Magneettikuvaus (3T)

Magneettikuvauksella saadaan ilman röntgensäteitä tarkkoja leikekuvia elimistöstä. Se soveltuu hyvin muun muassa tuki- ja liikuntaelinten, keskushermoston, vatsan, rintojen ja verisuonten tutkimukseen. Aava Magneetin korkealaatuisessa laitteistossa on perinteistä laajempi putken halkaisija. Se vähentää ahtauden tuntua.

Mikä on magneettikuvaus ja mitä sillä tutkitaan?

Magneettikuvaus on kivuton kuvausmenetelmä, jolla saadaan tarkkoja leikekuvia elimistöstä. Kuva saadaan aikaan hyödyntämällä kudosten vesipitoisuutta ja magneettisia ominaisuuksia, ilman röntgensäteitä. Magneettikuvaus soveltuu hyvin tuki- ja liikuntaelimistön (nivelet, jänteet, lihakset ja luurakenteet, myös luuydin), keskushermoston (pää ja selkäydinkanava) sekä vatsan, rintojen ja myös verisuonten tutkimiseen.

Aavassa on käytössä erittäin korkealaatuinen magneettitutkimuslaite

Aava Magneetissa on käytössä korkealaatuinen, hyvin varusteltu korkean 3T-kenttävoimakkuuden laitteisto, jolla saa myös tarvittaessa tarkkuutta vaativista ja vaikeista kohteista hyvät kuvat turvallisesti. Kuvauslaitteiston putken halkaisija on perinteistä laajempi (noin 70 cm). Ahtauden tunne vähenee.

Magneettikuvauksen hyödyt

Magneettikuvaus on erinomainen tutkimusmenetelmä turvallisuutensa, kivuttomuutensa ja tarkkuutensa vuoksi. Magneettikuvauksessa ei käytetä röntgensäteilyä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Ennen magneettikuvausta täytetään esitietolomake, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet (proteesit, stentit, metallin sirut, lääkeainepumput jne). Sydämentahdistin on este kuvaukselle. Magneettikuvausta ei yleensä tehdä myöskään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Ota mukaan magneettikuvaukseen saapuessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Metalliesineet, elektroniikka, kellot, korut, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaitteet jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Tutkimuksen kulku

Magneettikuvauksen tekevät aina siihen erikoiskoulutetut röntgenhoitajat ongelma-alueeseen perehtyneen radiologian erikoislääkärin ohjeiden mukaan. Radiologi antaa kaikista tutkimuksista lausunnon ja tekee tarvittaessa myös kuvaukseen liittyviä toimenpiteitä, kuten nivelpistoja.

Magneettikuvauslaitteessa on kuvaustunneli, joka on ilmastoitu, valaistu ja avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteesta kuulu ajoittain melko voimakasta ääntä, joten kuvattavalle annetaan kuulosuojaimet, joista voi kuunnella radiota.

Röntgenhoitajaan saat tarvittaessa yhteyden koko tutkimuksen ajan. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Pienille lapsille tutkimus tehdään anestesialääkärin valvonnassa ja heille erityisesti laadituilla ohjelmilla.

Magneettikuvaus kestää noin 15–45 minuuttia, riippuen kuvattavasta alueesta.

Tutkimuksen jälkeen

Magneettikuvaus ei yleensä vaadi jälkihoitoa. Jos kuvauksessa annetaan lääkkeitä tai varjoainetta, niihin liittyvät ohjeet annetaan erikseen.

Ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri antaa otetuista kuvista lausunnon. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimuslähetteen tehneelle lääkärille, joka laatii jatkohoitosuunnitelman.

Ajanvaraus

Ohjaus magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen.

Varaa aika magneettitutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Rintojen, aivojen tai vatsan alueen magneettitutkimukset voit varata suoraan Aava Magneetista numerosta 010 380 5520.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää