Kondyloomien laserhoito

Lääkärikeskus Aava Kampin Naisten Aavassa on käytössä nykyaikainen hiilidioksidilaser (CO2-laser, Sharplan 1030), jonka lasersäteellä voidaan hoitaa ihon ja limakalvojen kondyloomat paikallispuudutuksessa.

 Laserhoito on erityisen hyvä

  • potilaille, joille kondyloomien paikallishoito ei ole tehonnut riittävästi
  • lääkehoitojen jälkeen uusiutuvissa kondyloomissa
  • emättimen, kohdunsuun, virtsaputken ja peräaukon kondyloomiin (limakalvoille ei voi käyttää paikallisia lääkehoitoja)
  • laaja-alaisissa muutoksissa (hyvin laaja-alaiset muutokset eivät sovellu paikallispuudutuksessa tehtäviksi)

Miten laserhoito tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?

Naisille kondyloomien laserhoidon tekee laserhoitoihin ja mikroskooppitutkimuksiin perehtynyt gynekologi. Miesten kondyloomia hoitavat laserhoitoihin perehtyneet ihotautilääkärit.

Hoitoon hakeudutaan asiantuntevan lääkärin vastaanoton kautta. Vastaanotolla varmistetaan oikea diagnoosi ja arvioidaan, onko laser vai joku muu hoitovaihtoehdoista tilanteessasi paras. Suunnittelukäynnin yhteydessä käydään läpi toimenpide ja mahdolliset valmistautumisohjeet sekä varataan toimenpideaika laserhoitoon. 

Laserhoito ei yleensä aiheuta kipua, ainoastaan pientä polttavaa tunnetta. Hoidossa käytetään paikallispuudutusta, joten mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä.

Jatkohoito:

Toimenpiteen jälkeen ei yleensä ole estettä normaalille työskentelylle eikä hoito yleensä vaadi sairaslomaa. Sukupuoliyhdyntää tulisi välttää 3 viikon ajan, jotta paraneminen edistyisi hyvin. Jälkivuoto on yleensä vähäistä ja kestää 2-3 viikkoa. Tänä aikana kylvyt ja uiminen ovat kiellettyjä. Myös alapään ihoa hankaavaa urheilua, kuten spinning, pyöräily ja ratsastus, kannattaa välttää 2-3 viikkoa. Alapesut suoritetaan juoksevalla vedellä.

Mikäli ilmaantuu tulehduksen merkkejä (hoidetun alueen runsas eritys, kipu, kuume), tulee ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.