Peniksen ja esinahan sairauksien tutkiminen ja hoito

Kivut ja muutokset peniksessä ja esinahassa huolestuttavat ja voivat vaikeuttaa myös seksielämää. Kaikissa peniksen ihomuutoksissa ja tuntemuksissa kannattaa hakeutua aina lääkärin vastaanotolle. Peniksen ja esinahan sairauksien ja oireiden erityisosaajia ovat urologit sekä ihotautilääkärit.

Milloin urologin vastaanotolle?

Esinahan ihomuutosten ja kivun syy on hyvä selvittää.

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos:

  • sinulla esiintyy peniksen tai esinahan alueella kipua, ihottumaa, haavaumia, rakkuloita, syylämäisiä tai muita ihomuutoksia
  • virtsaputkestasi tulee epämääräistä nestettä
  • esinahkasi on kireä
  • peniksessä on toistuvasti kipua
  • peniksen käyryys / käyristyminen aiheuttaa kipua ja haittaa yhdynnässä

Peniksen ja esinahan iho- ja limakalvomuutosten sekä esinahan tulehdusten osalta kannattaa hakeutua ensisijaisesti ihotautilääkärin vastaanotolle.

Mikä voi aiheuttaa peniksen sairauksia?

Oireiden taustalla voi olla esimerkiksi sukupuolitauti, joka on syytä hoitaa asianmukaisesti leviämisen ehkäisemiseksi sekä komplikaatioiden estämiseksi. Penissyöpä on harvinainen, mutta kaikki peniksen ihon pintaan tai terskan alueelle ilmestyvät haavaumat, jotka eivät parane, kannattaa tarkistuttaa viiveettä.

Joskus erektiossa ilmestyvä kipu voi olla ensimmäinen merkki alkavasta Peyronien taudista eli penistä käyristävästä sairaudesta. Tässä vaiheessa käyryyden muodostumista on mahdollista ennaltaehkäistä lääkkeellisesti, joten kipuun kannattaa reagoida ajoissa.

Peniksen ja esinahan sairauksien tutkiminen ja hoito

Lääkärin vastaanotolla penis ja esinahka tutkitaan ensin ulkoisesti, ja jatkotutkimukset ja –hoito määritellään tämän perusteella.

Jatkotutkimuksia voivat olla esimerkiksi ultraääni- tai magneettitutkimus sekä koepalan ottaminen.

Esinahan oireita hoidetaan useimmiten paikallisesti erilaisilla voiteilla. Ahtaan esinahan hoito on ympärileikkaus tai esinahan jänteen (frenulum) korjausleikkaus, mikäli paikalliset hoidot eivät auta.

Hoito määräytyy aina todetun sairauden perusteella.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille tai ihotautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää