisesti. 

Naisia askarruttavat esimerkiksi urheilijan raskaus, liikunta raskauden aikana ja kilpaurheilijan kuukautishäiriöt. Myös RED-S-oireyhtymä eli urheilijan suhteellinen energiavaje on tyypillinen liikuntalääkärin erikoisosaamista vaativa vaiva. Siinä energian saanti ei vastaa energian tarvetta, mistä voi seurata laajalti erilaisia terveysongelmia. 

Ongelmana ylikunto? 

Urheilijaa ja ihan tavallista kuntoilijaakin vaanii ylikuntoon ajautuminen, jos treeni on liiallista ja palautuminen jää liian vähiin. Ylikunto oireilee muun muassa treenihaluttomuutena, koholla olevana sykkeenä, unihäiriöinä ja fyysisinä vaivoina, kuten infektiokierteenä. Tärkeintä ongelman selättämisessä on muiden syiden poissulkeminen ja treenitahdin höllääminen sekä palaaminen liikunnan pariin pienin askelin. Urheilulääkäri auttaa ja ohjastaa tässä. 

Eväät infektiokierteen ehkäisyyn 

Kilpaurheilijat voivat myös kärsiä toistuvista ja pitkittyvistä hengitystieinfektioista. Kierteitä voi hoitaa ja infektioita ehkäistä, kun ongelmakohdat on kartoitettu. Liikuntatieteiden erikoislääkäriltä saat ohjeet harjoitteluun infektion jälkeen.  

Apua antidoping-asioissa 

Urheilulääkärin erityisosaamiseen kuuluvat antidoping-kysymykset, kuten kilpaurheilijoiden erivapausasiat. Urheilulääkäri auttaa hakemuksen tekemisessä ja siihen tarvittavien liitteiden hakemisessa. 

Mitä urheilulääkärin vastaanotolla tapahtuu? 

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri haastattelee sinua kysymällä oireistasi sekä esimerkiksi, mitä liikuntalajeja harrastat. Lisäksi lääkäri tutkii sinut oireidesi perusteella. Sen jälkeen sinut ohjataan tarvittaessa kuvantamis- ja muihin tutkimuksiin. 

Hoito vaivan mukaan 

Vaivan hoito määräytyy kliinisen tutkimuksen ja mahdollisten kuvantamislöydösten mukaan. Joskus hoitona on fysioterapeuttinen kuntoutus, joskus rasituksen kevennys tai lääkitys. Jos hoidoksi tarvittaisiin esimerkiksi leikkausta, lääkäri saattaa ohjata sinut ortopedille.   

Hoidon tavoitteena on aina auttaa sinut takaisin sille tasolle, jolla harrastat liikuntaa. Saat selkeät ohjeet, mitä saat tehdä ja missä tahdissa. Aktiivinen fysioterapeuttinen harjoittelu on usein osa hoitoa. Totaalista lepoa liikunnasta tarvitaan harvoin. 

Urheilulääkärin etävastaanotto

Etävastaanotto sopii hyvin liikunnan ja harjoittelun neuvontaan erilaisten urheiluvammojen, sairauksien tai ylikuormituksen yhteydessä. Etänä onnistuu esimerkiksi:

  • Sairauksien, vammojen tai ylirasitustilan välikontrollit ja hoidon seuranta, kun siitä on sovittu aiemmin.
  • Lääkkeiden uusinta ja ennalta sovittu kontrolli, esimerkiksi urheilijan astmassa
  • Akuutin urheiluvamman hoito-ohjeistus

Tuki- ja liikuntaelinten oireiden ja sairauksien kartoitus, hoito ja neuvonta. Esimerkiksi:

  • Nivelten, lihasten ja selän kivut
  • Kuormitusohjeet ja liikunnan neuvonta

Kuvantamisen tai laboratorion lähetteet ja tulokset

Etävastaanotolla voidaan hoitaa myös tutkimustarpeen arviointi oireiden perusteella. Lääkäri voi tehdä lähetteet laboratoriokokeisiin ja kuvantamistutkimuksiin, kuten magneetti- tai röntgenkuvaukseen.

Kuvantamisen ja laboratoriotutkimusten jälkeen lääkäri voi myös arvioida tulokset etänä ja antaa hoito-ohjeet jatkoa varten.

Lääkehoito ja siihen liittyvät kysymykset

Etävastaanotolla hoituu kätevästi myös moni lääkehoitoon liittyvä asia. Tällaisia voivat olla:

  • Reseptit ja niiden uusinta, vähintään lyhytaikaisesti, ei PKV-lääkkeitä (keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, ns. punaisen kolmion lääkkeet)
  • Pitkäaikaissairauksien reseptien uusiminen kontrollissa oleville tai omaseurantaa tekeville lääkärin kanssa sovitun mukaisesti.
  • Lääkeannosten hienosäätö

Mihin etävastaanotto ei sovellu?

Ensikäynnit esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidossa. Jos asiaasi ei ole mahdollista hoitaa loppuun asti etävastaanotolla, asiantuntija ohjaa sinut perinteiselle vastaanotolle Aavaan. Etävastaanotosta peritään tällöin hinnaston mukainen maksu.

Akuutit hätätilanteet, hengenahdistus, rintakipu sekä voimakasoireiset infektiot tai kiputilat

Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen ja uusiminen. Unilääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä ei määrätä etävastaanotolla.

Lähetteet julkiseen sairaanhoitoon. Lähetteitä julkiseen sairaanhoitoon ei pääsääntöisesti tehdä pelkän etävastaanoton perusteella.

Sairausloma.

Löydä lähin urheilulääkäri

Ajanvaraus 

Varaa aika urheilulääkärille eli liikuntalääketieteen erikoislääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Urheilulääkärit palvelevat myös etänä.

Jos et ole ennen asioinut Aavassa ja olet varaamassa etävastaanottoaikaa: Varaa aika nettiajanvarauksesta, jotta voimme varmentaa henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla.

Huomaathan ystävällisesti, ettei etävastaanotolle voi varata aikaa nettiajanvarauksen kautta lapsen puolesta, vaan aika on varattava Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää