Paksusuolen ja mahan polyyppien poisto

Paksusuolen ja mahan polyypit ovat useimmiten hyvänlaatuisia, mutta osaan liittyy riski muuttua pahanlaatuisiksi. Siksi niiden poistaminen on tärkeää. Näin paksusuolensyövän kehittyminen voidaan ehkäistä. Syövän riski alkaa kasvaa jo viisikymppisenä.

Mikä on polyyppi?

Polyypilla tarkoitetaan limakalvolla olevaa pientä kasvainmuodostumaa, joita voi esiintyä kaikkialla maha-suolikanavassa. Polyypit voivat olla pikkuruisia nystyjä tai suurempia, muutaman senttimetrin kokoisia pallukoita. Useimmiten polyypit ovat täysin hyvänlaatuisia, etenkin mahalaukussa ja ohutsuolessa. Polyypin solukuva ja luonne paljastuvat näytepalasta. 

Adenoomapolyyppi on syöpäriski

Niin sanottujen adenoomapolyyppien poisto paksusuolen alueella on erittäin tärkeää. Niihin liittyy riski muuttua pahanlaatuisiksi syöpäkasvaimiksi. Kun ne poistetaan kolonoskopiassa eli paksusuolentähystyksessä, paksunsuolensyövän kehittyminen voidaan ehkäistä. 

Paksusuolen tähystä kannattaakin harkita 50-60-vuotiaana, jolloin suolistosyövän riski alkaa kasvaa. Seurantatähystysten tarpeellisuus riippuu adenoomapolyyppien määrästä, koosta ja solumuutoksista.

Polyypin poisto ja siihen liittyvät kotihoito-ohjeet

Polyypit poistetaan paksusuolen tähystyksen yhteydessä. Paksusuolen tähystys ei siis ole pelkkä tutkimus, vaan samalla myös hoito. 

Toimenpide on yleensä harmiton. Siihen liittyy kuitenkin pieni komplikaatiomahdollisuus, mikä ilmenee suolistoverenvuotona tai suolen puhkeamana. Oireet ilmaantuvat yleensä vuorokauden sisällä toimenpiteestä.

Seuraavat oireet polyypin poiston jälkeen ovat hälyttäviä:

  • voimakas vatsakipu
  • kuume
  • runsaat mustat tai veriset ulosteet
  • lieväkin veriulosteisuus, joka jatkuu yli vuorokauden

Ota heti yhteyttä tähystyksen tehneeseen yksikköön tai hakeudu suoraan oman alueesi sairaalapäivystykseen. Ota mukaan saamasi tähystyslausunto.

Ajanvaraus

Toimenpide- ja tähystysajat varataan puhelimitse suoraan toimipisteestä. Paksusuolen tähystykseen varataan aina tunti aikaa. Jos ei tarvitse ottaa näytteitä, toimenpide voi hoitua 20 minuutissa.

Kysy lisää toimenpidehoitajiltamme

Aava Kamppi
puh. 010 380 5312
(ma-pe 9-15)

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää