Ennakoiva työkyvyn hoito on kultaakin kalliimpaa – Aava katkaisi A-Factoryn huonekalutehtaan työterveyslääkärin vaihtuvuuskierteen

Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja valmistava A-Factory valitsi Aavan avuksi tukemaan puuseppien työkykyä. Puualan osaajien huvetessa myös työuran loppupuolella olevien ammattilaisten sekä alalle siirtyvien nuorten työkyvyn ylläpitoa pidetään erityisen tärkeänä.

Alvar Aallon kolmijalkainen pinottava jakkara on suomalaisen designin klassikkotuote. Aallon ikonisiin muotoilutuotteisiin lukeutuu myös Paimio-tuoli, jonka kaarevien linjojen aikaansaaminen vaatii todellista ammattiosaamista ja kädentaitoja.

Nämä ja monet muut kansainvälistä arvostusta niittäneet Aallon ikiklassikot ovat peräisin A-Factoryn huonekalutehtaalta, Turun rajamailta Littoisista.

Tehtaalla on töissä 60 työntekijää, joista 10 on toimihenkilöitä. Pääosin henkilöstö koostuu siis tehdastyöläisistä: puusepistä ja ruiskumaalareista, joista osalla on jo 40 vuoden työhistoria alalla takanaan.

Aavan työterveys pitää huolen, että näiden puualan ammattilaisten työkyky säilyy ja Aallon suunnittelemia huonekaluja saadaan jatkossakin tehtaalta maailmalle.

Työterveyslääkärin vaihtumiselle stoppi

A-Factory on vielä verrattain tuore asiakas Aavalle, sillä yritys vaihtoi työterveyshuoltonsa Aavaan syksyllä 2022. Tarve muutokselle syntyi, kun A-Factorya alkoi piinata toistuva oman työterveyslääkärin vaihtuminen.

– Ennaltaehkäisevä työ on hankalaa, jos työterveyslääkäri vaihtuu koko ajan. Tiivis yhteistyö ja meidät tunteva tuttu työterveyslääkäri ovat meille henkilöstön ikärakenteen ja työn fyysisen luonteen takia todella tärkeitä, A-Factoryn henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö Jenni Peltola kertoo.

A-Factorylle vinkattiin, että Turun Aavassa on pitkään talossa pysynyt työterveyslääkäri, jonka kanssa olisi mahdollista aloittaa uusi asiakkuus. Nyt puolen vuoden jälkeen Jenni Peltola kertoo olevansa hyvin tyytyväinen tehtyyn vaihdokseen.

– Tiivis hoitosuhde ja lääkäreiden vähäinen vaihtuvuus olivat meille korkealla prioriteetilla, ja sitä olemme saaneet. Henkilökunta on kertonut päässeensä hyvin hoitoon ja nyt jonotusaika lasketaan parhaimmillaan minuuteissa eikä päivissä.

Tehtaan henkilöstöllä on käytössään Aavan kattava huolenpitosopimus, johon kuuluu työterveyshoitajien ja -lääkäreiden vastaanottotoiminnan lisäksi fysioterapeuttikäyntejä, erikoislääkärin vastaanottoja ja kuvantamisen palveluita.

– Yhteys työterveyteen on tärkeä. Sairaana ei tietenkään tulla töihin, mutta tehdastyössä on mahdollista tehdä myös korvaavaa työtä, jos vaikkapa ranteen rasitusvamma estää oman työn tekemisen. Jos työterveyslääkärin kanssa ei ole aktiivista suhdetta, eikä lääkäri tunne meitä ja meidän tarpeita, ei hän välttämättä osaa ehdottaa sairausloman tilalle korvaavaa työtä, Jenni Peltola kertoo.

Aavan kanssa on ollut Peltolan mukaan myös helppoa, kun ei tarvitse lähteä Raisioon, Naantaliin tai Paraisille lääkäriaikojen perässä, vaan aikoja on saatavilla Turusta.

"Koen, että meillä on yhteiskuntavastuu siitä, että työntekijä voi tulla illalla samassa kunnossa kotiin kuin hän oli töihin lähtiessään."

Puusepissä kynsin hampain kiinni

Huonekalutehtaalla työskentely on staattista vaihetyötä, jossa jakkaran jalkoja saatetaan tehdä tänään tuhat kappaletta ja huomenna toinen samanlainen satsi. Ennakoiva työkyvyn hoito ja ylläpito ovat tällaisissa työtehtävissä ratkaisevia.

– Työntekijöiden hyvinvointi merkitsee meille todella paljon. Puuseppiä on Suomessa tosi vähän ja olemassa olevista täytyy pitää kynsin hapain kiinni. Meidän tulee huolehtia myös, että työuran loppupuolella olevat puusepät pystyvät tekemään työtään, Jenni Peltola sanoo.

– Tietysti myös nuorien, alalle valmistuvien työhyvinvointi on tärkeää, jotta hekin pystyvät työskenteleen läpi koko työuran, jonka pituus tulee vain kasvamaan. Lisäksi alanvaihtajien pitäminen talossa on tärkeää, hän lisää.

Tehdastyöläisille tuttujen turvakenkien, suojalasien ja kuulosuojainten lisäksi A-Factoryssa panostetaan työntekijöiden hyvinvointiin muutenkin. Tehtaalla käy hieroja kerran viikossa ja tupakasta irti tavoitteleville maksetaan puolet nikotiinikorvaushoidoista. Lisäksi työnantaja korvaa puolet esimerkiksi rannetuista tai muista työhön vaikuttavista apuvälineistä 200 euroon asti kahden vuoden välein.

Hyvä näkökyky on tärkeä osa laaduntarkkailussa – naarmut, lommot ja väripoikkeamat on saatava kiinni ennen kuin designtuote päästetään myyntiin­. Siksi A-Factory on järjestänyt tehtaalla myös näöntarkastuksia, joihin on helppo pistäytyä työpäivän aikana.

– Myös lakisääteiset kuulontutkimukset ja influenssarokotukset on saatu Aavan kautta hoidettua kivasti työpäivän lomassa täällä tehtaalla. Se olisi iso kustannus, jos 40 ihmistä lähtisi niitä vuorollaan hakemaan työterveyden toimipisteestä, Peltola toteaa.

Vapaa-ajalle yritys tarjoaa työntekijöilleen virkistysrahaa kulttuuri- tai liikuntapalveluihin sen mukaan, mikä on kenellekin palauttavaa puuhaa.

– Näitä kaikkia eri toimia on haluttu tehdä siksi, että työntekijät pitäisivät huolta itsestään ennaltaehkäisevästi. Ettei sairaus tai vaiva pääsisi kehittymään ja aiheuttamaan työkyvyttömyyttä.

– Koen, että meillä on yhteiskuntavastuu siitä, että työntekijä voi tulla illalla samassa kunnossa kotiin kuin hän oli töihin lähtiessään, Jenni Peltola sanoo.

"Tiivis hoitosuhde ja lääkäreiden vähäinen vaihtuvuus olivat meille korkealla prioriteetilla, ja sitä olemme saaneet."

Kiinnostuitko Aavasta työterveyden kumppanina? Ota yhteyttä, niin jutellaan.

Haluaisitko yrityksesi Aavan työterveysasiakkaaksi?

Olemme yrityksellesi oikea kumppaniksi, jos:
Haluatte modernin työterveyskumppanin, joka uskoo pitkäjänteiseen, proaktiiviseen tekemiseen yhdessä.
Arvostatte henkilöstön hyvinvoinnista syntyvää kilpailuetua.
Pidätte työkykyinvestointien taloudellisia vaikutuksia tärkeinä.
Haluatte löytää uusia keinoja työn tekemisen laadun kasvattamiseen.