Paksusuolen ja mahan polyyppien poisto

Paksusuolen ja mahan polyypit ovat useimmiten hyvänlaatuisia, mutta osaan liittyy riski muuttua pahanlaatuisiksi. Siksi niiden poistaminen on tärkeää. Näin paksusuolensyövän kehittyminen voidaan ehkäistä. Syövän riski alkaa kasvaa jo viisikymppisenä.

Mikä on polyyppi?

Polyypilla tarkoitetaan limakalvolla olevaa pientä kasvainmuodostumaa, joita voi esiintyä kaikkialla maha-suolikanavassa. Polyypit voivat olla pikkuruisia nystyjä tai suurempia, muutaman senttimetrin kokoisia pallukoita. Useimmiten polyypit ovat täysin hyvänlaatuisia, etenkin mahalaukussa ja ohutsuolessa. Polyypin solukuva ja luonne paljastuvat näytepalasta. 

Adenoomapolyyppi on syöpäriski

Niin sanottujen adenoomapolyyppien poisto paksusuolen alueella on erittäin tärkeää. Niihin liittyy riski muuttua pahanlaatuisiksi syöpäkasvaimiksi. Kun ne poistetaan kolonoskopiassa eli paksusuolentähystyksessä, paksunsuolensyövän kehittyminen voidaan ehkäistä. 

Paksusuolen tähystä kannattaakin harkita 50-60-vuotiaana, jolloin suolistosyövän riski alkaa kasvaa. Seurantatähystysten tarpeellisuus riippuu adenoomapolyyppien määrästä, koosta ja solumuutoksista.

Polyypin poisto ja siihen liittyvät kotihoito-ohjeet

Polyypit poistetaan paksusuolen tähystyksen yhteydessä. Paksusuolen tähystys ei siis ole pelkkä tutkimus, vaan samalla myös hoito. 

Toimenpide on yleensä harmiton. Siihen liittyy kuitenkin pieni komplikaatiomahdollisuus, mikä ilmenee suolistoverenvuotona tai suolen puhkeamana. Oireet ilmaantuvat yleensä vuorokauden sisällä toimenpiteestä.

Seuraavat oireet polyypin poiston jälkeen ovat hälyttäviä:

  • voimakas vatsakipu
  • kuume
  • runsaat mustat tai veriset ulosteet
  • lieväkin veriulosteisuus, joka jatkuu yli vuorokauden

Ota heti yhteyttä tähystyksen tehneeseen yksikköön tai hakeudu suoraan oman alueesi sairaalapäivystykseen. Ota mukaan saamasi tähystyslausunto.

Ajanvaraus

Toimenpide- ja tähystysajat varataan puhelimitse suoraan toimipisteestä. Paksusuolen tähystykseen varataan aina tunti aikaa. Jos ei tarvitse ottaa näytteitä, toimenpide voi hoitua 20 minuutissa.

Kysy lisää toimenpidehoitajiltamme

Aava Kamppi
puh. 010 380 5312
(ma-pe 9-15)

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää
rintakipu-sydänlihastulehdus-

Tunnista sydänlihastulehdus: puristavaa rintakipua, väsymystä ja hengenahdistusta

Sydänlihastulehdus voi iskeä flunssan jälkeen. Laukaisijana on usein kuntourheilu puolikuntoisena. Siksi treenikielto flunssaisena on aina aiheellinen. Kardiologian erikoislääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo, millaiset oireet on syytä ottaa vakavasti.
Lue lisää
tapio-lehtinen-aava-purjehdus

Merihätään joutunut yksinpurjehtija Tapio Lehtinen oli tiukassa paikassa ilman silmälaseja – näkö korjattiin Aavassa ja seilaamisesta tehtiin taas turvallisempaa

Puolisokeana hätäviestin kirjoittaminen on haastavaa kokeneellekin merenkävijälle. Linssileikkaus Aavassa toi Tapio Lehtiselle mahdollisuuden jättää silmälasit jatkossa kotiin.
Lue lisää