Ehkäisykierukan asetus ja poisto

Ehkäisykierukoita on olemassa useita erilaisia sekä kupari- että hormonikierukoita. Kuparikierukkaa voidaan käyttää myös jälkiehkäisyyn, jolloin se tulisi asettaa viimeistään 3-5 vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.

Ehkäisykierukan asetus

Kierukka suositellaan asennettavaksi noin viikon sisään kuukautisten alusta. Jos kuukautisvuotoa ei tule tai se on epäsäännöllinen, voidaan ehkäisykierukka asentaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Tällöin on kuitenkin poissuljettava raskauden mahdollisuus.

Mikäli ennen ehkäisykierukan  asetusta käytössä on muu hormonaalinen  ehkäisy, voidaan kierukka asettaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Sukupuolitautien mahdollisuus on hyvä poissulkea ennen ehkäisykierukan asetusta.

Mahdollista ehkäisykierukan aiheuttamaa kipua voi vähentää ottamalla särkylääkettä (esim. ibuprofeeni 600-800mg tai parasetamoli 1g) noin tuntia ennen sovittua aikaa. Jo käytössä mahdollisesti olevaa ehkäisyä kannattaa jatkaa ainakin kierukan asetukseen asti.

Lääkäri asettaa ehkäisykierukan kohtuonteloon vastaanotollaan. Tarvittaessa asetuskipua voidaan lievittää puuduttamalla. Mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä.

Kierukan asetuksen jälkeen sairaslomaa ei yleensä tarvita. On kuitenkin hyvä varata hetki aikaa lepäämiseen, mikäli vointi sitä vaatii. Lääkäri määrittelee mahdollisen lisäehkäisyn tarpeen toimenpiteen jälkeen.

Ehkäisykierukan poisto:

Ehkäisykierukan poiston ajankohta valitaan tulevaisuuden toiveet huomioiden. Mikäli toiveissa on raskaus, kierukka voidaan poistaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Ehkäisytarpeen jatkuessa kierukka suositellaan poistettavaksi kuukautisvuodon aikana. Ehkäisykierukan poisto on jokseenkin kivuton.